Elberova pomsta bola sladká, radosť z nej majú i brazílske deti

Sportnet|7. nov 2003 o 00:00

Bol to práve Giovane Elber, kto sa v stredu triumfálne vrátil na Olympijský štadión v Mníchove. Jeho zásluhou sa zrodilo jednou z najväčších

prekvapení štvrtého kola zápasov základných skupín Champions League, Olympique Lyon zdolal Bayern Mníchov na jeho pôde 2:1.

Rozhodol Elberov zásah z ostrého uhla v 53. minúte zápasu. Bayernu nepomohlo ani to, že Holanďan Roy Makaay, ktorého príchod z La Corune ovplyvnil Elberov odchod z Bayernu, strelil v štvrtom stretnutí LM štvrtý gól.

Mimochodom, bol to práve Elber, kto prvý verejne vyhlásil, že Bayern potrebuje Makaaya. "Ak chceme v budúcej sezóne zvíťaziť v Lige majstrov, potrebujeme každého dobrého útočníka. Ak k nám prestúpi, tak som

ochotný ísť ho o piatej ráno vyzdvihnúť na letisko," povedal vtedy Elber. Nakoniec sa porúčal práve on...

Brazílčan asi aj preto už po príchode do Mníchova, myslíme na príchod s lyonskou výpravou, prehlásil, že v prípade Ligy majstrov neexistuje miesto pre sentiment. "V Bayerne mi ostalo veľa skvelých priateľov, ale na ihrisku nimi, nech sa nikto nehnevá, nemôžu byť."

Elber opustil Bayern Mníchov po šiestich rokoch strávených v bavorskom veľkoklube. "Samozrejme, že si rád spomínam na pôsobenie v Bayerne. Veľa som sa v Nemecku naučil, nabral som tu veľa skúseností. Teraz som však hráčom Olympique Lyon a góly strieľam za francúzsky tím."

Brazílsky útočník odohral 256 bundesligových meczach, nastrieľal v nich 133 gólov. Pätina zápasov však ide na vrub pôsobenia vo VfB Stuttgart, v drese samotného Bayernu odohral Elber 192 zápasov, v ktorých skóroval 92- krát. S Bayernom získal štyri tituly majstra Nemecka, päťkrát sa tešil z víťazstva v Nemeckom pohári. A nezabúdajme, v roku 2001 s Bayernom zvíťazil v Lige šampiónov.

Elber bol jedným z najväčších miláčikov Bayernu Mníchov a v poslednej sezóne s 21 gólmi najlepším strelcom Bundesligy, aj preto sa o jeho nútenom odchode dosť špekulovalo. "Po zrelej úvahe som došiel k záveru, že pre celý Bayern by bolo lepšie, ak by Elber zmenil dres a prestúpil do iného klubu. Budúcnosť totiž patrí Makaayovi, Claudiovi Pizarrovi a Roque Santa Cruzovi," povedal Hitzfeld.

Ten sa mohol vyjadrovať diplomatickejšie, aj keď vzhľadom na svoju vraj pevnú pozíciu na druhej strane nemusel. Elber sám olej do ohňa neprilieval. "Mám 31 rokov a dokážem pochopiť, že tréner začína uprednostňovať mladších hráčov. Nie som zvyknutý zohrievať lavičku náhradníkov, pripadá mi to komické. Radšej budem pravidelne hrávať inde," povedal Elber pre Bild.

Mohol si vyberať. Chceli ho v Taliansku (AS Perugia), Francúzsku (AS Monaco, Olympique Lyon), Nemecku (Hertha Berlín).

Nakoniec skončil v Lyone, kvôli účasti v Lige majstrov, v ktorej v stredu ambície Lyonu na postup zo skupiny nečakane zvýšil. Dlhoročný kanonier Bayernu Mníchov prestupoval z klubu nemeckého majstra do Francúzska za 4,2 milióna eur. Zmluva sa podpisovala 27. augusta, do 31. augusta pritom kluby museli mať uzavreté súpisky pre Ligu majstrov.

Elberov streďajší zásah má i paradoxné pozadie. Brazílsky útočník sa stavil s prezidentom Bayernu Mníchov Franzom Beckenbauerom, že v jednom z dvoch duelov proti svojmu bývalému tímu v Lige majstrov strelí gól. V prvom stretnutí v Lyone (1:1) sa to Brazílčanovi nepodarilo. V Mníchove, aby to asi bolo pikantnejšie, áno.

Aby sme boli presní: Beckenbauer chcel vyplatiť peniaze aj v prípade, že sa strelecky nepresadí. "Giovane chce venovať peniaze na pomoc brazílskym deťom bez domova, takže 10 000 eur mu dám aj tak," povedal Beckenbauer. Streda však niečo upresnila: darcom financií pre brazílske deti nebude Beckenbauer, ale Elber.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Elberova pomsta bola sladká, radosť z nej majú i brazílske deti