Triumf mu odmával Mbappé, dojal aj knieža. Leclerc si splnil chlapčenský sen

Charles Leclerc s cenou pre víťaza Veľkej ceny Monaka 2024, ktorú mu odovzdal monacké knieža Albert.
Fotogaléria (43)
Charles Leclerc s cenou pre víťaza Veľkej ceny Monaka 2024, ktorú mu odovzdal monacké knieža Albert. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|26. máj 2024 o 21:35

Sú to preteky, vďaka ktorým som začal snívať o tom, že sa raz stanem jazdcom formuly 1, povedal.

MONAKO. Charles Leclerc si na Veľkej cene Monaka splnil chlapčenský sen a stal sa prvým domácim víťazom prestížnych pretekov od Louisa Chirona v roku 1931.

Dvadsaťšesťročný pilot Ferrari sa po šiestich pokusoch v Monaku prvýkrát postavil na pódium.

"Znamená to pre mňa veľa," povedal Leclerc. Keď prešiel cieľovou čiarou, kde mával šachovnicovou vlajkou francúzsky futbalista Kylian Mbappé, poriadne kričal od radosti do vysielačky.

V publiku vypukol poriadny ošiaľ a monacké knieža Albert ukázal zdvihnutý palec hore.

Leclerc: Vďaka Monaku som začal snívať

"Sú to preteky, vďaka ktorým som začal snívať o tom, že sa raz stanem jazdcom formuly 1," priblížil Leclerc. Monačan vyhral prvýkrát od júla 2022 a celkovo dosiahol šieste víťazstvo v kariére.

V poradí šampionátu znížil manko na Holanďana Maxa Verstappena z Red Bullu zo 48 na 31 bodov. Ferrari v poradí konštruktérov zaostáva za Red Bullom už len o 24 bodov.

Fotogaléria z Veľkej ceny Monaka 2024 (formula 1)

Leclerc v Monaku už dvakrát štartoval z pole position (v rokoch 2021, 2022), ale obrovskú výhodu v uliciach, ktoré veľmi dobre pozná, nedokázal premeniť na pódiové umiestnenie.

Za jasného a slnečného popoludnia a s očakávaniami väčšími ako kedykoľvek predtým sa mu konečne splnil sen, keď dosiahol len tretie víťazstvo Ferrari v Monaku v tomto storočí.

"Dnes nás čaká veľká noc," povedal po pretekoch svojmu tímu do vysielačky.

"Žiadne slová to nedokážu opísať," dodal neskôr. Na pódiu sa k oslavám pripojil aj knieža Albert, ktorý dopĺňal pilotov s vlastnou fľašou šampanského. Pri odovzdávaní cien mal aj slzy v očiach.

"Sú to náročné preteky. Myslím si, že skutočnosť, že som dvakrát štartoval z pole position a nedokázal som to zvládnuť, to svojím spôsobom ešte umocňuje," komentoval Leclerc.

Sainz: Mám pocit, že sme čoraz silnejší

Značnou mierou mu pomohol aj tímový kolega Carlos Sainz, ktorý za sebou udržal Landa Norrisa z McLarenu.

Ak by za Leclercom boli dva McLareny (Oscar Piastri skončil druhý), tlak na líderskú pozíciu by bol oveľa väčší.

Všetko však mohlo byť inak, keďže Sainz po štarte mierne trafil stenu a dostal defekt, následne sa prepadol dozadu. Zachránila ho až červená vlajka po kolízii dvoch Haasov s Red Bullom Sergia Péreza.

Prerušenie umožnilo tímom vymeniť pneumatiky, čím sa odstránila potreba ďalších zastávok v boxoch, ktoré by mohli zamiešať poradím. A tiež vrátilo Sainza na tretie miesto pri reštarte z pevných pozícií.

Charles Leclerc, Carlos Sainz a Oscar Piastri na pódiu po Veľkej cene Monaka 2024.
Charles Leclerc, Carlos Sainz a Oscar Piastri na pódiu po Veľkej cene Monaka 2024. (Autor: TASR/AP)

"Bolo to tesné a v prvom kole som mal veľmi zlý pocit, ktorý sa veľmi rýchlo zmenil na naozaj dobrý pocit po opätovnom zaradení na tretiu pozíciu," komentoval Sainz.

"Som nesmierne šťastný, že Charles vyhral svoju domácu veľkú cenu," povedal Španiel, ktorý si pozíciu na štarte udržal až do cieľa.

"To, že som sa s ním mohol podeliť o pódium, je skvelé pre celý tím a mám pocit, že sme čoraz silnejší," dodal.

Leclerc počas pretekov zámerne spomalil tempo, aby šetril svoje pneumatiky a zabránil tomu, aby sa za ním vytvorila dostatočne veľká medzera, vďaka ktorej by súperi mohli ísť do boxov po čerstvé a rýchlejšie pneumatiky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Triumf mu odmával Mbappé, dojal aj knieža. Leclerc si splnil chlapčenský sen