Tretia liga? Pre mladých hráčov boli lepšie regionálne skupiny, tvrdí tréner nováčika

Momentka zo zápasu Nové Mesto nad Váhom - Zvolen.
Momentka zo zápasu Nové Mesto nad Váhom - Zvolen. (Autor: MFK Zvolen/ facebook)
Titanilla Bőd|5. sep 2023 o 07:00

Nováčik MFK Zvolen zatiaľ v III. lige Západ neprehral.

ZVOLEN, BRATISLAVA. Lídrom tretej ligy Západ je MFK Zvolen. V piatich kolách získal trinásť bodov a ešte neokúsil trpkosť prehry. Navyše, v troch z piatich stretnutí dokázal otočiť nepriaznivý stav.

Úvod sezóny v rozhovore pre Sportnet zhodnotil tréner DUŠAN TÓTH, ktorý prezradil aj to, ako vníma súčasný model tretích líg.

Po piatich kolách ste na prvom mieste tabuľky. Čakali ste takýto úvod sezóny alebo je to prekvapenie aj pre vás?

Nevedel som, čo mám očakávať od tejto súťaže. Som milo prekvapený, ako zvládame tieto zápasy, lebo je to trochu iná súťaž ako štvrtá liga Stred, ktorú sme hrávali predtým.

V čom je podľa vás najväčší rozdiel medzi štvrtou a treťou ligou?

Kvalita mužstiev sa nedá porovnať. V štvrtej lige sme mali možno tri-štyri naozaj náročné zápasy za polsezónu a tu každý jeden súper má svoju kvalitu.

Záleží na nás, čo mu dovolíme. Zápasy sú vyrovnané, väčšinou to skončí o jeden gól. Naposledy sme síce vyhrali v Novom Meste nad Váhom 3:0, ale niekedy treba mať aj šťastie a v tomto zápase sme boli dosť efektívni.

Muži Zvolena sú zaradení do skupiny Západ, pričom mládežnícke tímy hrajú skupiny Východ. Ako vnímate túto situáciu?

Je to zvláštne, trošku taká anomália. Aj mládež mala hrať na západe, ale v priebehu súťaže došlo k zmene a mládežníci boli zaradení do východnej skupiny. Keby sa tak nestalo, hrozilo, že by by vypadli do tretej ligy.

To, že sme my na západe, nám vyhovuje. Vzhľadom aj na to, že hráči sú amatéri, chodia do roboty, tak cestovanie na západ je príjemnejšie. Väčšinou je to okolo dvoch hodín. Na východ by to boli aj tri-štyri hodiny.

Sezónu ste začali troma víťazstvami po sebe a vo všetkých zápasoch ste otáčali nepriaznivý stav. Čomu to pripisujete, že dokážete zvíťaziť, aj keď inkasujete prvý gól?

Už aj v príprave sa nám podarilo otočiť zápas s Kalinovom, čo hrá tretiu ligu Východ. Z 0:2 sme otočili na 3:2. V tomto trende sme pokračovali.

Samozrejme, je tam veľa rôznych vplyvov. V prvom zápase s Belušou súperovi po štvrťhodine vylúčili hráča, Veľké Ludince zase prišli o hráča približne po polhodine. My sme to dokázali využiť.

Nie je to samozrejmé, vidíme to aj v iných ligách, že mužstvo dokáže vyhrať aj v početnej nevýhode. My však máme skúsené mužstvo. Aj keď sme nováčik, máme kopec hráčov, ktorí hrali druhú ligu, dokonca aj takých, ktorí hrali najvyššiu súťaž.

Je veľmi dôležité, že máme skĺbenú mladosť so skúsenosťou.

Kto sú najväčšie opory mužstva?

V útočnej fáze je to Viktor Tóth s Matejom Starším, v strede ihriska máme Gabriela Snitku, zvykne tam hrávať aj Jakub Tóth a Michal Konder. Vzadu je to Jano Nosko a teraz prišiel Erik Gaško. To sú hráči, ktorí všetci hrali druhú ligu, a niektorí aj prvú ligu.

Zvolen je veľké mesto, ktoré v minulosti už hralo v druhej najvyššej súťaži. Je vaším cieľom postup do druhej ligy?

Náš cieľ bol vyhnúť sa bojom o záchranu, aby sme sa pohybovali v strede tabuľky. Na tomto nič nezmenia ani naše prvotné výsledky.

Samozrejme, tieto výsledky sú super, aj pre hráčov, aj pre vedenie či mesto, ale stále je len začiatok súťaže.

Ktorý z doterajších piatich zápasov bol pre vás najťažší?

Prvé kolo nám odložili, mali sme hrať v Seredi. Bol som celkom rád, lebo sme nevedeli, čo nás čaká.

Tak sme začali s Belušou, dobre sme sa na nich pripravili a zvládli sme to. To je dôležité. Chytili sme víťaznú vlnu, dobre to funguje aj v kabíne. Takže by som vyzdvihol ten prvý zápas, od toho sa odvíjali tie ďalšie.

Minulú sezónu sme mali presne opačnú, chceli sme ísť na postup a z prvých štyroch zápasov sme mali päť bodov. No potom sme si to vynahradili na jar.

Ako ste videli zápas s Veľkými Ludincami, ktorý ste otáčali z 0:2 na 3:2? Dostali ste už v ôsmej minúte červenú kartu.

Väčšinou sú v tejto súťaži mladí rozhodcovia, ktorí s hráčmi a s okolím komunikujú len minimálne. Myslím si, že rozhodca ten zápas nezvládol.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Tretia liga? Pre mladých hráčov boli lepšie regionálne skupiny, tvrdí tréner nováčika