Prečo si Hamilton vybral Ferrari? Hlad po rekordnom titule alebo celoživotný sen

Lewis Hamilton by mal od roku 2025 pretekať za Ferrari.
Fotogaléria (35)
Lewis Hamilton by mal od roku 2025 pretekať za Ferrari. (Autor: Reuters)
Martin Kozinka|1. feb 2024 o 16:55

Viaceré zdroje potvrdili, že Brit v Mercedese po sezóne skončí.

BRATISLAVA. „Dôvod, prečo chcem byť pilotom formuly 1 je ten, že je v nej veľa rýchlosti. Predstavte si, že ste v monoposte F1, musíte sa cítiť veľmi mocne,” povedal dvanásťročný Lewis Hamilton pre BBC.

V histórii kráľovnej motošportu sa stalo synonymom rýchlosti práve Ferrari.

„Každý je fanúšikom Ferrari. Aj keď tvrdia, že nie sú, v skutočnosti sú fanúšikmi Ferrari,” vyslovil pamätnú vetu bývalý jazdec talianskeho tímu Sebastian Vettel.

„Je to sen každého,” povedal sedemnásobný majster sveta Hamilton o jazdení v červenom monoposte pre Sky pred pár rokmi. „Je to cieľ, ktorý treba dosiahnuť,” dodal.

Roky fám sa stali skutočnosťou

Hamilton v roku 2020 priznal, že odštartoval rokovania o zmluve s Ferrari. Tie sa však ďaleko nedostali.

„Prajem im všetko najlepšie, ale zvyšný čas v F1 im budem brániť v tom, aby vyhrali majstrovský titul,“ vyslovil o rok neskôr.

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton pred fanúšikmi Ferrari.
Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton pred fanúšikmi Ferrari. (Autor: TASR/AP)

Špekulácie o jeho presune do Maranella vychádzali na povrch každý rok, tentokrát by to ale mala byť skutočnosť.

Podľa dnešných informácií niekoľkých renomovaných zdrojov sa črtá podpis storočia, možno celej histórie F1 – Lewis Hamilton do Ferrari.

S talianskym tímom by mal podpísať kontrakt od sezóny 2025.

Môžeme potvrdiť, že Lewis Hamilton odchádza do Ferrari,” informoval Sky Sports.

„Zamestnancom Mercedesu v ich továrni v Brackley to bolo práve povedané na spoločnom stretnutí,” dodala reportérka Rachel Brookesová.

Stretnutie trvalo len asi desať minút, videli sme prichádzať personál a v priebehu pätnástich minút hneď odišli. Bolo im povedané, že Lewis Hamilton opúšťa Mercedes po konci sezóny 2024,” dodala.

Tímy si však dávajú načas a zatiaľ na sociálnych sieťach či prostredníctvom oficiálnych vyjadrení o ničom neinformovali. "Potvrdenie Hamiltonovho prestupu príde dnes,“ napísal Erik van Haren z De Telegraaf.

The Athletic zatiaľ informoval, že Ferrari im odmietlo na situáciu odpovedať, pričom malo poukázať na dôvody nekomentovať fámy. Rovnako vraj reagoval aj Mercedes.

Fotogaléria Lewisa Hamiltona počas jeho pôsobenia v seriáli F1

Leclerc: Každý chce mať Lewisa za kolegu

Spojenie medzi najúspešnejším jazdcom a najúspešnejším tímom histórie je nesmierne lákavé.

Treba však obrátiť mincu na druhú stranu – patrí ešte Hamilton vo veku 39 rokov medzi najlepších a má Ferrari v súčasnosti reálnu šancu na titul?

Zdá sa, že len málo ľudí má takúto energiu a odhodlanie. Fernando Alonso je jedným z nich a druhým je momentálne Lewis Hamilton,” komentoval jeho vek expert Sky Sports Martin Brundle.

Podľa ďalších informácií by mal Hamilton pretekať po boku Charlesa Leclerca po tom, čo monacký jazdec minulý týždeň podpísal novú dlhodobú zmluvu. To znamená, že by sa rozlúčili so Španielom Carlosom Sainzom.

Práve Leclerca sa pred nedávnom spýtali, aké by to bolo jazdiť v rovnakom monoposte s Hamiltonom. Odpovedal diplomaticky: „Ak by som povedal áno, myslím si, že by sa to dostali na titulku každých novín,” priznal.

Lewis Hamilton a Charles Leclerc počas Veľkej ceny Azerbajdžanu 2021.
Lewis Hamilton a Charles Leclerc počas Veľkej ceny Azerbajdžanu 2021. (Autor: TASR/AP)

„Lewis je úžasný jazdec, v tomto športe dosiahol veľmi veľa, takže si myslím, že každý na štartovom rošte by bol rád, keby mal Lewisa za tímového kolegu,” dodal, pričom spomenul, že so súčasným tímovým kolegom má dobrý vzťah.

Hamilton podpísal s Mercedesom novú dvojročnú zmluvu vlani v auguste. „Mám s tímom nedokončené záležitosti,” priznal po predĺžení kontraktu.

„Neexistuje miesto, kde by som bol radšej,” dodal. Zdá sa však, že zahrnutie výstupnej klauzuly otvorilo dvere pre možnú zmenu monopostu.

Prečo by opustil Mercedes?

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Prečo si Hamilton vybral Ferrari? Hlad po rekordnom titule alebo celoživotný sen