Belgičanov trápia zranenia, v obrane je veľa otáznikov. Máme len štyroch obrancov, vraví novinár

Na snímke je belgický futbalista Thomas Meunier.
Na snímke je belgický futbalista Thomas Meunier. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|13. jún 2024 o 14:43

Tréner Domenico Tedesco zatiaľ neuvažuje nad povolaním náhradníka.

BRATISLAVA. Vo štvrtok absolvovali belgickí futbalisti prvý tréning v nemeckom meste Ludwigsburg. Prvý súper Slovenska na EURO 2024 nemá úplne bezchybnú prípravu. 

Pravý obranca Thomas Meunier si minulý týždeň poranil zadný stehenný sval a s tímom do Nemecka ani necestoval. 

Obrana je najväčšou slabinou Belgicka, čo ukázali aj posledné prípravné zápasy pred šampionátom. K tomu sa pridali menšie zranenia ďalších obrancov a situáciu Belgičanom ešte viac skomplikovalo.  

Štyria hráči sú zranení

Štyri dni pred zápasom proti Slovensku je zdravá len štvorica obrancov: Timothy Castagne, Wout Faes, Zeno Debast a Maxim De Cuyper.

"Obrana je našou slabinou. Po prvé pretože na týchto postoch nemáme takých silných hráčov a po druhé práve pre viaceré zranenia.

Preto v prvom zápase proti Slovensku bude mať tréner k dispozícii len štyroch obrancov, čo nie je jednoduché," reagoval pre Sportnet belgický novinár Christophe Franken.

V pondelok by takmer naisto nemali nastúpiť Jan Vertonghen, ktorého vyradilo zranenie slabín ani Arthur Theate. Meunierovi hrozí, že vynechá celé majstrovstvá. 

V posledný prípravný zápas pre svalové zranenie nedohral zase obranca Axel Witsel. Ten ako jediný spomedzi Belgičanov vo štvrtok vôbec netrénoval. 

A tréner Domenico Tedesco v zápase proti Luxembursku už skúšal hrať s tromi obrancami. No podľa belgických médií ide len o provizórne riešenie. 

Vzhľadom na situáciu v mužstve rozoberal portál Sporza možnosť doplnenia tímu o ďalších hráčov. Tedesco však zatiaľ opakuje, že ostáva pri svojej nominácií a neplánuje povolať žiadneho ďalšieho obrancu ako náhradníka. 

Všetky mužstvá museli zverejniť konečné nominácie na EURO do 7. júna. Tréneri však stále môžu urobiť zmeny a doplniť do mužstva aj hráčov, ktorí aktuálne na súpiske nie sú.

Podmienkou je, že musia v mužstve nahradiť hráča, ktorý sa vážne zranil a nezávislý lekár musí potvrdiť, že jeho stav mu neumožňuje hrať. 

Dvojica z Premier League a nováčik

V prípade obrancu Trabzonsporu Meuniera nie je zatiaľ isté, kedy sa pripojí k mužstvu. Zotavuje sa v Belgicku a podľa Christopha Frankena by si na turnaji ešte mal zahrať.

"V tíme sú stále kvalitní obrancovia Timothy Castagne z Fulhamu. Wout Faes, ktorý sa dobre ukázal v Leicestri. Zeno Debast, ktorý by mal prestúpiť z Anderlechtu do Lisabonu a nováčik Maxim De Cuyper.

Je veľmi mladý hráč, má za sebou výbornú sezónu v FC Bruggy, no nemá toľko skúseností a na takejto úrovni to bude jeho premiéra.

Okrem toho v bránke nebude Thibaut Courtois, takže v obrane máme pred týmto zápasom dosť veľa otáznikov," hovorí Franken.

Keďže tréner zmeny v mužstve neavizuje je možné, že v pondelok proti Slovensku by nastúpili Belgičania len s trojicou obrancov. Zápas sa hrá od 18.00 h vo Frankfurte. 

Belgicko je favoritom E skupiny. Proti Slovensku zatiaľ odohralo len tri priateľské zápasy s bilanciou jedna výhra a dve remízy.

V roku 2002 v Bruseli aj o štyri roky neskôr v Trnave sa zrodila remíza 1:1 a pred jedenástimi rokmi v Bruggách vyhrali domáci 2:1. Slovenské góly postupne zaznamenali Vladimír Janočko, Filip Hološko a Richard Lásik.

Tréner Tedesco si uvedomuje pozíciu Belgicka, no voči súperom má rešpekt. 

"Na papieri sme možno favoriti skupiny. Futbal sa však hrá na ihrisku, nie na papieri. Napríklad, Slovensko vo svojej skupine skončilo druhé za Portugalskom a prehralo iba s ním. V oboch prípadoch tesne," uviedol po žrebe skupín.

Pred tromi rokmi na EURO 2020 postúpili Belgičania do štvrťfinále, kde prehrali s neskoršími víťazmi Talianmi 1:2.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Belgičanov trápia zranenia, v obrane je veľa otáznikov. Máme len štyroch obrancov, vraví novinár