Kolaps hviezdy šokoval svet. Eriksen sa vracia na turnaj, na ktorom bojoval o život

Christian Eriksen
Christian Eriksen (Autor: REUTERS)
REUTERS|30. máj 2024 o 20:14

Dánsko zverejnilo nomináciu na EURO 2024.

KODAŇ. Christian Eriksen bol zaradený do tímu Dánska na EURO 2024 v Nemecku. Stredopoliar na predchádzajúcom európskom šampionáte v roku 2021 utrpel srdcový kolaps.

Tridsaťdvaročný Eriksen bol medzi 26 menami, ktoré boli vo štvrtok oznámené pre turnaj, na ktorom Dánsko hrá v skupine C so Slovinskom, Anglickom a Srbskom.

Napriek skvelej sezóne v škótskom majstrovskom Celticu sa v nej nenašlo miesto pre v Anglicku narodeného záložníka Matta O'Rileyho.

"Je ťažké niekoho sklamať, sú to chlapčenské sny, ktoré sa nenaplnia, (ale) som veľmi spokojný s tímom, ktorý máme," povedal Hjulmand novinárom.

Eriksen v roku 2021 spôsobil fanúšikom šok, keď sa v úvodnom zápase Dánov na EURO proti Fínsku zosunul na trávnik na štadióne Parken v Kodani. Zotavil sa a s pomocou implantovaného srdcového zariadenia pokračoval v hráčskej kariére.

V Nemecku sa k nemu pripojí spoluhráč z Manchestru United Rasmus Hojlund a očakáva sa, že bude mať v dánskom strede poľa centrálnejšiu úlohu, pričom jeho starú pozíciu na pravej strane zaujme krídelník Club Brugge Andreas Skov Olsen.

Mikkel Damsgaard, ktorý po Eriksenovom páde prevzal na seba tvorivé bremeno a doviedol tím zo skupinovej fázy až k semifinálovej prehre s Anglickom na EURO 2020, bol tiež zaradený do zostavy napriek rozpačitej sezóne v Brentforde v Premier League.

Obranca Simon Kjaer sa do tímu dostal po tom, čo vynechal niekoľko zápasov v závere sezóny za talianske AC Miláno kvôli zraneniu stehna.

"Máme o ňom veľa údajov, navštívili sme ho a máme to plne pod kontrolou. Teraz je už úplne pripravený, je v dobrej fyzickej kondícii," povedal Hjulmand novinárom.

Nominácia Dánska na EURO 2024

Brankári: Kasper Schmeichel (Anderlecht Brusel), Frederik Ronnow (Union Berlín), Mads Hermansen (Leicester)

Obrancovia: Andreas Christensen (FC Barcelona), Simon Kjaer (AC Miláno), Joachim Andersen (Crystal Palace), Jannik Vestergaard (Leicester), Victor Nelsson (Galatasaray Istanbul), Alexander Bah (Benfica Lisabon), Joakim Maehle (Wolfsburg), Rasmus Nissen Kristensen (AS Rím), Victor Kristiansen (FC Bologna)

Stredopoliari: Christian Eriksen (Manchester United), Thomas Delaney (Anderlecht Brusel), Morten Hjulmand (Sporting Lisabon), Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham), Christian Norgaard, Mathias Jensen, Mikkel Damsgaard (všetci Brentford), Jacob Bruun Larsen (Burnley), Andreas Skov Olsen (FC Bruggy)

Útočníci: Anders Dreyer, Kasper Dolberg (obaja Anderlecht Brusel), Rasmus Höjlund (Manchester United), Jonas Wind (Wolfsburg), Yusuf Poulsen (RB Lipsko)

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Kolaps hviezdy šokoval svet. Eriksen sa vracia na turnaj, na ktorom bojoval o život