Kubiš mieri do vyššej ligy. Vybral si tím, ktorý založil youtuber a chce ho dostať na Tour

Lukáš Kubiš (vpravo) počas pretekov elite na ME 2024.

Kubiš mieri do vyššej ligy. Vybral si tím, ktorý založil youtuber a chce ho dostať na Tour

Lukáš Kubiš (vpravo) počas pretekov elite na ME 2024. (Autor: Soňa Niková/ Slovenský zväz cyklistiky)
Lukáš Kubiš (vpravo) počas pretekov elite na ME 2024.
Lukáš Kubiš (vpravo) počas pretekov elite na ME 2024. (Autor: Soňa Niková/ Slovenský zväz cyklistiky)
Miroslav Kováčik|16. sep 2024 o 11:20

Lukáš Kubiš mal ponuky aj z tímov World Tour.

BRATISLAVA. V závere si vyhliadol zadné koleso Madsa Pedersena a pustil sa do súboja proti najrýchlejším mužom cyklistického pelotónu.

Po skoro 223 kilometroch v nohách však už nedokázal preradiť na vyšší prevodový stupeň. Napriek tomu dosiahol Lukáš Kubiš svoj najlepší výsledok v reprezentačných farbách, keď na ME finišoval štrnásty.  

"V pretekoch nebol moment, v ktorom by sa spomalilo, respektíve bol priestor na oddych. Nebolo to ľahké jazdenie, ale intenzívne pretekanie. 

Na kockových úsekoch som sa cítil veľmi dobre, hoci som niečo takéto ešte nešiel. Chalani mi urobili priestor a aj trénerovi som vravel, že to bolo super. Jazdil som na špici a vedel reagovať na vývoj pretekov. 

Napokon z toho bolo 14. miesto. Určite by som bol spokojnejší s top 10, ale nemám si čo vyčítať," uviedol v rozhovore pre Sportnet. 

VIDEO: Záver pretekov elite na ME v cestnej cyklistike 2024

Tím jazdí iba druhú sezónu

Okrem solídneho umiestnenia v konkurencii svetových šprintérov zaujal Kubiš aj správou, ktorá sa týka jeho športovej budúcnosti. 

Po roku strávenom v českom kontinentálnom tíme Elkov Kasper sa posunie o úroveň vyššie, keďže sa na dvojročnom kontrakte dohodol s holandským prokontinentálnym tímom TDT-Unibet Cycling. 

Ide o tím, ktorý je na cyklistickej mape veľmi krátko, sezóna 2024 je iba jeho druhou. Jeho zakladateľom je bývalý holandský cyklista Bas Tietema, ktorý je však známejší svojim obsahom na youtube.

TDT-Unibet Cycling Team sa v tejto sezóne predstavil na známej klasike Amstel Gold Race či na etapových pretekoch Renewi Tour (bývalé Eneco Tour).

Takisto jazdci absolvovali preteky Okolo Nórska, ktoré boli pre tím vôbec prvé pod hlavičkou Amaury Sport Organisation. Táto spoločnosť dlhoročne organizuje aj slávnu Tour de France.

Lukáš Kubiš podpísal dvojročný kontrakt s tímom TDT-Unibet Cycling.
Lukáš Kubiš podpísal dvojročný kontrakt s tímom TDT-Unibet Cycling. (Autor: Tour de Tietema/ X)

"Sú to mladí chlapci, ktorí pred dvoma rokmi založili tím. Už vtedy patril medzi kontinentálne a od tejto sezóny sa posunul vyššie. 

Zaujal ma hlavne spoločný cieľ, ktorým je dostať sa na Tour de France. Absolvovali sme zopár rozhovorov a dohodli sa," povedal Kubiš.

Mal aj ponuky z World Tour

Rodák zo Zvolena mal na svojho budúceho zamestnávateľa dobré referencie aj od českého cyklistu Adama Ťoupalíka. Ten chválil tamojšie podmienky a nedávno podpísal novú zmluvu do roku 2027.

"Viackrát sme spolu telefonovali a podmienky si pochvaľoval. Pokiaľ by nebol spokojný, tak by takýto krok určite neurobil. 

Je tam aj Tomáš Kopecký, takže nebudem musieť rozprávať len anglicky, ale aj trochu česky, keď už som sa to v tomto roku naučil," hovorí Kubiš, ktorý má za sebou najlepšiu sezónu v kariére.

Dosiahol v nej 36 umiestnení v top 10, svoje prvé dve profesionálne víťazstva a aj preto mal ponuky aj z najvyššej cyklistickej ligy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kubiš mieri do vyššej ligy. Vybral si tím, ktorý založil youtuber a chce ho dostať na Tour