UEFA sa zaviazala k väčšiemu presadzovaniu ľudských práv a boju proti diskriminácii

Trofej pre víťaza ME vo futbale počas žrebu EURO 2024.
Trofej pre víťaza ME vo futbale počas žrebu EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. dec 2023 o 14:24

Všetci fanúšikovia na ME 2024 budú môcť počas turnaja uplatňovať slobodu prejavu.

ŽENEVA. Európska futbalová únia (UEFA) sa v utorok na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) zaviazala, že bude viac presadzovať ľudské práva a chrániť ženy pred zneužívaním v športe.

Počas budúcotýždňových zápasov Ligy majstrov sa navyše budú v televízii a na sociálnych sieťach vysielať posolstvá k 75. výročiu Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Generálny tajomník UEFA Theodore Theodoridis sa zaviazal, že UEFA "posilní boj proti diskriminácii vo všetkých jej formách" a "prizná si svoje chyby, keď sa ich dopustí".

"To ukazuje, že ideme príkladom," povedal Theodoridis a poukázal na to, že UEFA nariadila bezpečnostnú revíziu chaotického a slabo kontrolovaného minuloročného finále Ligy majstrov v Paríži, pri ktorom sa v ohrození ocitli fanúšikovia FC Liverpool a Realu Madrid.

"Musím povedať, že to bol takmer neúspech,“ priznal Theodoridis a podotkol, že UEFA sa teraz pred veľkými zápasmi viac radí so skupinou fanúšikov Football Supporters Europe.

Pozitívne na inklúziu a boj proti diskriminácii by mali pôsobiť aj budúcoročné majstrovstvá Európy v Nemecku.

"Ľudské práva by mali byť neoddeliteľnou súčasťou všetkého, čo robíme, v tom, ako sa správame k ľuďom, ako im načúvame a ako plníme naše poslanie spôsobom, ktorý rešpektuje a podporuje základnú dôstojnosť všetkých ľudí,“ zdôraznil Theodoridis.

UEFA minulý mesiac v Berlíne vydala spoločné vyhlásenie o ľudských právach s nemeckými organizátormi ME 2024, ktoré obsahovalo prísľub, že všetci fanúšikovia môžu "počas turnaja uplatňovať svoju slobodu prejavu".

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»UEFA sa zaviazala k väčšiemu presadzovaniu ľudských práv a boju proti diskriminácii