So Saganom nejde ani Baška. Doplatí na súčasný trend?

Erik Baška.
Erik Baška. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|20. sep 2021 o 13:44

Chýbajú mu výsledky aj forma.

TRNAVA. V roku 2019 prišiel na preteky Okolo Slovenska ako líder tímu Bora-Hansgrohe. V šprintérskych koncovkách vzdoroval hviezdam svetového pelotónu, akými sú Arnaud Démare, Elia Viviani či Alexander Kristoff.

Mal aj smolu. Tri štvrté miesta mali trpkú príchuť, pretože od pódia delil Erika Bašku len kúsok. Celkovo mal vyššie očakávania. 

"Chcel som vyhrať etapu. To sa mi, bohužiaľ, nepodarilo. Nie som spokojný. Dúfam, že nabudúce sa mi podarí dosiahnuť lepšie výsledky," zaprial si Baška po záverečnej etape s dojazdom v Senici.  

Po dvoch rokoch sa vrátil na domáce etapové podujatie, no už len v pozícii domestika. A nebolo to len pre účasť Petra Sagana.

Dvadsaťsedemročný rodák z Dohnian v posledných dvoch sezónach hľadá stratenú formu. S výnimkou národného šampionátu nedosiahol tento rok ani jedno umiestnenie v najlepšej desiatke. 

Nemalý podiel na jeho výsledkovom útlme má ochorenie Covid-19.

"Trvalo tri-štyri mesiace, pokiaľ som mohol opäť normálne trénovať a regenerovať. Teraz je to lepšie, ale stále nie ideálne," uviedol Baška v rozhovore pre Sportnet po 65. ročníku pretekov Okolo Slovenska.

Baška: Ako tím sme pracovali skvele

Už skôr sa vyjadril, že po covide sa mu na tréningu točila hlava a aj po troch hodinách ľahkého tréningu musel ísť spať.

Za normálnych okolností mohol pred domácimi fanúšikmi rozbiehať šprinty Petrovi Saganovi, no tentokrát na to nemal výkonnosť.  

"Snažil som sa čo najviac podporiť Petra. On ma najväčšiu kvalitu a šancu uspieť. Mal som iné postavenie než pred dvoma rokmi.

Etapové víťazstvo sme síce nedosiahli, ale ako tím sme skvele pracovali a napokon splnili cieľ, ktorým bol triumf v celkovom poradí," uviedol Baška. 

Dobre pracoval najmä v záverečnej etape s cieľom v Trnave, kde sa tímu Bora-Hansgrohe podarilo unaviť pelotón. Vpredu sa vytvorila 26-členná skupina, no kľúčový súper Petra Sagana v nej vďaka ostrému tempu chýbal.

"Nechceli sme to nechať do šprintu, pretože tam bolo riziko, že keď vyhrá etapu Hodeg, tak by Peťo nevyhral celkovú klasifikáciu.

Snažili sme sa ho utrhnúť alebo urobiť ťažké preteky. Prípadne, keby aj neprišla do cieľa malá skupina, tak aby bol Hodeg unavený," zhodnotil Baška. 

Pochvaľoval si bezpečnosť pretekov

Pre niekdajšieho majstra Európy v kategórii do 23 rokov to bola šiesta účasť na pretekoch Okolo Slovenska. Samotnú organizáciu si veľmi pochvaľoval. 

"Pred dvoma rokmi to nebolo také, ako to je teraz. Nie iba kvôli Petrovi. Jednoznačne sa preteky posúvajú dopredu. Na niektorých pretekoch sa nám stáva, že tretia či štvrtá skupina nemá také bezpečie ako prvá.

Na cestách neboli žiadne problémy a nepočul som ani od ostatných pretekárov, že by sa na niečo sťažovali. Všetko bolo tak, ako malo a každý si preteky užíval. Tiež sme boli milo prekvapení, koľko ľudí prišlo."

Do konca sezóny ho čakajú dvoje jednorazové preteky a najmä svetový šampionát v Belgicku. Preteky kategórie elite s hromadným štartom vo Flámsku sú na programe už túto nedeľu (naživo na Eurosporte od 10.30, na Dvojke od 13.10).

"Trať sme si už boli pozrieť. Je celkom dobrá, hoci sa pôjde 268 kilometrov. Budeme sa snažiť čo najviac šetriť sily, jazdiť pozične a podporovať Petra. Potom to už bude o ňom ako každý rok," skonštatoval Baška. 

Rád by bol aj za Pro tím

Kým Peter Sagan po sezóne prestúpi do prokontinentálneho tímu TotalEnergies, budúcnosť jeho brata Juraja a Erika Bašku je nejasná.

"Bude to ťažké, pretože aj skrz covid nemám výsledky a dlho som sa nevedel rozbehnúť. Zatiaľ nemám podpísanú žiadnu zmluvu. Do TotalEnergies však určite nejdem," otvorene povedal Baška.  

Nebránil by sa ani podpisu zmluvy s tímom, ktorý je o kategóriu nižšie než Bora-Hansgrohe (World Tour, pozn.). Má však obavy, či nedoplatí na súčasný trend.

"Bol by som rád aj za Pro tím, ale teraz je trošku kríza a zároveň sa vo veľkom začali podpisovať mladší pretekári. Uvidíme, čo sa napokon podarí," dodal.

V elitnej kategórii súťaží 27-ročný Baška šiestu sezónu. Predtým pôsobil v kontinentálnych tímoch Dukla Banská Bystrica a AWT Greenway.

V profipelotóne si vybojoval jedno víťazstvo. V roku 2016 vyhral menšiu belgickú klasiku Handzame Classic.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»So Saganom nejde ani Baška. Doplatí na súčasný trend?