Tatran opäť mení za Tatran. Oželel Fortuna ligu, doma ho čaká veľká výzva

Marek Petruš priviedol futbalistov Liptovského Mikuláša k historickému úspechu.
Marek Petruš priviedol futbalistov Liptovského Mikuláša k historickému úspechu. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|28. máj 2022 o 11:00

Liptákov viedol v 50 stretnutiach. Z toho len v štyroch doma.

Bola to prvá sezóna v najvyššej súťaži. Pre klub i pre neho ako trénera. Nielen postup z druhej ligy, ale aj záver ligového ročníka bol priam rozprávkový.

Liptovský Mikuláš si ako skromný nováčik zahral o pohárovú Európu, nad jeho sily bola Dunajská Streda, ktorá napokon zvládla aj rozhodujúci zápas s Trenčínom.

Tak ako počas sezóny, MAREK PETRUŠ prekvapil aj bezprostredne po jej skončení. Tentoraz nielen súperov, ale aj verejnosť. Jeden Tatran vymení za iný a v opačnom garde ako pred poldruha rokom.

Od novej sezóny bude viesť rodný Prešov, za ktorý kedysi v lige hrával. Pokúsi sa o oživenie niekdajšej slovenskej futbalovej bašty, ktoré je na najlepšej ceste k postupu do druhej ligy.

Liptáci už medzitým predstavili náhradu na trénerskom poste.

Liptovský Mikuláš zakončil sezónu účasťou v play off o účasť v predkole Európskej konferenčnej ligy. Ako hodnotíte túto skúsenosť?

Ako čerešničku na torte. Po úspešnej sezóne vyšperkovanej ôsmym miestom to bol pre hráčov veľký zápas o pohárovú Európu. Skončil zaslúženým víťazstvom Dunajskej Stredy, ale chlapci si schuti zahrali, na prekrásnom štadióne a s dobrým súperom.

Výsledok zodpovedal dianiu na ihrisku. Dali sme dva góly, čo bolo fajn, že sme stretnutie za stavu 0:4 nezabalili. Vytvorili sme si množstvo streleckých i gólových príležitostí a aj preto sa zrodil taký výsledok. Bola to rozlúčka s peknou sezónou.

Liptákov pred sezónou mnohí odpisovali. Vy ste sa nielenže v predstihu zachránili, ale zahrali ste si o Európu. Na koľko percent môžete vysloviť spokojnosť?

Stále tam boli nejaké rezervy, niektoré zápasy sa dali zvládnuť lepšie. Ťažko hovoriť o sto percentách, ale ciele, ktoré sme si dali pred sezónou, sa nám podarilo do bodky naplniť. Takže sa to blíži k maximálnej možnej miere spokojnosti.

Už postupom do ligy napísal klub, fungujúci v amatérskych podmienkach, netuctový príbeh. Čo vám vírilo hlavou na štarte fortunaligového ročníka?

Nováčikovský elán bol veľký, takisto ochota funkcionárov. Hráči sa na najvyššiu súťaž nesmierne tešili. Úvodné kolá nám ukázali, že ideme do niečoho iného, ťažšieho. Postupne, po odohratí viacerých zápasov, sme zistili, že na to máme a pobijeme sa o príslušnosť v lige.

Káder mužstva sa pred sezónou výrazne neposilnil. Hráči, ktorí doň pribudli, takisto nemali s ligou veľké skúsenosti. Nepociťovali ste obavy?

Mojim prvotným cieľom bol udržať hráčov, ktorí sa pričinili o postup z druhej ligy. Chceli sme mužstvo nechať pokope a doplniť ho mladými slovenskými futbalistami. Som rád, že sme to splnili a sezónu sme neodohrali s veľkým množstvom cudzincov.

Prišli šikovní mladí hráči, ktorí nedostávali v iných kluboch dostatok príležitostí, ako Pinte, Švec či mladý Nagy. Mužstvo bolo dobre vyskladané a ukázali to aj výsledky.

Kedy ste začali veriť, že by vám to so záchranou mohlo vyjsť?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Tatran opäť mení za Tatran. Oželel Fortuna ligu, doma ho čaká veľká výzva