Čo sa deje s monopostom Red Bullu? Je ako motokára, sťažuje sa Verstappen

Max Verstappen počas kvalifikácie na Veľkú cenu Monaka 2024.
Max Verstappen počas kvalifikácie na Veľkú cenu Monaka 2024. (Autor: TASR/Pool Photo via AP)
REUTERS|25. máj 2024 o 21:15

Verstappen sa v Monaku trápil už od piatka.

MONAKO. Max Verstappen má za sebou na svoje pomery celkom neúspešnú kvalifikáciu na Veľkú cenu Monaka, v ktorej obsadil 6. miesto.

Bezprostredne po nej sa vyjadril, že jeho Red Bull sa správa ako motokára.

Trojnásobný majster sveta, ktorý vyhral 5 z úvodných 7 pretekov tejto sezóny, sa len prizeral, ako jeho rekordnú sériu ôsmich pole position v rade ukončil domáci Charles Leclerc na Ferrari.

To však nebolo jediné, čo ho trápilo. Holanďan identifikoval základnú chybu monopostu, ktorý začal sezónu dominantným spôsobom, ale vyzerá čoraz zraniteľnejšie.

Verstappen: Neopraví sa to za niekoľko týždňov

"Monopost je ako motokára, akoby som jazdil bez odpruženia. Veľa poskakuje a neabsorbuje nárazy alebo obrubníky," povedal novinárom po poslednom kvalifikačnom kole, v ktorom sa pneumatikami dotkol steny.

"V poslednom kole bolo neuveriteľné, koľkokrát som takmer trafil stenu," pokračoval.

Max Verstappen počas kvalifikácie na Veľkú cenu Monaka 2024.
Max Verstappen počas kvalifikácie na Veľkú cenu Monaka 2024. (Autor: TASR/AP)

"Tento problém máme od roku 2022, takže to nie je nič nové. Posledné roky sme mali výhodu auta, takže sa to maskovalo, ale keď vás všetci dobiehajú, tak keď nezlepšíte svoje najslabšie miesto, zistí sa to," uviedol.

"Je to zásadný problém, takže sa neopraví za niekoľko týždňov," vysvetlil.

Horner: Vrátime sa do boja

Leclerc dosiahol pole position časom 1:10,270 min, čo bolo takmer o tri desatiny rýchlejšie než najlepšie kolo Verstappena (+ 0,297 s).

Prvýkrát od Veľkej ceny Mexika v októbri 2023 sa tak stane, že Verstappen na štarte neobsadí miesto v prvom rade.

Zároveň ide o najnižšiu pozíciu, z ktorej odštartuje od Veľkej ceny USA v tom isto mesiaci ako Mexiko. Vtedy však napokon suverénne vyhral.

V Monaku, v ktorom triumfoval v rokoch 2021 a 2023, to však bude mať výrazne náročnejšie. Na kľukatej mestskej trati je predbiehanie mimoriadne náročné.

Od roku 1950 sa stalo len 10-krát, že zvíťazil pretekár, ktorý štartoval z nižšej ako tretej pozície.

"Preteky sú v podstate vybavené, ak nepočítame, že na trať vyjde safety car. Ale vrátime sa do boja," povedal šéf tímu Red Bull Chrisitan Horner.

Max Verstappen po kvalifikácii na Veľkú cenu Monaka 2024.
Max Verstappen po kvalifikácii na Veľkú cenu Monaka 2024. (Autor: TASR/AP)

Nerovnosti musel obchádzať

Verstappen označil sobotňajší výkon za "najhorší možný scenár" a povedal, že na niektorých ďalších tratiach by to v tejto sezóne mohlo byť rovnako zlé.

"Tlačím do toho, ale monopost je veľmi zradný. Keď vchádzam do prvej zákruty, prechádzam cez nerovnosti a monopost nefunguje, ako má," povedal.

"Všade, kde boli nerovnosti, to veľmi skákalo, takže som to len obchádzal. Bol som prekvapený, ako blízko som v kvalifikácii bol, ale zrejme viacerí nezvládli svoje kolo," opísal Verstappen.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez z Mexika dopadol ešte horšie. Víťaz z Monaka v roku 2022 v nedeľu (o 15.00 h) mal odštartovať až z 18. miesta, keď neprešiel ani cez prvú časť kvalifikácie.

Pre diskvalifikáciu oboch Haasov pre nevyhovujúci prvok zadného krídla, napokon odštartuje ako šestnásty. Haasy pôjdu do pretekov z posledných dvoch miest.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Čo sa deje s monopostom Red Bullu? Je ako motokára, sťažuje sa Verstappen