Cesta pre Slovensko na MS v Minsku: Sústrediť sa na protiútoky

Mladý tím ukázal svjou silu na Slovakia Cupe, kde zdolal Lotyšov (5:3) aj Nórov (3:2 pp).
Mladý tím ukázal svjou silu na Slovakia Cupe, kde zdolal Lotyšov (5:3) aj Nórov (3:2 pp). (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|4. máj 2014 o 18:56

Keď chýba osvedčená kvalita skúsených borcov, tréneri sú nútení staviť na dravosť mladých nôh a ambicióznosť ich hláv.

BRATISLAVA. Dvanásť hokejistov v slovenskom drese si v Bielorusku zahrá na prvom seniorskom šampionáte, v tíme je aj najviac hráčov do 23 rokov – osem. Vekový priemer tímu k dnešnému dňu je 26,04 roka.

Na vlaňajšom šampionáte sme mali najvyšší priemerný vek zo všetkých účastníkov MS 28,74. Na olympiáde v roku 2010 vo Vancouvri, kde hráči s úsmevom prijali filmový názov Starci na chmeli, nám namerali rekordný priemer 30,52 roka. Na februárovej olympiáde v Soči sme mali s priemerom 29,2 druhý najstraší tím po Čechoch 29,68.

Omladený tím obvykle signalizuje herný koncept. Slovenský tím bude zrejme stavať na zabezpečenej obrane podloženej bojovnosťou a korčuľovaním.

V ofenzívnej fáze by sme mali ťažiť z brejkov, na ktoré máme vhodné typy – Tatara, Hrivíka, Nagya, Tybora i Rewaya. Kľúčovú úlohu za tým všetkým v bránke by mal zabezpečovať Ján Laco. Hrnúť sa dopredu nátlakovo by bolo vzhľadom na málo skúsenú obranu veľkým riskom.

Povzbudivé výsledky v príprave

Tréner Vladimír Vůjtek vyslovil spokojnosť s bilanciou ôsmich prípravných zápasov, z ktorých sme päť vyhrali.

„Máme skalpy silných tímov Ruska a Fínska, vyhrali sme Slovakia Cup, na ktorom sme zvládli aj takzvaných slabších súperov. Takú dobrú prípravu sme predtým nikdy neodohrali.“

Tréner si ponechal v kádri aj všetkých mladíkov z nižších zámorských súťaží - Mareka Viedenského, Mareka Hrivíka i 19-ročného Martina Rewaya.

„Vedeli sme, že sú to talentovaní hráči. Na šampionáte to už nebude iba o jednom stretnutí, na ktoré sa môžu maximálne vyburcovať. Je otázkou, či si zachovajú stabilnú úroveň a potvrdia svoje nadanie v sérii zápasov,“ dodal.

Do záverečnej nominácie sa nedostali obrancovia Martin Štajnoch a Radek Deyl a štvorica útočníkov Martin Bartek, Rastislav Špirko, Patrik Lušňák a Peter Zuzin.

„Bolo to ťažké rozhodovanie. Výkonom proti Nórsku si pýtali miestenku na šampionát Štajnoch i Lušňák. Nám však už veľa napovedal štvrtkový duel s Lotyšskom. Brali sme do úvahy všetky prípravné stretnutia,“ povedal Vůjtek.

Jedenástka pokope neostala

Tréneri vytriedili aj ponuku jedenástich kamarátov, ktorí spolu zažiarili v drese dvadsiatky na MS v roku 2009 v Kanade. Po poslednom site v Bratislave z nej vypadli Štajnoch s Deylom.

Dlhoročný reprezentant Ľubomír Višňovský zaželal novému tímu veľa „nováčikovského šťastia“, ktoré zvyčajne zafunguje, keď je tím súdržný a ide mu v ústrety.

Prvý útok je jasný

Skúsenosti z hokejovej chémie ponúkajú príklady, že môže byť výhodnejší pretlak mladíckej energie, ako keď sa po ľade unudene kĺžu urazené hviezdy, čo si nárokujú na miesta v prvých dvoch lajnách či automatické nástupy presilovky ako prvé v poradí.

Tréner potvrdil, že zatiaľ má stabilizovanú prvú formáciu v zložení Šatan – Hrivík – Nagy.

Obnovenie trojzáprahu Tatar – Viedenský – Pánik kouč vraj neplánuje ako hotovú vec. No nevylúčil, že v priebehu MS k nej príde.

Na ďalšie dva útoky existuje dosť možností. Napríklad Tybor – J. Mikúš – Reway či Miklík – Šťastný – Skokan. Dynamiku by im mohli dodať Marcinko alebo Skokan.

S užšou ponukou budú nútení tréneri pracovať v obrane, kde to vyzerá na točenie troch dvojíc.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Cesta pre Slovensko na MS v Minsku: Sústrediť sa na protiútoky