Napravia vlaňajší neúspech? Fínov môžu o semifinále obrať Slováci

Radosť hokejistov Fínska po postupe do finále na MS v hokeji do 20 rokov 2022.

Napravia vlaňajší neúspech? Fínov môžu o semifinále obrať Slováci

Radosť hokejistov Fínska po postupe do finále na MS v hokeji do 20 rokov 2022. (Autor: SITA/AP)
Radosť hokejistov Fínska po postupe do finále na MS v hokeji do 20 rokov 2022.
Radosť hokejistov Fínska po postupe do finále na MS v hokeji do 20 rokov 2022. (Autor: SITA/AP)
Samuel Tirpák|24. dec 2023 o 07:30

Fínsku na MS U20 2024 bude chýbať najväčšia hviezda.

GÖTEBORG. Fíni minulý rok vypadli vo štvrťfinále majstrovstiev sveta do 20 rokov po sérii štyroch šampionátov s medailovým ziskom. Stalo sa to napriek silnému kádru, ktorému však chýbala tímovosť, ktorou sú Fíni inak dobre známi. 

Z pohľadu kvalitných mien bude tohtoročný fínsky káder trochu slabší, avšak z hľadiska tímovej hry a systému by malo ísť o lepšie fungujúci tím. V skupine A sa predstaví proti Kanade, Švédsku, Nemecku a Lotyšsku.

Fíni každoročne prinesú hráčov, ktorých mená vyzerajú byť náhodne vygenerované počítačom a o ktorých okrem skautov nikto nič nevie a napriek tomu z ničoho nič ukazujú schopnosti svetových talentov.

Aj v roku 2024 sa v ich celku nájde zopár takých. Súperi - a možno aj Slovensko, keďže je pri pohľade na papierové predpoklady celkom možný vzájomný zápas vo štvrťfinále - si práve na tých musia dávať pozor.

Oficiálny výber 42-ročného trénera Lauriho Mikkolu pozostáva z 25 hráčov, a tak minimálne dvaja z nich budú ešte vyškrtnutí. Tímy síce berú so sebou do dejiska turnaja aj záložných hráčov, ale tí slúžia ako rezerva. 

Pri kvalite Fínov bolo ťažké predpovedať, ktorí hráči sa nedostanú na záverečnú súpisku, no v predikcii som sa vychádzajúc z ich zápasov pokúsil skombinovať formácie a páry, ktoré by sa mohli na šampionáte ukázať. Nič nie je samozrejme istotou, ale na základe istých tendencií sa dá načrtnúť, ako približne bude finálna podoba tímu vyzerať. 

Skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák pred MS do 20 rokov ponúkne analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Výhry prídu dodržiavaním systému 

Ako hrajú Fíni vie azda každý. Sú rýchli, skvelí korčuliari a fínskym vývojom tlaku zo všetkých strán sa už inšpirujú aj Kanaďania. Známy vysoký forčeking bude ešte výraznejší, keďže nastúpi viacero Fínov, ktorých postavy tomuto štýlu vyhovujú. 

Očakávajte od nich ten typický únavný hokej, ktorým sú známe ich seniorské výbery. V podstate v každej ich formácii sa nájde hráč stavaný na tento štýl. Budú skvelí na puku a ich presilovky by mali byť nebezpečné.

Cestu do štvrťfinále by mali zvládnuť bez väčších ťažkostí. V najlepšej osmičke budú musieť vyhrávať systémovo, keďže kvalitou nie sú na úrovni Švédska a USA, dvoch papierovo najlepších tímov na šampionáte. 

Návrat do semifinále po neúspešnejšom roku je celkom pravdepodobný. 

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Bez najväčšej hviezdy

Fínsku bude chýbať najproduktívnejší hráč z minulého roku a prospekt Nashville Predators Joakim Kemell. Preds ho neuvoľnili pre potreby reprezentácie, hoci hráva len v AHL v Milwaukee Admirals. 

Ich najväčšími hviezdami budú pri jeho neúčasti útočníci Jani Nyman, Konsta Helenius a Lenni Hämeenaho.

Z minuloročného šampionátu sa vracia do tímu pätica hráčov (Nyman a Hämeenaho už boli spomenutí). Ďalej ide o obrancu a prospekta Los Angeles Kings Otta Salina, ktorý by mohol byť dokonca kapitánom a zároveň obrancom číslo jeden na pravej strane.  

Navrátilcom je i brankár Niklas Kokko má kvality na to, aby sa zaradil k najlepším brankárom turnaja. Patrí Seattlu Kraken, klubu, ktorého brankárskym skautom je na Sasu Hovi.

Posledným hráčom z vlaňajška, ktorý si na turnaji zahrá aj teraz, je ofenzívny center Aleksanteri Kaskimäki.

Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)

Mladí lídri seniorských tímov

Pri Fínoch sa ťažšie určovali predpokladané zostavy, keďže tréneri zvykli meniť zostavy a formácie od zápasu k zápasu. Tendencie nachádzame skôr v dvojiciach, ktoré spolu konzistentne nastupovali napriek tomu obmieňaniu kádra. 

Väčšina ich útočníkov je z Liigy a už v mladom veku hrajú pravidelne a v dôležitých úlohách v jednej z najkvalitnejších líg na svete.

Prvá dvojka, ktorá spolu nastupovala, bola zložená z Konstu Heleniusa a Janiho Nymana

Helenius nastupoval v roli tvorcovského centra ako pravák a väčšinou mal na ľavom krídle hráča, ktorý bol schopný hrať taktiež centra, ale na ľavú stranu. Ide o prospekta pre draft 2024 a dokonca o jedného z najväčších talentov tohto ročníka. 

V mojom osobnom preddraftovom rebríčku je momentálne na šiestom mieste s tým, že má určite potenciál sa posunúť vyššie v prípade skvelého turnaja. Zatiaľ hráva v úchvatnej forme. 

Na pozícii pravého krídla nastupoval po boku Heleniusa takmer vo všetkých zápasoch silový útočník, strelec a prospekt Seattlu Kraken Jani Nyman. Nyman sa delí spolu s dvoma ďalšími hráčmi o prvenstvo na čele streleckej tabuľky v Liige so 14 gólmi v 28 zápasoch. Jeho duet s Heleniusom by mal priniesť hokejovú šou. 

Dopĺňať by ich vo formácii na ľavom krídle mal ofenzívne ladený center a prospekt St. Louis Blues Aleksanteri Kaskimäki, ktorý si na majstrovstvách zahral aj pred rokom. 

Kaskimäki je hráčom HIFK Helsinki, v ktorého štruktúrach pôsobí aj slovenský brankár Rastislav Eliaš. Jeho hlavnou zbraňou je rýchly prechod medzi pásmami z ľavej strany a aktívne vyhľadávanie streleckých pozícii v útočnom pásme okamžite po vstupe do pásma. 

Druhá dvojica, ktorá spolu často nastupovala, taktiež pozostáva z tvorivého hráča a silového útočníka. Táto však neprináša takú kvalitu a potrebuje k sebe kvalitného centra, ktorý je všestranný a pri ofenzívnych schopnostiach aj defenzívne aktívny. 

Na ľavom krídle by mal nastúpiť center a prospekt Columbusu Blue Jackets Oiva Keskinen, ktorý nastupuje za Tapparu Tampere. Keskinen je kreatívny hráč, ktorého hlavnou zbraňou je hľadanie prihrávkových línii pre svojich spoluhráčov. Je síce primárne center, no zvykne pôsobiť aj na krídle, čo by mal byť prípad majstrovstiev, keďže sa mu odtiaľ ľahšie tvorí hra a nemá defenzívne povinnosti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Napravia vlaňajší neúspech? Fínov môžu o semifinále obrať Slováci