Šiesty deň na EURO: Orbán spadol a Maďari prestali hrať. Škóti by sa nezmestili ani na Maracanu

Škótski fanúšikovia počas zápasu Škótsko - Švajčiarsko na EURO 2024.
Fotogaléria (214)
Škótski fanúšikovia počas zápasu Škótsko - Švajčiarsko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|20. jún 2024 o 07:00

Chorvátska reprezentácia vyzerá ako starý kôň, píšu médiá.

BRATISLAVA. Najskôr zopár faktov a trochu špekulácií. Domáce Nemecko je prvý tím, ktorý si na futbalovom EURO 2024 s istotou zahrá aj vo vyraďovacej fáze.

Veľmi blízko postupu sú Švajčiari. O druhé miesto v A-skupine by ich pripravila len jasná prehra s Nemeckom a zároveň suverénny výkon Škótov proti Maďarom.

Zaujímavá je situácia v B-skupine. Ak chcú Chorváti a Albánci pomýšľať na postup, musia tretí zápas vyhrať. A to nebude jednoduché. Chorváti nastúpia proti Talianom a Albáncov čakajú Španieli.

Keď sa to jedným ani druhým nepodarí, v tabuľke tretích tímov bude určite figurovať mužstvo, ktoré získa maximálne dva body. A, ako je známe, zo šiestich tímov na treťom mieste v skupine postúpia ďalej iba štyri.

Modrič dýcha žiabrami

Takto to už nefunguje - hlásal na titulke chorvátsky Jutarni list po remíze 2:2 s Albánskom. Emócie chorvátskych fanúšikov lietali v stredu popoludní ako na horskej dráhe. Po góle Laciho vyše hodinu tŕpli, potom sa v priebehu dvoch minút dostali zrazu do eufórie a v posledných sekundách upadli do stavu beznádeje.

„Po remíze 2:2 s Albánskom sa nemôžeme sťažovať na smolu, lebo chorvátski reprezentanti majú toľko skúseností, že musia kontrolovať záver zápasu a nie visieť ako luster a zvierať v rukách ružence, aby súper nepremenil svoje šance,“ napísali Sportske Novosti.

Chorvátska reprezentácia podľa nich pôsobí na EURO 2024 ako „starý kôň čakajúci na dôchodok.“

Chorvátom hrozí, že sa prvý raz pod vedením trénera Zlatka Daliča neprebojujú do vyraďovacej fázy. A zodpovedný je podľa médií v prvom rade tréner, ktorý lipne na tradičných menách v zostave, lenže tie nezastihol turnaj v optimálnej forme.

„Chorvátsko neprišlo na Euro poriadne pripravené takticky, organizačne, ani fyzicky. Na počudovanie bol náš súper rýchlejší a akoby chcel viac. Je nepochopiteľné, že aj proti Albánsku sme vstúpili do zápasu bojazlivo,“ tvrdia Sportske Novosti, ktoré už píšu o konci zlatej chorvátskej generácie.

Arber Hoxha z Albánska utešuje Luku Modriča.
Arber Hoxha z Albánska utešuje Luku Modriča. (Autor: ©UEFA)

„Niektorí naši hráči nie sú fyzicky pripravení na tempo turnaja. Modrič je mimo rytmu, dýcha žiabrami,“ dodal športový portál.

Aj Jutarni list zdôrazňuje, že chorvátsky futbal potrebuje omladiť - hneď teraz, aj v budúcnosti.

„Ak si odmyslíme Modriča, Perišiča a Vidu, u ktorých sa predpokladá, že po EURO 2024 skončia v reprezentácii, v čase najbližších MS bude mať Livakovič 31 rokov, Brozovič 33, Kovačič 32, Budimir 34, Kramarič 35, Ivušič 31, Juranovič 30, Mario Pašalič, Petkovič a Pjaca 31,“ vyratúval Jutarni list.

Veteránov chorvátskeho tímu kritizoval aj bývalý reprezentant Joško Jeličič. „Naše legendy si zaslúžia pomníky, ale Chorvátsko musí myslieť na súčasnosť. A tú reprezentujú chlapci, ktorí nastúpili do druhého polčasu. Luka (Modrič) stratil až dvadsať lôpt. Je unavený alebo možno už nemôže hrať celý zápas na takejto úrovni.“

Bývalý hráč Hajduku Split či FC Sevilla hodnotí zápasy ako expert chorvátskej televízie HRT. Rozruch spôsobili jeho vyjadrenie v otvárací deň šampionátu.

„Nemáme rýchlych hráčov. Nemáme ich, pretože to vyplýva z našej genetiky. A ani sme neboli koloniálna veľmoc. Kto je rýchly v španielskom tíme? Lamine Yamal a Noci Williams. V belgickom? Jeremy Doku. Francúzsko ani nemusím spomínať. Tak čo, pošleme naše deti namiesto Írska do Afriky?“ zasmial sa Jeličič v televízii, ktorá sa na druhý deň za jeho výroky ospravedlňovala.

Fotogaléria zo zápasu Nemecko - Maďarsko na EURO 2024 (skupina A)

Rossi kritizoval rozhodcu

Zápas medzi Nemeckom a Maďarskom v Stuttgarte výrazne ovplyvnil moment z 22. minúty, keď v maďarskej šestnástke İlkay Gündoğan v súboji pretlačil Williho Orbána, ktorý spadol.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Šiesty deň na EURO: Orbán spadol a Maďari prestali hrať. Škóti by sa nezmestili ani na Maracanu