Etiópčania sa v Košiciach čudovali, kde sa vzali víťazi

Na snímke uprostred víťaz Elijah Kiprono Kemboi z Kene, vľavo na druhom mieste Ebisa Merga Ejigu z Etiópie, vpravo na treťom mieste Gebo Burka Gameda z Etiópie .
Na snímke uprostred víťaz Elijah Kiprono Kemboi z Kene, vľavo na druhom mieste Ebisa Merga Ejigu z Etiópie, vpravo na treťom mieste Gebo Burka Gameda z Etiópie . (Autor: TASR)
Sportnet|2. okt 2011 o 21:40

Etiópčania nechali konkurentom na stupňoch víťazov košického maratónu len jedno voľné miesto, ale u mužov aj u žien to najvyššie.

KOŠICE. Najstarší európsky maratón si pripomínal polstoročnicu košického triumfu fenomenálneho Etiópčana Abebe Bikilu. Jeho krajanov veľmi mrzelo, že sa im nepodarilo ho napodobniť. A veľa k tomu nechýbalo.

Istý čas sa zdalo, že vyhrajú obe kategórie. V 88. ročníku však napokon slávili úspech tí, čo si najlepšie rozložili sily a útočili zozadu.

S Kemboiom už nerátali

V nedeľu o deviatej, v čase štartu, bolo o desať stupňov viac než pred rokom, keď Keňan Gilbert Chepkwony zabehol traťový rekord 2:08:33. Navyše fúkal pomerne silný severný vietor.

Etiópski „zajaci“ však poctivo držali dohodnuté tempo: polmaratón za 1:04:31 (o pol minúty lepšie ako vlani).

S nimi vedúca skupinka čiernych favoritov. Postupne sa však zužovala, a keď na 30. km odstúpil aj druhý vodič, tempo upadlo.

Vpredu ostali Etiópčania Ejigu Ebisa, Gebo Burka a Keňan Peter Some. Ďalší Keňan Elijah Kemboi, víťaz aprílového maratónu v Antverpách, strácal miestami až 200 – 300 metrov.

„Trápil ma úpon,“ vysvetlil v cieli. „Za 30. kilometrom sa mi však podarilo znova chytiť tempo, a keďže situácia sa mi nezdala beznádejná, začal som stíhať čelo.“

„S Kemboiom sme už vôbec nerátali. Nechápem, ako sa zrazu na nás dotiahol,“ vravel Burka. „Mňa od 31. km trápilo svalové zranenie a bolesti sa stupňovali.“ Jeho 23-ročný krajan Ejigu o nich vedel: „Myslel som si, že vyhrám, ale znenazdajky sa objavil Kemboi a šiel dopredu. Prvý jeho útok som odrazil, ale ďalší už nie. Takže som sa napokon tešil len z osobného rekordu.“

Kemboi zvýšil kenské skóre v súboji s Etiópčanmi v počte víťazstiev na MMM na 9:3. V cieli mu namerali nachlp zhodný čas s jeho osobným rekordom spred piatich mesiacov, keď vyhral v Antverpách – 2:11:15.

Na otázku, ktoré víťazstvo si viac cení, si netrúfol odpovedať: „V Antverpách pršalo, tu zasa bolo veľmi teplo...“

Bérešovej sľubná premiéra

V ženskej kategórii bežala elita od 15. km bez vodiča – vyradilo ho svalové zranenie. Etiópčankám nečakane vyfúkla primát 27-ročná Bieloruska Maryna Damancevičová, ktorá sa na vedúcu skupinku zloženú z Afričaniek dotiahla až na 25. kilometri.

Pôvodne behávala 5000 m, potom šla na materskú, a keď sa po štyroch rokoch vrátila k atletike, zvolila si maratón.

V piatom v živote si skoro o dve minúty zlepšila osobný rekord.

„Túžim sa dostať na olympiádu, ale 2:33:53 mi na to asi nepostačí,“ priznala.

Kataríne Bérešovej by stačil aj B-limit 2:43. V maratónskej premiére v necelých 24 rokoch za ním zaostala 42 sekúnd – novej majsterke Slovenska stačilo stlačiť kilometrový priemer o jedinú sekundu a mala by Londýn v suchu.

„Prvú polovicu som zvládla bez problémov. Na 20. kilometri mi nestihli podať nápoj a druhá, ale nielen preto, už bola ťažšia,“ vravela v cieli. „Vtedy som už bežala len s Marcelom Mataninom a posledných sedem kilometrov úplne sama. Ako sa vraví, maratón sa začína na 35. km – ešte sa musím naučiť úspešne sa v závere vytrápiť.“

Bérešová napriek tomu Košičanov nadchla a odborníkov presvedčila, že z nej môže vyrásť kvalitná maratónkyňa. „Mala som z premiéry veľké obavy, ale na prvý raz to bolo super,“ skonštatovala. „Verím, že keď napravíme chyby, druhý pokus vyjde.“

Či sa naň odhodlá ešte tento rok, alebo ho odloží na jar budúceho, s trénerom Gabrielom Valiskom ešte zvážia.

Magyar 9 sekúnd pred Tichým

Repete pokusu o limit čaká aj Imricha Pástora. Snahu o piaty majstrovský titul v sérii vzdal na 32. km: „Od začiatku som sa trápil, polmaratón za 1:15 bol najslabší v kariére.“

Keňania a Etiópčania obsadili prvých sedem miest.

Ako ôsmy si dobehol po slovenský titul Imrich Magyar, ale v slabom čase 2:39:42 a len s deväťsekundovým náskokom pred 42-ročným Petrom Tichým.

Bývalý skvelý chodec, maratónsky šampión 2004, sa vystrábil z veľkých trampôt s platničkou a štvrtý raz v sérii skončil na šampionáte druhý.

„Behám už len z pasie. Najväčším mojím úspechom je, že sa mi konečne podarilo nájsť zamestnanie: pracujem ako plavčík v žilinskej plavárni,“ povedal.

Ročník MMM s dvoma osmičkami a rekordnou šesť a pol tisíckou účastníkov vo všetkých typoch súťaží sa síce skončil bez traťového rekordu, ale aj vďaka počasiu vhodnejšiemu pre divákov než pre bežcov atmosférou tromfol väčšinu predošlých.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Etiópčania sa v Košiciach čudovali, kde sa vzali víťazi