17.07.2021 13:05
20. Etapa
Libourne > Saint-Emilion
30.8km
sport-ground-additional-data
individuálna časovka
Wout van Aert
Team Jumbo-Visma

So Saganom zvádzal skvelé súboje, po sezóne ukončí kariéru

André Greipel (v strede) v súboji s Petrom Saganom na Tour de France 2018.
André Greipel (v strede) v súboji s Petrom Saganom na Tour de France 2018. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. júl 2021 o 14:21

Z aktívnych cyklistov má najviac triumfov.

BRATISLAVA. Kariéra jedného z najlepších šprintérov cyklistickej histórie sa chýli ku koncu. Pred predposlednou etapou 108. ročníka Tour de France Nemec André Greipel vyhlásil, že po sezóne ukončí svoju úspešnú kariéru. 

"Zajtrajšia etapa bude rozhodne mojou poslednou na Tour a po sezóne ukončím kariéru," povedal Greipel vo videu, ktoré zverejnil tím Israel Start-Up Nation. 

Už 39-ročný šprintér dosiahol na najslávnejších cyklistických pretekoch zatiaľ jedenásť víťazstiev. Prípadným nedeľňajších triumfom by vyrovnal zápis Petra Sagana, ktorého na Elyzejských poliach v Paríži niekoľkokrát zdolal. 

Najpamätnejší je ich súboj z roku 2016, keď rodák z Rostocku tesne zdolal druhého Slováka. Okrem toho má bývalý pretekár tímu Lotto Soudal na konte sedem etapových víťazstiev na Giro d'Italia a štyri na Vuelta a Espaňa. 

Greipel dosiahol celkovo 158 víťazstiev, čo je stále najviac spomedzi aktívnych cyklistov. O tri menej doposiaľ zaznamenal jeho dlhoročný rival Mark Cavendish. 

"Som veľmi šťastný z toho, čo som dokázal spolu s mojimi spolujazdcami a tímu okolo mňa. Bez nich a samozrejme bez mojej rodiny by som to nedosiahol," skonštatoval Greipel vo videu. 

Nemec so širokým úsmevom a prezývkou "Gorila" takisto vyjadril vďaku za podporu, ktorú dostával počas kariéry. Pretekárom v profipelotóne praje všetko dobré a dúfa, že aj po kariére zostane pri cyklistike. 

"Neobzerám sa späť s hnevom. Pozerám sa do budúcnosti s veľkým šťastím," dodal dvojnásobný víťaz austrálskych pretekov Tour Down Under.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»So Saganom zvádzal skvelé súboje, po sezóne ukončí kariéru