Cesty Saganovcov sa rozdelia. S Jurajom vo Francúzsku nepočítajú

Juraj Sagan (vpravo) s bratom Petrom.
Juraj Sagan (vpravo) s bratom Petrom. (Autor: TASR)

Budúcnosť Juraja Sagana nie je známa.

TRNAVA. Keď dostal Peter Sagan prvý raz otázky ako sa dostal k cyklistike, hovoril, že to bolo vďaka bratovi Jurajovi. On začal s cyklistikou prvý, Peter si skúsil bicykel neskôr a už pri ňom ostal. S bratom vytvoril nerozlučnú dvojicu. 

Navzájom si pomáhali. Na začiatku kariéry bol ťahúňom možno Juraj, neskôr mu naopak pomohol Peter. Prakticky celú kariéru jazdili spolu. 

Po jedenástich rokoch v elitnej cyklistike sa ich cesty rozchádzajú. Kým Peter sa v roku 2022 stane členom prokontinentálneho tímu TotalEnergies, Juraj nie.

„Dlho sa čakalo kým sa vyjadrí TotalEnergies. Hneď prvý deň pretekov Okolo Slovenska manažérovi oznámili, že so mnou nepočítajú. Manažér teraz rozhodil siete a uvidíme v priebehu pár týždňov či sa niečo podarí.  

Bude to novinka, ale nehovoril by som o sklamaní. Ja som aj Peťovi na začiatku sezóny vravel, že sa bavíme asi o poslednej zmluve. Ide hlavne o neho a on musí byť spokojný,“ uviedol Juraj Sagan po skončení pretekov Okolo Slovenska. 

S kariérou chcel skončiť

Do veľkej cyklistiky sa dostal vďaka bratovi. Nechýbalo však veľa a s kariérou by skončil skôr ako ho Peter dotiahol do tímu Liquigas. 

V roku 2009 jazdil Juraj v malom francúzskom tíme. Chcel sa posunúť, získať skúsenosti. Lenže podmienky boli veľmi zlé, navyše tím pretekárom neplatil. Preto sa vrátil na Slovensko a zvažoval, že s cyklistikou skončí. 

Bol som v takom rozpoložení, že som to chcel zabaliť. Zadarmo som pretekať nechcel a už som si pomaly hľadal druhú robotu,“ hovoril Juraj Sagan v rozhovore pre portál biker.sk

Práve vtedy však začal zbierať prvé úspechy Peter Sagan. Taliansky tím mu hneď ponúkol novú zmluvu a on si dal podmienku, že chce, aby s ním jazdil aj Juraj.

„Veľmi som sa obával toho, aký to bude obrovský skok z amatérskej cyklistiky do profi. Spravil som však najväčší a najzásadnejší prestup v cyklistike,“ povedal starší z bratskej dvojice Saganovcov.

Juraj Sagan v drese talianskeho tímu Liquigas - Cannondale.
Juraj Sagan v drese talianskeho tímu Liquigas - Cannondale. (Autor: TASR)

Splnený sen na Tour de France

Bol prakticky pri všetkých úspechoch brata vo veľkej cyklistike. Pri troch tituloch majstra sveta či víťazstvách na klasikách Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. 

Tímy Cannondale, Tinkoff či Bora-Hansgrohe ho však nebrali na Tour de France. S jednou výnimkou. V roku 2017 sa dostali do nominácie obaja Saganovci. 

„Štartovať spolu na Tour, bol pre nás s Peťom sen. Je to najväčšia cyklistická udalosť roka, je tam obrovský tlak a každý sa chce čo najlepšie prezentovať. Môj osobný cieľ bolo pomôcť mu vyhrať aspoň nejakú etapu.

Od štartu sa nám darilo a potom prišla etapa, ktorú Peťo vyhral. Do cieľa som prišiel v grupete a všetci skandovali: Sagan, Sagan, Sagan. Neskutočne som si to užíval, tú satisfakciu za to, že som si svoje dobre odrobil,“ spomínal pre biker.sk. 

Po vylúčení brata si poplakal 

Na druhý deň sa však všetko obrátilo.

Rozhodcovia Petra z Tour de France vylúčili za nebezpečný šprint. Bol to omyl. Sagan vo štvrtej etape pád britského súpera Marka Cavendisha nezavinil. Lenže rozhodcovia ho i tak vylúčili. Juraj mal na Tour pokračovať. 

„Stále som bol v tom, že je to moja prvá Tour, chcem ju dokončiť a aj sa pobiť za brata. Pred štartom za mnou prišiel nórsky novinár, začali sme sa rozprávať a opýtal sa ma, aký je to pocit, keď tu Petrov bicykel stále je, ale brata tu už nemáš.

Vtedy mi to celé docvaklo, spustili sa mi slzy, dal som si okuliare a išiel som preč. Išiel som sa podpísať na štart, ale cítil som akúsi samotu,“ vysvetľoval. 

Zvyšok pretekov nezvládol skôr psychicky ako po športovej stránke. Nevedel sa vyrovnať s tým, že jazdí bez Petra. Lomcovali ním emócie. Opakoval si: „Si na Tour de France, uvedom sa, daj sa dokopy.“

Napriek tomu to nešlo. V 9. etape nestihol prísť do cieľa v časovom limite a skončil. „Prvá myšlienka v cieli bola, že konečne idem domov,“ priznal.

Vždy mu kryl chrbát a robil maximum

S bratom sú ako prepojení. „Je to úžasná vnútorná energia,“ opisuje Juraj.

Na pretekoch spoločne bývali a mali viac času na seba. Peter vedel, že brat mu vždy kryje chrbát a pre jeho úspech vydá zo seba maximum. 

Pamätné, je ako Juraj počas majstrovstiev sveta v katarskej Dauhe nosil v obrovskom teple vodu svojim krajanom. Napokon stratil kontrakt s hlavnou skupinou, ale svoju úlohu zvládol a pomohol bratovi k titulu. 

Sám má v profesionálnej cyklistike štyri triumfy z národných šampionátov.

Veľkú cenu má pre neho aj 14. miesto na klasike Gent Wevelgem, kde mal pripraviť šprint Samovi Bennettovi, ale napokon bol rýchlejší než on. 

Teraz sa skúsi vo veľkej cyklistike presadiť sám. Jeho budúcnosť je však otázna a bez brata to bude mať oveľa náročnejšie. 

"Manažér teraz rozhodil siete a uvidíme, čo sa mu podarí zohnať," dodal Juraj Sagan. S cyklistikou nechce končiť. Rád by v kariére ešte pokračoval.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cesty Saganovcov sa rozdelia. S Jurajom vo Francúzsku nepočítajú