Mexickými štadiónmi znie pokrik označujúci mužského prostitúta, vraj nikoho neuráža

Ilustračná fotografia zo zápasu Mexika.
Ilustračná fotografia zo zápasu Mexika. (Autor: TASR/AP)
SITA|15. okt 2024 o 16:01

Miestni fanúšikovia nechápu, prečo je pokrik vo svete vnímaný ako homofóbny.

GUADALAJARA. Špecifické homofóbne pokriky na mexických futbalových štadiónoch, ktoré za viac ako dve dekády priniesli pokuty v stovkách tisíc dolárov, predstavujú pre krajinu pretrvávajúci problém.

Tento neduh, ktorý sa často objavuje aj počas zápasov národného tímu, sa očakáva aj počas blížiaceho sa prípravného stretnutia v Guadalajare medzi výbermi Mexika a Spojených štátov amerických.

V súvislosti s homofóbnymi prejavmi priaznivcov čelil Mexický futbalový zväz už niekoľkým sankciám zo strany Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Nateraz posledný incident sa udial počas finále Ligy národov CONCACAF v texaskom Arlingtone, kde rozhodca dvakrát prerušil zápas kvôli homofóbnym pokrikom Mexičanov na tribúnach.

Napriek rôznym kampaniam na zvýšenie povedomia medzi fanúšikmi nevhodné pokriky pretrvávajú a je ich počuť aj počas medzinárodných turnajov.

"Futbal je stále oslavou a pokriky majú byť zábavou. Tí, ktorí kričia, nemyslia urážky vážne," povedal 38-ročný fanúšik mexického národného tímu Luis Gallardo, ktorý reagoval na kritiku chorálov.

Ďalší priaznivci z Mexika tiež nechápu, prečo v zahraničí vnímajú pokrik, ktorý v španielčine označuje mužského prostitúta, ako homofóbny. "V Mexiku je to normálne označenie a nikoho neuráža," uviedol 40-ročný Alejandro Oliva.

Mexický futbalový zväz síce podnikol viaceré opatrenia vrátane hlásení na štadiónoch, od roku 2022 tiež zaviedol hrozbu zákazu vstupu na štadióny na päť rokov pre tých, ktorí sa homofóbnymi pokrikmi prezentujú.

Aktivisti ako Andoni Bello zdôrazňujú, že pokriky majú jasne homofóbnu povahu a je dôležité sa ich zbaviť pred blížiacim sa svetovým šampionátom v roku 2026. "Je tu skutočná príležitosť vzdelávať mexických fanúšikov," povedal.

Túto výzvu zdôvodnil tým, že Mexiko by sa nemalo prezentovať homofóbnymi pokrikmi, najmä v rámci prestížneho turnaja, pri ktorom bude pozornosť sveta otočená na celú krajinu.

Prvýkrát sa špecifický homofóbny chorál objavil v roku 2004 v Guadalajare na zápase olympijskej kvalifikácie medzi Mexikom a USA.

Odvtedy sa rýchlo šíril po celom Mexiku a stal sa pevnou súčasťou prejavu priaznivcov na štadiónoch po celej krajine. A to nielen v mestách s bohatou futbalovou tradíciou, ako je Guadalajara, v ktorom sídlia dva prvoligové tímy.

Aktuálne snahy o jeho elimináciu zdôrazňujú ochotu Mexika prezentovať sa na svetovej futbalovej scéne ako inkluzívny hostiteľ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mexickými štadiónmi znie pokrik označujúci mužského prostitúta, vraj nikoho neuráža