Volejbal pod Eiffelovou vežou, jazdci vo Versailles. Pamiatky Paríža sú celý čas v centre pozornosti

Štadión pre plážový volejbal pred Eiffelovou vežou.
Fotogaléria (29)
Štadión pre plážový volejbal pred Eiffelovou vežou. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|20. júl 2024 o 08:00

Otvárací ceremoniál bude na brehoch rieky Seiny. Očakáva sa 300-tisíc divákov.

BRATISLAVA. Olympijské hry v Paríži 2024 spoja architektúru francúzskej metropoly a šport. Budú mestské a úsporné. 

Mesto horlivo očakáva prílev fanúšikov zo všetkých kútov sveta. Olympijský duch priaznivci športu alebo obyčajní návštevníci pocítia v každom kúte mesta. 

Usporiadatelia sa rozhodli minimalizovať novú výstavbu športovísk a výrazne tak znížiť emisie uhlíka. Približne 95 % športovísk tvoria už existujúce stavby. V prípade potreby ich však podrobili rekonštrukcii a modernizácii. 

Využili najväčšie štadióny

Od paláca Versailles až po Place de La Concorde a samozrejme Eiffelovu vežu organizátori zaistili, aby najslávnejšie pamiatky boli počas celého podujatia v centre pozornosti. 

Súťaže sa konajú priamo v srdci mesta, na rieke Seine a vo vnútri historických budov, ako je Grand Palais. 

Fotogaléria: Športoviská olympijských hier v Paríži

Tenisový turnaj sa uskutoční na štadióne Roland Garros, futbalové zápasy na štadióne slávneho klubu Paríž Saint-Germain, atletika a ragby na národnom štadióne Stade de France. 

Štadión Stade de France je najväčší vo Francúzsku s kapacitou 77 083 divákov. 

V minulosti sa tu konali rady športových akcií, vrátane finále Ligy majstrov UEFA v rokoch 2000, 2006 a 2022, sedem zápasov na EURO 2016, majstrovstvá sveta v atletike 2003 a šampionát v ragby 1999, 2007 a 2023. 

Centrum plaveckých športov je jediný nový objekt, ktorý natrvalo postavili a bude slúžiť pre olympijské súťaže. Je však odpoveďou na miestnu potrebu v departemente Seine-Saint-Denis, kde polovica stredoškolákov nevie plávať. 

Pod nohami veže

Najviac ikonické dejisko bude priamo pod nohami Eiffelovej veže, kde sa predstavia plážoví volejbalisti.

Na provizórnom štadióne na neďalekom Champ de Marc, kde Parížania a turisti radi chodia na piknik alebo sledujú ohňostroje 14. júla, sa zmestí až 13 000 fanúšikov. 

Na jednom z najznámejších námestí Paríža, Place de la Concorde, sa rozprestiera olympijský skejt park, ktorý je na južnom konci bulváru Champs Elysées.

Okrem skejtboardingu tu budú športoviská pre tzv. mestské športy. Budú tu aj súťaže v breakingu, športovom lezení a v bmx.

Place de la Concorde, alebo Námestie svornosti, bolo v minulosti ústredným javiskom pre udalosti Francúzskej revolúcie.

Konala sa tu Parížska svetová výstava v roku 1900 a taktiež je to miesto pre mnohé národné oslavy, vrátane osláv prvej a druhej svetovej vojny a víťazstva národného futbalového tímu v roku 1998. 

Elegancia v záhradách

Kedysi bol palác Versailles sídlo francúzskej kráľovskej rodiny. Zámok je jedna z najobľúbenejších turistických miest v Paríži. 

V majestátnom a ikonickom prostredí sa uskutočnia jazdecké súťaže v drezúre, parkúre a všestrannej spôsobilosti i všetky disciplíny moderného päťboja.

„Versailles bude výkladnou skriňou olympiády, ktorá v sebe spája kultúru, dedičstvo, pohostinnosť a francúzsku eleganciu. 

Dúfame, že diváci budú mať zážitok, ktorý im pomôže pochopiť a objaviť DNA Francúzska,“ hovorí pre olympics.com manažérka areálu Anne Muracová. 

Porušia zákaz kúpania

Na slávnom zdobenom moste Pont Alexandre III, ktorý spája ľavý a pravý breh rieky Seiny, budú môcť ľudia sledovať cyklistické a triatlonové preteky. 

Napriek tomu, že zákaz kúpania v Seine platí už sto rokov, rieka bude dejiskom piatich športových disciplín – diaľkového plávania na 10 km a triatlonových súťaží.

Od deväťdesiatych rokov však starostovia Paríža sľubujú, že rieku znovu pre verejnosť otvoria. Za viac ako tri desiatky rokov sa to však nepodarilo.

Problémom je dlhodobé znečistenie rieky. Kvalita vody sa ani nepribližuje európskym štandardom pre plávanie. Najväčšiu starosť robia najmä fekálne baktérie, ktoré do rieky zanášajú dažde z kanalizácie a z odpadov.

Deväť dní pred štartom olympijských hier si v Seine zaplávala starostka Anne Hidalgová. Napriek tomuto sympatickému počinu 65-ročnej parížskej starostky obavy z nadmerného znečistenia Seiny v určitých častiach prietoku pretrvávajú. 

Prezentácia historických pamiatok

Nábrežie Seiny je takým ikonickým miestom, že od roku 1991 je zapísané ako súčasť kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ak fanúšikovia prejdú ďalej z mosta Pont Alexandre III po trávnatej promenáde, dostanú sa k Les Invalides, v ktorom sa nachádza hrobka Napoleona. 

Obdivuhodná parížska pamiatka s veľkou zlatou kopulou je útočisko pre vojenských nadšencov. Aj preto sa tu predstavia olympijskí lukostrelci. 

Disciplíny šerm a teakwondo si nájdu svoje miesto vo veľkolepom komplexe Grand Palais. Budova sa taktiež nachádza kúsok od Pont Alexandre III a je preslávená svojou sklenenou strechou. 

Výstavný pavilón je zapísaný ako historická pamiatka francúzskeho ministerstva kultúry. 

Dnes budova funguje ako múzeum, galéria, výstavná a koncertná sála a príležitostne ako športovisko. V roku 2010 sa tu konali majstrovstvá sveta v šerme. 

Surf na legendárnej vlne

Niektoré športoviská však nebudú v hlavnom meste. Na marseillskom štadióne Vélodrome sa uskutoční časť futbalovej súťaže a v prístave jachtárske preteky.  

Ani športová streľba nebude priamo v Paríži, ale vzdialená 270 km južne od hlavného mesta na strelnici v Chateauroux. 

Až v Tichom oceáne sa predstavia účastníci olympijského surfu. 

Dedinka Teahupo’o na juhozápadnom pobreží Tahiti, na ostrove vo Francúzskej Polynézii, je známa tým, že má jednu z najúžasnejších vĺn. 

Tahiti sú od Paríža vzdialené 15 000 kilometrov a časový posun je dvanásť hodín. Olympijskú dedinu tvoria montované domčeky, ktoré po skončení olympijských hier odstránia. 

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Volejbal pod Eiffelovou vežou, jazdci vo Versailles. Pamiatky Paríža sú celý čas v centre pozornosti