Majiteľ DAC získal tradičný maďarský klub. O peniazoch nehovoril

Oszkár Világi (druhý zľava) a primátor Győru Csaba András Dézsi (tretí zľava) na tlačovej konferencii.
Oszkár Világi (druhý zľava) a primátor Győru Csaba András Dézsi (tretí zľava) na tlačovej konferencii. (Autor: Facebook / ETO FC)
Titanilla Bőd|3. feb 2022 o 16:04

Oszkár Világi je novým majiteľom Győri ETO FC.

DUNAJSKÁ STREDA, GYŐR. Novým majiteľom maďarského futbalového klubu Győri ETO FC sa stal Oszkár Világi.

Oficiálne to oznámil primátor mesta Győr Csaba András Dézsi na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Momentálne je v druhej lige

O možnom spojení Világiho so štvornásobným majstrom Maďarska sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Győri ETO je tradičná futbalová značka, okrem štyroch titulov štyrikrát získalo aj maďarský pohár.

V roku 2015 však zbankrotoval vtedajší investor Questor a klub nedostal licenciu na účasť v najvyššej súťaži. Preradili ho do tretej ligy.

Klubu sa v decembri 2017 ujal József Mányi, podnikateľ zo Szegedu, ktorý ho stabilizoval v druhej lige.

„Predchádzajúci majiteľ deklaroval, že prvá liga preňho nie je cieľom, že to nedokáže zabezpečiť. Tak som si povedal, že musíme hľadať človeka, kto miluje futbal a je ambiciózny a úspešný,“ uviedol primátor Győru.

Chce vybudovať komunitu

Oszkár Világi je zástupcom generálneho riaditeľa skupiny MOL a od roku 2014 vlastní slovenský klub DAC Dunajská Streda.

Dunajskostredské mužstvo sa pod jeho vedením vypracovalo na jeden z popredných fortunaligových celkov. V uplynulých štyroch sezónach bol DAC dvakrát druhý a dvakrát tretí, predstavil sa aj v európskych pohároch.

„V Dunajskej Strede som videl, že klub tam funguje na svetovej úrovni,“ nešetril chválou primátor Dézsi.

Világi vraj najprv nebol naklonený myšlienke, aby vstúpil do futbalu v Győri. „Napokon ma presvedčilo to, že tu podobne ako v Dunajskej Strede, môžeme vybudovať ozajstnú komunitu,“ vyhlásil biznismen zo Slovenska na tlačovej konferencii.

Komu patrí štadión?

O finančných záležitostiach v súvislosti so zmenou majiteľa neodzneli žiadne detaily. Nový majiteľ nehovoril ani o plánovanom rozpočte klubu.

„Samozrejme, naším cieľom je postup do NBI. Reálnejšie je to v budúcej sezóne,“ myslí si Világi.

ETO je pred jarnou časťou na siedmom mieste druhej ligy. Na lídra z Diósgyőru stráca jedenásť bodov, na druhý Vasas desať.

Situácia okolo štadióna ETO Park je zatiaľ neprehľadná. Firmy, ktoré vlastnili štadión, tréningový komplex, zážitkové centrum a štvorhviezdičkový hotel, sú v likvidácii.

Ich majetok predávali v online dražbe, kde ich napokon niekto kúpil za vyvolávaciu cenu, dovedna za 9,9 miliardy forintov, teda približne za 28 miliónov eur. Reálna hodnota celého komplexu je pritom trojnásobne vyššia.

Osoba kupujúceho nie je známa. Világi na tlačovej konferencii uviedol, že ani on nemá o tom informácie, on prebral iba klub a hráčov.

Világi však má plány aj s infraštruktúrou: „Dúfam, že sa majetkové vzťahy čoskoro vyriešia, lebo by som chcel štadión zrekonštruovať. Uplynulé obdobie mu neprospelo,“ vyhlásil nový majiteľ.

Dva kluby, rovnaký majiteľ?

Pravidlá UEFA neumožňujú, aby v jednej súťaži UEFA figurovali dva kluby, ktoré vlastní tá istá osoba alebo firma.

„Ak postúpime do prvej ligy, tak to budeme musieť riešiť. Poprosil som kolegov, aby o tom začali konzultovať aj s právnikmi UEFA. Chceme to vyriešiť tak, aby sme zachovali transparentnosť a aby to vyhovovalo aj pravidlám UEFA,“ dodal Világi.

Najznámejším prípadom boli kluby RB Lipsko a Red Bull Salzburg, keď v roku 2017 Lipsku hrozilo, že príde o účasť v Lige majstrov pre pravidlá o integrite.

Na základe uskutočnených zmien v štruktúre oboch klubov sa ale UEFA rozhodla zaradiť ich do najprestížnejšej súťaže.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Majiteľ DAC získal tradičný maďarský klub. O peniazoch nehovoril