Starnúci Chorváti nedokázali prekročiť svoj tieň. Zaznela Modričovi labutia pieseň?

Luka Modrič po remíze s Talianskom na EURO 2024
Luka Modrič po remíze s Talianskom na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
REUTERS|26. jún 2024 o 15:05

Chortváti potvrdili, že na EURO sa im nikdy nedarí.

Chorvátsko, ktorému sa nepodarilo vyčarovať poslednú chvíľu kúzla zo starnúceho tímu, sa z EURO 2024 pokorne porúčalo už v skupinovej fáze a opäť nedokázalo zopakovať svoje hrdinstvo z majstrovstiev sveta na kontinentálnej scéne.

Zverenci Zlatka Daliča boli síce vyžrebovaní do pravdepodobne najťažšej skupiny spolu so Španielskom, Talianskom a Albánskom, ale zisk dvoch bodov bol pre semifinalistov MS 2022 sklamaním.

Po zdrvujúcej prehre 0:3 so Španielskom nasledovali remízy s Albánskom a Talianskom a ich osud bol spečatený, keď Slovinsko v utorok bezgólovou remízou s Anglickom zabezpečilo, že nemôžu skončiť medzi štyrmi najlepšími tímami na turnaji na treťom mieste.

Majstrovstvá Európy nikdy neboli šťastným loveckým revírom pre Chorvátsko, ktoré nikdy neprešlo cez štvrťfinále, a ani EURO 2024 sa neskončilo úspechom pre tím, ktorý sa pred 18 mesiacmi dostal do finále majstrovstiev sveta 2018 a do semifinále MS v Katare.

So stredopoliarom Luka Modričom, ktorý sa stal najstarším strelcom súťaže vo veku 38 rokov proti Taliansku, 35-ročným Ivanom Perišičom a 33-ročným útočníkom Andrejom Kramaričom tréner Dalič do veľkej miery veril starej garde, ktorá mu v minulosti tak dobre slúžila.

Napriek tomu sa to, čo malo byť posledným hurá pre túto skupinu hráčov, skončilo neúspechom.

Chorvátski futbalisti reagujú na remízu s Talianskom
Chorvátski futbalisti reagujú na remízu s Talianskom (Autor: TASR/AP)

Dalič počas turnaja priznal obavy z pribúdajúcich rokov mužstva a upozornil aj na problémy s deravou obranou, ktorá v úvodných dvoch zápasoch inkasovala päť gólov.

Neschopnosť ubrániť súperov, keď viedli, sa im vypomstila a nakoniec sa ukázala ako ich záhuba, keď Albánsko aj Taliansko strelili vyrovnávajúce góly hlboko v nadstavenom čase.

"Futbal bol dnes k nám nemilosrdný, bol krutý," povedal Modrič po tom, ako Taliansko v 98. minúte skórovalo a vzalo im nádej na postup.

Aj oni sa snažili premeniť držanie lopty na ohrozenie bránky. Pokiaľ ide o držanie lopty, len máloktorý tím je lepší ako Chorvátsko, ktoré malo v úvodných dvoch zápasoch viac ako 60 % držanie lopty.

Od finále EURO 2008 boli prvým tímom, ktorý mal viac držania lopty ako Španielsko v 136 súťažných zápasoch, ale aj tak nakoniec prehrali 3:0.

Podobne to bolo aj v zápase s Albánskom, kde sa súperi väčšinu zápasu naháňali s tieňom, ale po vyrovnávajúcom góle v 95. minúte sa im podarilo získať bod.

Odchod Chorvátska z EURO 2024 sa pravdepodobne ukáže ako zlomový bod pre mužstvo, ktoré pred MS 2026 takmer určite prejde veľkou revíziou.

Modrič, ktorý v septembri dovŕši 39 rokov, pravdepodobne absolvoval svoj posledný veľký turnaj, hoci sa zdá, že ešte nie je pripravený skončiť.

"Chcel by som hrať navždy, ale pravdepodobne príde čas, keď budem musieť zavesiť kopačky na klinec. Budem hrať ďalej, ale neviem, ako dlho ešte," povedal po remíze s Talianskom.

Tabuľka skupiny B na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Starnúci Chorváti nedokázali prekročiť svoj tieň. Zaznela Modričovi labutia pieseň?