Gruzínsko oslavuje historický postup na EURO, Poliaci zvládli penaltovú drámu

Oslavy Gruzínska po historickom postupe na EURO 2024
Fotogaléria (9)
Oslavy Gruzínska po historickom postupe na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
TASR|26. mar 2024 o 21:59 (aktualizované 27. mar 2024 o 00:03)

Futbalisti Gruzínska postúpili na európsky šampionát prvýkrát v ére samostatnosti.

BRATISLAVA. Futbalisti Gruzínska postúpili na tohtoročné majstrovstvá Európy. V utorkovom domácom finále play off C-vetvy zvíťazili v Tbilisi nad Gréckom 4:2 v jedenástkovom rozstrele.

V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol. Gruzínci si zabezpečili premiérovú účasť na záverečnom turnaji ME či MS v ére samostatnosti.

Mužstvo Willyho Sagnola v semifinále vyradilo Luxembursko 2:0, Gréci deklasovali Kazachstan 5:0.

Domáci mali proti niekdajším majstrom Európy z roku 2004 k dispozícii svojho ťahúňa Chviču Kvaraccheliju, ktorý v predošlom stretnutí nehral pre kartový trest.

Počas 90 minút si tímy nevytvorili veľa šancí, ale v predĺžení sa to zmenilo. Hosťujúci Konstantinos Mavropanos po rohovom kope hlavičkoval do žrde. Krátko na to mohli otvoriť skóre aj domáci, no Zurika Davitašvilihiho vychytal Odysseas Vlachodimos.

Fotogaléria: Gruzínsko oslavuje historický postup na EURO 2024

Rozhodnúť musel až rozstrel a v ňom si lepšie počínali hráči Gruzínska. Na ich strane bol neúspešný iba Georges Mikautadze, v tíme Grékov nepremenili svoje pokusy Anastasios Bakasetas a Giorgos Giakoumakis. V piatej sérii rozhodol o triumfe Nika Kvekveskiri.

Radujú sa aj Slovanisti

Z postupu sa tešili aj dvaja hráči Slovana Bratislava. V základnej zostave Gruzínska nastúpil s kapitánskou páskou Guram Kašia, na lavičke bol Jaba Kankava.

Za domácich hral i bývalý hráč slovenského majstra Giorgi Čakvetadze, ktorý vystriedal v 104. minúte. Duel mal aj slovenskú stopu, v pozícii štvrtého rozhodcu bol Ivan Kružliak.

Gruzínsko nastúpi na záverečnom turnaji v Nemecku v F-skupine proti Portugalsku, Česku a Turecku.

"Chcem sa veľmi pekne poďakovať fanúšikom. Nielen dnes, ale vždy nás povzbudzujú. Je to ich veľká zásluha, že sme dokázali zvíťaziť. Som šťastný, že sme im urobili radosť. Splnili sme si sen a ideme na európsky šampionát," uviedol Čakvetadze podľa interpressnews.ge.

VIDEO: Masívne oslavy Gruzínska po postupe na EURO 2024

Postup oslavujú aj Poliaci

Poliaci vo finále play off A-vetvy v Cardiffe zvíťazili nad domácim Walesom 5:4 v jedenástkovom rozstrele.

V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol. Poliaci sa na šampionáte predstavia v D-skupine spolu s Holandskom, Rakúskom a Francúzskom.

Duel mal od úvodu opatrný priebeh a diváci v prvom polčase takmer žiadne šance nevideli. V jeho závere dostal loptu do siete Davies, no VAR odhalil ofsajd.

Podobný priebeh malo aj druhé dejstvo. V predĺžení mohli skórovať oba tímy, no mali problémy v koncovke a tak duel dospel až do rozstrelu.

Prvých deväť hráčov uspelo, no posledný Daniel James nie a tak sa z postupu tešili Poliaci.

finále play-off o účasť na EURO 2024:


Wales - Poľsko 0:0, pp, 4:5 v rozstrele z 11 m

Rozstrel: Lewandowski 0:1, Davies 1:1, Szymanski 1:2, Moore 2:2, Frankowski 2:3, H. Wilson 3:3, Zalewski 3:4, N. Williams 4:4, Piatek 4:5, D. James nedal

Rozhodoval: Orsato (Tal.)

Gruzínsko - Grécko 0:0 pp, 4:2 v rozstrele z 11 m

Rozstrel z 11 m: Kočorašvili 1:0, Bakasetas nedal, Davitašvili 2:0, Masouras 2:1, Mikautadze nedal, Bouchalakis 2:2, Dvali 3:2, Giakoumakis nedal, Kvekveskiri 4:2.

Rozhodoval: Marciniak (Poľ.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Gruzínsko oslavuje historický postup na EURO, Poliaci zvládli penaltovú drámu