Amatéri končia v Lige majstrov, ale ich futbalová rozprávka pokračuje

Momentka zo zápasu FK Molde -  KÍ Klaksvík v rámci 3. predkola Ligy majstrov.
Momentka zo zápasu FK Molde - KÍ Klaksvík v rámci 3. predkola Ligy majstrov. (Autor: TASR/ NTB via AP)
Titanilla Bőd|15. aug 2023 o 21:55

Faerčanov vyradil až nórsky majster FK Molde.

BRATISLAVA. Faerský majster KÍ Klaksvík ďalší zázrak zatiaľ nespravil.

Tím z mesta s 5000 obyvateľmi napísal rozprávkový príbeh futbalového leta, keď sa ako totálny outsider dostal až do tretieho predkola Ligy majstrov.

Faerskému tímu vystavil stopku v najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži až nórsky majster FK Molde. Jeho postup sa však nerodil ľahko.

V prvom zápase na Faerských ostrovoch zvíťazil Klaksvík 2:1. V odvete vyhral tím Molde 2:0 až po predĺžení a zápas bol dramatický až do samého konca.

Outsider si získal rešpekt

Klaksvík pred začiatkom predkôl považovali za totálneho outsidera. Postupne však šokujúco vyradili maďarský Ferencváros a švédsky Häcken.

„V prípade Molde som už cítil, že od prvej minúty do toho dajú všetko a nepodceňovali nás,“ vravel v rozhovore pre Sportnet minulý týždeň tréner brankárov KÍ Klaksvík Géza Turi.

„Nerád by som sa vyjadroval o šanciach. Berieme to tak, že vydáme zo seba maximum a uvidíme, na čo to bude stačiť.

Ak postúpime, rozprávka pokračuje. A keď nie? V podstate rozprávka bude pokračovať tak či tak, ale už v Európskej lige,“ povedal pred odvetou Turi.

Nórsky tím v odvete nekompromisne išiel za víťazstvom. Domáci už po siedmich minútach rozvlnili sieť, ale tento gól ešte neplatil pre tesný ofsajd.

V 17. minúte však poslal Nórov do vedenia po rohovom kope hlavou Kristian Eriksen.

Molde v prvom polčase dominoval, ale Klaksvíku sa zväčša darilo prehusťovať priestor pred bránou.

V druhom polčase sa viackrát osmelili aj hostia. Klaksvík mal veľké šance najmä v poslednej dvadsaťminútovke riadneho hracieho času.

Najbližšie ku gólu bol v 73. minúte, keď po štandardnej situácii trafil legionár z Pobrežia Slonoviny Luc Kassi brvno.

Domáce mužstvo zjavne nechcelo ísť do predĺženia, v závere zápasu vytvorilo mohutný tlak na bránku hostí. Hoci si Nóri vypracovali niekoľko sľubných streleckých pozícií, loptu netrafili ideálne.

Zase to bola dráma

Nadstavený čas bol napínavý s viacerými nevyužitými tutovkami Molde.

Dráma pokračovala aj v predĺžení. Domáci dominovali a ich mohutný nápor v 112. minúte vyústil do gólu. Krížnou prízemnou strelou poslal nórskeho majstra do play-off Ligy majstrov 31-ročný Martin Linnes.

Tri minúty pred koncom predĺženia mal vyrovnanie na nohách Danielssen, ale mieril tesne nad. Hostia sa tak s Ligou majstrov lúčia.

V ďalšom kole sa stretne Molde s Galatasarayom Istanbul, Klaksvík nastúpi v play-off Európskej ligy proti víťazovi duelu Šeriff Tiraspoľ - BATE Borisov.

Faerský tím už má istotu skupinovej fázy aspoň Európskej konferenčnej ligy.

Klaksvík je amatérsky tím, kde hráči majú aj svoje civilné zamestnania. Nehrozí však scenár, že by na zápasy skupinovej fázy nedostali od šéfa dovolenku.

„Väčšina hráčov je zamestnaná v sponzorskej firme, ktorá podporuje klub a samozrejme ich pustí na všetky zápasy.

Otázne je len to, kto im bude kompenzovať ušlú mzdu. Zrejme to bude klub, aj vzhľadom na to, že sme si teraz dobre zarobili,“ objasnil situáciu Géza Turi. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Amatéri končia v Lige majstrov, ale ich futbalová rozprávka pokračuje