Dobšinský kopec privíta rekordný počet vozidiel

Obhajca prvenstva. Talian Simone Faggioli sa minulý rok predstavil v Dobšinej vo veľkom štýle.
Obhajca prvenstva. Talian Simone Faggioli sa minulý rok predstavil v Dobšinej vo veľkom štýle. (Autor: pp)
Sportnet|12. júl 2013 o 00:00

Organizátori majú nový rekord, prihlásených je 164 jazdcov z ôsmich krajín. Preteky sa konajú tretí júlový víkend.

Štartová listina na preteky ME Dobšinský kopec dostala začiatkom týždňa reálnu podobu. V pondelok o polnoci bola totiž uzávierka prihlášok.

DOBŠINÁ. „Medzi prihlásenými máme prvú trojku z minulého roku na rovnakých autách doplnenú o Jara Krajčího. Trochu bude chýbať László Szász, ale nahradiť v triede F do 3000 ccm by ho mohol Poliak Štec. V plechových autách si to o body rozdá priebežne prvá päťka absolutného poradia ME v zostave Muhvic, Los, Vojáček, Malý, Schweiger, pričom medzi prvou trojkou je len deväťbodový rozdiel. Pri kategórii 2 tu máme samozrejme Faggioliho a priebežne druhého Bormoliniho, ale priebežne z prvej desiatky ME sú prihlásení ďalší štyria jazdci,“ vymenoval na úvod riaditeľ pretekov Dobšinský kopec 2013 Marcel Kollárik.

Spomínaných 164 jazdcov je zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Chorvátska, Rakúska, Talianska a Francúzska.

Do seriálu majstrovstiev Európy je z nich prihlásených 42, do ME historikov je to 16 vozidiel, do majstrovstiev Slovenska 68 vozidiel, do majstrovstiev ČR 54 vozidiel.

V kategórii 2 bude formúl a „placiek“ dovedna osemnásť.

Štartovať bude aj celá domáca špička

„Čo sa týka slovenských jazdcov, bude tu štartovať celá domáca špička. Ospravedlnil sa akurát Jozef Béreš st. pre problémy s prevodovkou jeho audi, avšak stopercentne ho nahradí Ďodi jr. na očakávanej S1. Určite sa v konkurencii ostrieľaných zahraničných pretekárov budú chcieť v čo najlepšom svetle predstaviť aj jazdci z nášho regiónu. Za všetkých spomeniem len mená ako Vlasto Majerčák, Tomáš Fusko či Ján a Peter Liptákovci,“ povedal M. Kollárik.

Pár faktov na záver. Dobšinský kopec so svojimi 6,81 km sú v kalendári ME tretie najdlhšie preteky. Dlhší kopec je len Trento v Taliansku (17,3 km) a český Šternberk (7,8 km). Z hľadiska dosahovanej priemernej rýchlosti je druhý (170,428 km/h) viac má len švajčiarsky St. Ursanne 179 km/h.

V tohtoročnom seriáli ME je trinásť pretekov. Na dvanástich z nich vrátane Dobšinského kopca drží traťový rekord Faggioli. Chýba mu len rekord na novej trati v tohtoročnom kalendári v nemeckom Glasbachrennene. Tam patrí rekord Čechovi Krámskemu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dobšinský kopec privíta rekordný počet vozidiel