Čierna bodka za nevydareným EURO. Chorvátsko dostalo od UEFA vysokú pokutu

Chorvátski fanúšikovia na EURO 2024
Chorvátski fanúšikovia na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
SITA|29. jún 2024 o 11:20

Chorvátsky futbalový zväz zaplatí 105-tisíc eur za prehrešky svojich fanúšikov zo stretnutia proti Talianom.

FRANKFURT. Európska futbalová únia (UEFA) potrestala Chorvátsky futbalový zväz (HNS) pokutou 105-tisíc eur za nevhodné správanie sa fanúšikov po záverečnom vystúpení Chorvátov na majstrovstvách Európy v Nemecku.

Chorvátsky tím ešte v pondelok remizoval s obhajcami kontinentálneho titulu Talianmi 1:1 a keďže v základnej B-skupine nazbieral iba dva body, porúčal sa z turnaja.

Ide o zatiaľ najvyšší finančný postih pre jednotlivé zväzy počas tohtoročného Eura, pričom už skôr dostali Chorváti pokutu za to, že v súboji proti výberu Albánska priaznivci tímu trénera Zlatka Daliča použili v hľadisku pyrotechniku a hádzali ju aj na hraciu plochu.

Spomenutá suma je súčtom pokút za viacero previnení. Čiastku 45-tisíc eur musí HNS zaplatiť za to, že fanúšikovia z Chorvátska v spomenutom pondelkovom súboji hádzali na ihrisko rôzne predmety vrátane pohárov od piva.

Luka Modrič po remíze s Talianskom na EURO 2024
Súvisiaci článok
Starnúci Chorváti nedokázali prekročiť svoj tieň. Zaznela Modričovi labutia pieseň?

Ďalších 30-tisíc zaplatia za použitie pyrotechniky divákmi v hľadisku a rovnakú sumu za bližšie nešpecifikované "nevhodné správanie". Za účasť na turnaji a dosiahnuté výsledky pritom dostanú Chorváti od UEFA odmenu 9,2 milióna eur.

UEFA okrem toho stále vedie vyšetrovanie možného rasizmu zo zápasu medzi výbermi Chorvátska a Albánska, dopustiť sa ho mali fanúšikovia oboch tímov.

Chorváti boli blízko k postupu do osemfinále ME 2024, keď v zápase proti Talianom viedli gólom skúseného Luku Modriča z 55. minúty, no v úplnom závere nadstaveného času vyrovnal Mattia Zaccagni. Deľba bodov zaistila postup pre taliansky tím a odsunul chorvátsky výber na 3. priečku v tabuľke, zisk dvoch bodov im napokon nestačil na prienik do vyraďovacej časti.

Uvedený zápas bol možno posledný reprezentačný pre Modriča, ktorý sa v pondelok stal najstarším autorom gólu v histórii ME.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Čierna bodka za nevydareným EURO. Chorvátsko dostalo od UEFA vysokú pokutu