Česko
Česko
EURO 2024
26.06.2024, Skupina F
1 - 2
0:0
Turecko
Turecko

Nenechajme sa vyprovokovať, hlásil. Český hriešnik zobral vinu na seba

Antonín Barák uvidel červenú kartu už v 20. minúte.
Fotogaléria (31)
Antonín Barák uvidel červenú kartu už v 20. minúte. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|28. jún 2024 o 13:31

Antonín Barák dostal v zápase Česko - Turecko na EURO 2024 červenú kartu.

HAMBURG. Pred zápasom s Tureckom na EURO 2024 (ME vo futbale) mali Česi všetko vo svojich rukách. Potrebovali zvíťaziť a zabezpečili by si postup zo skupiny.

Českí futbalisti si boli vedomí svojej sily. Vedeli, že Turecko môžu zdolať.

„Musíme si dávať pozor na disciplínu, aby sme sa nenechali k niečomu vyprovokovať. Ba naopak, treba toto využiť v náš prospech,“ pre sport.ceskatelevize.cz vravel pred zápasom ofenzívny záložník Antonín Barák.

Celému tímu sa ospravedlnil

Paradoxom je, že ten, čo na to upozorňoval, to nezvládol. V 11. minúte uvidel ofenzívny záložník talianskej Fiorentiny zbytočnú žltú kartu a v 20. minúte bol dokonca vylúčený. Výrazne tak zmaril české šance na postup.

„Sám sa potrestal, nie je mu príjemne. Musí sa z toho dostať, také veci sa môžu stať. Určite je mu to ľúto, už sa s tým bohužiaľ nedá nič robiť,“ vravel po zápase tréner Česka Ivan Hašek.

Tureci využili početnú výhodu a Česko zdolali 2:1. Zabezpečili si tak postup do osemfinále a Česi s jedným bodom odleteli domov. Horšie na turnaji skončili len Škóti a Poliaci.

Po zápase mal skúsený 29-ročný futbalista v šatni hlavu v dlaniach. Uvedomoval si, že spravil veľkú chybu.

Bezprostredne po zápase hráč Fiorentiny neposkytol žiadny rozhovor. Vyjadril sa až po príchode do Česka.

„Celému tímu som sa hneď ospravedlnil. Beriem to na seba, vôbec sa nechcem vyhovárať na rozhodcu,“ citoval server iDNES.cz Baráka z rozhovoru s novinármi po prílete z Hamburgu, na ktorého severnom okraji mal tím počas EURO základňu.

Fotogaléria zo zápasu Česko - Turecko na EURO 2024 (skupina F)

„Oba tie momenty boli posúdené správne podľa pravidiel. Ja som to jednoducho nezvládol.

Urobil som obrovskú chybu, ktorou som potrestal nielen sám seba, ale aj tento skvelý tím, na ktorom mi hrozne záleží. To ma na tom mrzí asi najviac,“ doplnil tvorivý stredopoliar.

Pri prvom zákroku zbytočne držal súpera, potom ho zbytočne dohral. Mimo ohrozenia brány.

„Prvá karta bola úplne zbytočná, to bola moja veľká chyba. Vôbec som po tom hráčovi nemal siahať.

Aj keď rozhodca mi dohováral a kartu mi dal až po chvíľke, bola zaslúžená.

Ten druhý moment už vyplynul z hry. To bolo okamih, tam už som na to nejako zareagovať nemohol,“ vyhlásil.

Sklamaný futbalista odmieta tvrdenia, že bol v zápase premotivovaný.

„Cítil som sa výborne nastavený, cítil som aj skvelú energiu z tímu. Ale bohužiaľ som urobil chybu, ktorá ma naozaj mrzí. Ale nemyslím si, že by to ovplyvnili nejaké udalosti pred zápasom,“ dodal.

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Hašek: Vybrali sme najlepších

Predchodca súčastného trénera Jaroslav Šilhavý Baráka prestal povolávať pre porušenie tímových pravidiel. Hašek ho po nástupe do funkcie v januári tohto roka okamžite vrátil do národného výberu.

„Toto by som vôbec do toho nemiešal, či ho niekto vyradil, nevyradil. Vybrali sme najlepších hráčov, ktorých sme mali k dispozícii. Tonda je kreatívny, čo sme v tomto zápase potrebovali,“ podotkol Hašek.

Budúcnosť Baráka v českej reprezentácii je otázna. Tréner však o tom nechce polemizovať.

„S pánom Haškom sme o tom trochu hovorili, ale ešte tomu necháme odstup. Určite sa k tomu vrátime. Teraz je to veľmi bolestivé pre všetkých. Viem, čo som urobil a hrozne ma to mrzí,“ spytoval si svedomie Barák.

„Záleží predovšetkým na výkonnosti. Čo sa týka správania, tak sme so žiadnym hráčom nemali žiadny problém,“ uviedol tréner Česka Ivan Hašek.

Hašek vystriedal Jaroslava Šilhavého na lavičke Česka v januári 2024. Postup na EURO teda s tímom nevybojoval, čo podľa viacerých expertov mohlo zohrať rolu pri neúspechu tímu.

„Tréner Ivan Hašek je pri mužstve krátko, aby mu dal hernú tvár. Zaslúžene sme nepostúpili, pretože sme ukázali málo hernej kvality. Prial by som si, aby tento nepostup bol motor pre český futbal,“ uviedol expert TV Markíza a tréner Podbrezovej Roman Skuhravý.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Nenechajme sa vyprovokovať, hlásil. Český hriešnik zobral vinu na seba