Slovensko je v ňom svetová veľmoc. Rozvíjajúci sa šport hrajú Kozák i Vittek

Footgolf hráva aj Ján Kozák mladší.
Footgolf hráva aj Ján Kozák mladší. (Autor: SFGA)
Ivan Mriška|25. feb 2023 o 07:00

Slovenskí footgolfisti sa pripravujú na majstrovstvá sveta v Orlande.

BRATISLAVA. Mladý šport, ktorý kombinuje prvky futbalu a golfu. Na Slovensku sa hrá od roku 2012. Za relatívne krátky čas si získal množstvo nadšencov.

Rozvíjajúci sa šport propaguje aj Ján Kozák mladší, bývalý reprezentant Slovenska vo futbale a hráč Artmedie či Slovana Bratislava. O footgolf sa zaujíma tiež Róbert Vittek, ktorý Slovensko v tomto športe reprezentoval na MS 2018.

Okrem nich hráva footgolf viacero bývalých ligových hráčov. Michal Dian pôsobil v Spartaku Trnava či Myjave, František Brezničan hral za Třinec či Karvinú.

„Footgolf je šport pre všetky vekové kategórie. Výhodu majú bývalí futbalisti, ktorí si chcú predĺžiť športovú kariéru. Môžu tak dosiahnuť ďalšie individuálne úspechy a reprezentovať Slovensko.

Ak ste v minulosti futbal nehrali, nie je to problém. V súčasnosti máme niekoľko výborných hráčov, ktorí sa futbalu nevenovali. Každý je vítaný, neváhajte a vyskúšajte si tento krásny šport,“ povedal sekretár Slovenskej FootGolfovej Asociácie (SFGA) Tomáš Bartko.

Menej finančne náročný ako golf

Futbal a golf sú vo svete mimoriadne populárne športy, v ktorých sa točia milióny. Podľa Bartka je otázkou času, kedy bude svetovým športom aj footgolf.

„Footgolf je ľahší a menej finančne náročný ako golf. Ak máte radi zelené ihriská a chcete sa odreagovať, pridajte sa k nám. Ak ste aspoň trochu hrali futbal, určite vám to pôjde,“ vyzval záujemcov o tento šport bývalý futbalista, ktorý v sezóne 2001/02 vyhral s VTJ Koba Senec Slovenský pohár.

Aktuálne v ôsmich mestách Slovenska pôsobí dokopy jedenásť footgolfových klubov. Tie hrajú Slovenskú footgolfovú tour, ktorá pozostáva z viacerých turnajov.

Na tour sa súťaží vo viacerých kategóriách - muži, ženy, seniori, seniori+, juniori, amatéri a tímy. Víťazi jednotlivých kategórií sa stávajú držiteľmi majstrovského titulu.

„Na každom podujatí sa zbierajú body, po ktorých sa robí priebežná tabuľka, podobne ako s tímami vo futbale. Ročník je ukončený veľkým finále, na ktorom sa hrá systémom KO play-off,“ priblížil Bartko.

Tím Slovenska vo footgolfe.
Tím Slovenska vo footgolfe. (Autor: SFGA)

Vrcholom každého ročníka domácich súťaží sú otvorené majstrovstvá Slovenska, takzvaný Slovak Open. V roku 2022 sa šampionát konal ako najvyššie svetovo hodnotený turnaj kategórie Major 1000.

„Presne 240 hráčov z dvadsiatich krajín bojovalo na ihriskách golfového klubu v Bernolákove o nemalé peniaze,“ dodal.

Slovensko je svetová veľmoc

Najväčším podujatím, ktoré slovenskí footgolfisti absolvujú v roku 2023 sú majstrovstvá sveta, ktoré sa od 26. mája do 7. júna konajú v americkom Orlande. Ide len o štvrtý svetový šampionát vôbec, prvé tri sa konali v Maďarsku (2014), Argentíne (2016) a Maroku (2018).

„Čo sa týka výsledkov a počtu ihrísk, Slovensko je svetová footgolfová veľmoc. V USA preto budeme mať najvyššie ambície,“ uviedol.

V Orlande bude hrať takmer tisíc najlepších hráčov z celého sveta. Súťažiť budú jednotlivci aj tímy. Slovenská reprezentácia chce opäť zasiahnuť do bojov o medaily.

„Vo všetkých kategóriách máme na to, aby sme skončili v top trojke. Veľa si sľubujeme od Lucii Čermákovej a Rebeky Režnej, ktoré sú dve najlepšie hráčky na svete.

Medzi mužmi patrí medzi favoritov naturalizovaný Slovák Jozef Němec a samozrejme Ján Kozák mladší. Medzi ďalšie želiezka v ohni patria Martin Šimončič, Matúš Vido, Marek Vittek, Branislav Thron a ďalší,“ povedal Bartko, ktorý tiež hráva súťažne a takisto bude pomýšľať na medailu.

Hrá sa na zelených trávnikoch.
Hrá sa na zelených trávnikoch. (Autor: SFGA)

Kozák je prvý medailista

Hrať sa bude na šiestich ihriskách po osemnásť jamiek. Každá súťaž bude mať štyri kolá.

„Z jedného 18-jamkového golfového ihriska budú vytvorené dve footgolfové v dĺžke približne tritisíc metrov. Funguje to tak vo svete a Orlando nebude výnimkou. Na Slovensku máme dvanásť oficiálnych ihrísk, čo je pre náš mladý šport skvelé číslo,“ pochvaľuje si.

V súťažiach tímov hralo Slovensko na majstrovstvách sveta dvakrát. V Argentíne v roku 2016 obsadilo šieste a o dva roky neskôr v Maroku piate miesto.

Prvú footgolfovú medailu pre Slovensko vybojoval Ján Kozák. Účastník MS 2010 vo futbale získal v Argentíne bronz v súťaži jednotlivcov.

V roku 2019 získali slovenskí footgolfisti v tímovej súťaži na majstrovstvách Európy v Anglicku bronz a tento úspech potvrdili aj v roku 2021, kedy v Maďarsku získali opäť bronzovú medailu.

Medzi jednotlivcami získala na ME v Maďarsku bronzovú medailu aj najmladšia účastníčka výpravy Rebeka Režná, ktorá tak potvrdila slovenskú pozíciu vo svetovom footgolfe.

„Vzhľadom na naše výsledky by podpora footgolfu na Slovensku mohla byť lepšia. Problém je v tom, že nie sme svetovo uznávaný šport, takže nás niektorí ľudia neberú seriózne a vážne.

Čoskoro sa to však zmení, k čomu môže dopomôcť postupné uznávanie footgolfu ako športu vo viacerých krajinách. Dôležité je, že sa footgolfom začal zaoberať Medzinárodný olympijský výbor. Footgolf sa posúva vpred a má čoraz viac a viac fanúšikov. Všetko je len otázkou času,“ tvrdí.

Majú 58 miesteniek

Účasť na majstrovstvách sveta je pre Slovenskú FootGolfovú Asociáciu finančne náročná. Sekretár preto priznáva, že do USA pocestujú hráči, ktorí získajú dostatok sponzorov. A nebudú teda rozhodovať len výsledky.

„V kvalifikácii sme získali 58 miest. Pre problém s financiami však do Orlanda pocestuje len približne tridsať hráčov. Ak by sa našiel sponzor, mohlo by ich byť viac a vo väčšej kvalite. Ak sa nájde niekto, kto nás podporí, sme naklonení všetkým ponukám a otvorení každej diskusii,“ výzvou uzavrel sekretár Slovenskej FootGolfovej Asociácie (SFGA) Tomáš Bartko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovensko je v ňom svetová veľmoc. Rozvíjajúci sa šport hrajú Kozák i Vittek