Dohňany chcú po ocenení získať prvú ligu

Dohňany za skvelú prípravu  majstrovstiev Európy v cross country.
Dohňany za skvelú prípravu majstrovstiev Európy v cross country. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|22. mar 2012 o 20:35

Chceli by sme priniesť na Slovensko niečo viac ako to, na čo sme zvyknutí, hovorí šéf cyklistického klubu z Dohnian.

BRATISLAVA. Najlepšie vedia cyklistické podujatie pripraviť Slováci. Majstrovstvá Európy cross country, ktoré vlani v Dohňanoch organizoval miestny klub CK Epic, ocenila Svetová aj Európska cyklistická únia ako najlepšie pripravený šampionát.

Prestížnu cenu získali Dohňanci spomedzi 24 organizátorov.

Z nadšencov profesionáli

„Je to úspech, ktorý mal na kongrese veľký ohlas. Cítili sme sa tam, ako by sme boli veľmoc. O Dohňancoch by sa dalo povedať, že z nadšencov amatérov sa stali profesionáli,“ hovoril šéf slovenskej cyklistiky Peter Prívara.

V mestečku s 1780 obyvateľmi má cyklistika tradíciu. Dohňany organizujú podujatia Slovenského pohára v horskej cyklistike či medzinárodné etapové preteky Karpatských kuriérov. Tento rok sa podieľajú na príprave majstrovstiev Slovenska a Česka v cestnej cyklistike.

„Ocenenie je zárukou toho, že vieme pripraviť takéto podujatie na úrovni. Presvedčili sme o svojej kvalite a funkcionári nám dôverujú. Teraz sa môžeme uchádzať aj o podujatia svetového rangu,“ hovorí predseda cyklistického klubu Ján Miškovský.

Nová svetová séria

Viaceré tímy z cyklistickej elity uvažujú o vytvorení vlastnej série pretekov.

Miškovský má informácie z prostredia tímu Omega Pharma Quick Step. Prostredníctvom firmy Janom je sponzorom a partnerom tímu, v ktorom jazdia aj bratia Peter a Martin Velitsovci.

„Hovorí sa o dvanástich podujatiach po celom svete. Mohla by to byť taká formula jeden v cyklistike. A možno jedno z podujatí bude niekde v regióne východnej Európy. Je to jedna z ciest, ktorá sa môže v budúcnosti objaviť. Chceli by sme priniesť na Slovensko niečo viac ako to, na čo sme zvyknutí. Prvú ligu cyklistiky,“ dodal Miškovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dohňany chcú po ocenení získať prvú ligu