DAC zaslal na zväz otvorený list, žiada koniec šéfa rozhodcov

Fanúšikovia FC DAC 1904 Dunajská Streda.
Fanúšikovia FC DAC 1904 Dunajská Streda. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Michal Šášky|10. máj 2023 o 16:00

Klub upozorňuje aj na rasizmus a diskrimináciu.

DUNAJSKÁ STREDA, BRATISLAVA. Možno najdôležitejší a rozhodujúci zápas o titul, v ktorom Dunajská Streda podľahla bratislavskému Slovanu (2:3) má dohru.

Chyby hlavného rozhodcu Filipa Glovu boli ústrednou témou pozápasových vyjadrení predstaviteľov domáceho DAC.

Arbiter stretnutia spravil dve vážne chyby, mal uznať gól Slovana v prvom polčase a po zmene strán mal proti nemu nariadiť pokutový kop. Priznal to aj šéf komisie rozhodcov Marián Ružbarský.

Glova zápas sezóny nezvládol. Dopustil sa viacerých upísknutí a v závere musel riešiť veľké nepokoje na hracej ploche po provokačných gólových oslavách kapitána Slovana Vladimíra Weissa mladšieho.

Domáci klub zaslal tri dni po zápase otvorený list adresovaný Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ), Únii ligových klubov (ÚLK) a Komisii rozhodcov SFZ.

Redakcia Sportnet.sk prináša list v plnom znení a bez redakčných úprav.

Otvorený list DAC 1904

V prvom rade by sme chceli zdôrazniť, že my sme najkritickejší pri hodnotení vlastných výkonov. Na toto by mal dbať každý jeden futbalový klub: mať pod kontrolou to, čo ľudia v klube dokážu kontrolovať a veriť, že každý aktér vo svete profesionálneho futbalu sa snaží robiť svoju prácu čo najlepšie v rámci svojich schopností. Analyzujte svoje chyby, korigujte ich a vráťte sa silnejší, lepší.

Po nedeľňajšom zápase by sme sa radi podelili o niekoľko postrehov a požiadali organizácie zodpovedné za riadenie a rozvoj futbalu na Slovensku, aby konali.

Ak sa v nadstavenom čase zápasu roka na preplnenom štadióne naháňa po ihrisku zhruba 40 ľudí (členovia realizačných tímov, hráči, ochranka), niečo ide mimo plán. Myslíme si, že vzhľadom na poslanie a ciele vašich organizácií ste povinní reagovať na vyššie uvedené udalosti a prijať potrebné opatrenia, aby sa v budúcnosti predchádzalo podobným situáciám.

Náš klub má vypracovaný etický kódex, ktorý ukladá všetkým zamestnancom povinnosť dodržiavať vysoké štandardy správania. Veríme, že naši hráči a zamestnanci sú ambasádormi tohto športu, ktorí prispeli k propagácii futbalu počas tejto vzrušujúcej sezóny Fortuna ligy, prejavujúc rešpekt voči súperom a rozhodcom. Naši fanúšikovia neúnavne a vzorne podporovali náš tím na zápasoch doma aj vonku. Vďaka tomu sme dosiahli najvyššiu návštevnosť v súťaži, na čo sme veľmi hrdí a ďakujeme za to našim fanúšikom.

Napriek tomu bol náš klub po zápase s Banskou Bystricou vykreslený v negatívnom svetle kvôli udalostiam, na ktoré sme nemali dosah. Počínanie komisie rozhodcov len prilialo olej do ohňa. Právom môžeme vyhlásiť, že táto séria opatrení poškodila náš klub a jeho dobré meno.

V nedeľu po zápase so Slovanom náš hlavný tréner hovoril o vyhnanstve pána Dohála do Alcatrazu a verejne sa pýtal, ako bude reagovať Komisia rozhodcov po rozbore výkonu pána Glovu v spomínanom nedeľnom stretnutí. Na mysli máme najmä situáciu zo 60. minúty, po ktorej bol pán Glova privolaný k obrazovke VAR, aby sa pozrel na možnú penaltu. Aj vzhľadom na okolnosti prípadu a platné pravidlá netrpezlivo čakáme na zdôvodnenie, prečo sa rozhodol penaltu neodpískať. Zároveň si Vás dovoľujeme upozorniť na vyjadrenia predsedu Komisie rozhodcov pána Ružbarského z 8. a 9. mája 2023 v televízii, ktorými prispel k názoru, že prvý gól Slovana bol neuznaný nesprávne. Tento postoj a jeho načasovanie je opovrhnutia hodný pokus zakryť pochybenia predsedu a členov nefungujúcej komisie, ktorí sa zubami-nechtami držia svojich funkcií.

Ďalej nás veľmi mrzí neúctivé správanie pána Glovu počas zápasu, ktoré vyústilo do potenciálne nebezpečnej a maximálne napätej situácie v nadstavenom čase, za ktoré nesie hlavnú zodpovednosť.

Rozhodcovia musia poznať pravidlá hry a uplatňovať ich férovým spôsobom. Ich zodpovednosťou je dodržiavať pravidlá a ducha hry. Rozhodcovia by mali prejavovať rešpekt voči hráčom, trénerom, fanúšikom a samotnej hre. Od rozhodcov sa očakáva, že budú vždy zachovávať maximálny rešpekt k tomuto športu.

Sme presvedčení, že k neustálemu zlepšeniu výkonnosti našich rozhodcov sú potrebné štrukturálne reformy. Týmto vyzývame pána Ružbarského, aby prevzal zodpovednosť za tieto udalosti poškodzujúce futbal a odstúpil z funkcie predsedu Komisie rozhodcov. My ako klub sme komerčná spoločnosť, a preto ide o veľa, pretože potrebujeme vyvážiť riziká a zabezpečiť udržateľný rast. Súčasná pozícia nášho klubu je výsledkom tvrdej a systematickej práce stoviek ľudí a vášne tisícov fanúšikov, ktorí milujú náš klub a jeho hodnoty: tvrdú prácu, hrdosť a jedinečnosť. Rovnaké nasadenie a vysoké štandardy očakávame aj od organizácií zodpovedných za riadenie a rozvoj futbalu na Slovensku. Nekompetentnosť rozhodcov a Komisie rozhodcov je pre náš futbal deštruktívna, ničí jeho imidž a spôsobuje, že fanúšikovia - ktorí sú najväčšími akcionármi vo svete futbalu - strácajú dôveru v integritu nášho futbalu.

Poslaním Únie ligových klubov je dohliadať na riadenie najvyššej slovenskej súťaže po športovo-technickej a marketingovej stránke. V rámci marketingu by sme chceli upozorniť na pravidelný rasizmus a diskrimináciu na vašich sociálnych sieťach v súvislosti s používaním značky nášho klubu. SFZ je tiež priamo zodpovedný za implementáciu cieľov FIFA a UEFA a z tejto pozície nesie najväčšiu zodpovednosť za to, aby misia FIFA a UEFA - odstrániť rasizmus a diskrimináciu - bola naplnená aj u nás. Upozorníme aj UEFA, ako kompetentnú organizáciu, že zo strany SFZ chýbajú reálne opatrenia na odstránenie rasizmu a diskriminácie zo štadiónov našej krajiny.

Tiež by sme do Vašej pozornosti radi odporučili základné hodnoty FIFA:

ZODPOVEDNOSŤ: uznanie a prevzatie zodpovednosti za činy.

INTEGRITA: úprimnosť a dôveryhodnosť či presnosť konania jednotlivca. Integrita sa dá nazvať aj opakom pokrytectva.

SOLIDARITA: jednota z pohľadu cieľov alebo spolupatričnosti.

Zhrnuté - žiadame nasledujúce organizácie, aby prijali opatrenia:

SFZ

  • zreformovať komisiu zodpovednú za rozvoj a kontrolu profesionálnych rozhodcov, berúc do úvahy hodnoty FIFA (zodpovednosť, čestnosť a solidarita)
  • v súlade s primeranými opatreniami odstrániť systémový rasizmus a diskrimináciu z futbalových štadiónov našej krajiny

ÚLK

  • eliminovať systémový rasizmus a nenávistné prejavy na vašich platformách sociálnych sietí v súvislosti s používaním značky nášho klubu a v prípade potreby podniknúť príslušné právne kroky

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»DAC zaslal na zväz otvorený list, žiada koniec šéfa rozhodcov