Španielsko
Španielsko
EURO 2024
15.06.2024, Skupina B
3 - 0
2:0
Chorvátsko
Chorvátsko

Španiel stanovil nový rekord EURO, prekonať však môže aj ďalší míľnik

Španiel Lamine Yamal sa stal najmladším hráčom v histórii ME vo futbale.
Fotogaléria (23)
Španiel Lamine Yamal sa stal najmladším hráčom v histórii ME vo futbale. (Autor: TASR/ dpa via AP)
TASR|15. jún 2024 o 18:25

Lamine Yamal v šestnástich rokoch hráva za FC Barcelona.

BERLÍN. Španielsky futbalista Lamine Yamal sa stal vo veku 16 rokov a 338 dní najmladším hráčom, ktorý si pripísal štart na finálovom turnaji ME.

Krídelník FC Barcelona nastúpil v sobotnom zápase B-skupiny Španielska proti Chorvátsku a prekonal rekord Poliaka Kacmera Kozlowského, ktorý nastúpil na predošlom európskom šampionáte vo veku 17 rokov a 246 dní.

Yamal má za sebou už prvú kompletnú sezónu v katalánskom klube. Vypracoval sa na stabilného člena a vyslúžil si dôveru kormidelníka Xaviho Hernandeza, ktorý mu dal šancu už ako 15-ročnému v ročníku 2022/23.

Yamal nenastúpil v La Lige iba raz a za 37 stretnutí strelil päť gólov, ku ktorým pridal rovnaký počet asistencií. Desať duelov pridal v Lige majstrov.

Už v októbri minulého roka sa stal najmladším strelcom v najvyššej španielskej súťaži a následne sa mu rovnaký počin podaril aj v národnom tíme.

Fotogaléria zo zápasu Španielsko - Chorvátsko na EURO 2024 (skupina B)

Pri svojom debute proti Gruzínsku (7:1) strelil gól a vo veku 16 rokov a 57 dní prekonal dovtedajší rekord klubového spoluhráča Gaviho.

Produkt slávnej katalánskej akadémie La Masia si pripísal dva góly v kvalifikácii ME. V marci zaznamenal asistenciu v zápase proti Brazílii (3:3) a dve gólové prihrávky predviedol aj v generálke na ME proti Severnému Írsku (5:1).

Yamal môže prekonať ďalší rekord šampionátu v prípade, že sa strelecky presadí. Najmladším autorom gólu je Johan Vonlanthen zo Švajčiarska, ktorý na ME 2004 skóroval vo veku 18 rokov a 141 dní.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Španiel stanovil nový rekord EURO, prekonať však môže aj ďalší míľnik