Česi vymenili brankárov, so Švédmi prehrali 2:4

Jaromír Jágr v zápase so Švédskom.
Jaromír Jágr v zápase so Švédskom. (Autor: SITA/AP)
Karol Svozil|12. feb 2014 o 16:42

Českí hokejisti v prvom zápase mužského turnaja v Soči tempu Švédov až do stavu 0:4 nestíhali.

BRATISLAVA. Skvelý hokej sa hral v prvom zápase mužského olympijského turnaja. Česi prehrali so Švédmi 2:4.

Do stavu 0:4 boli Švédi jasne lepší. Česi si vypracovali prvú gólovú šancu až v 7. minúte druhej tretiny a odvtedy sa hral vyrovnaný zápas so šancami na oboch stranách, ktorý musel fanúšikov potešiť.

"Za prvých 28 minút za päť, potom jedna mínus," takto ohodnotil výkon Čechov český portál idnes.cz.

Kovářa striedal Salák

Z bránky Čechov odišiel v 21. minúte po treťom góle vo svojej sieti Jakub Kovář, ktorého nahradil ďalší brankár z KHL v českom tíme Alexander Salák. Až trojkou v tomto zápase bol Ondřej Pavelec z tímu NHL Winnipeg Jets.

"Prvý gól Švédov bol šťastný. Druhému som mohol zabrániť a po treťom bolo už ťažké vrátiť sa do zápasu. Neodštartovali sme turnaj dobre, ale budeme sa zlepšovať," povedal Kovář pre infoservis ZOH.

"Keď strelili druhý gól, trochu som znervóznel. Potom som mal viac práce, ale v našom podaní to bol dobrý zápas," povedal brankár Švédov Henrik Lundqvist.

Švajčiari vyhrali vďaka Pujacsovi

Osem sekúnd pred koncom riadneho hracieho času strelili jediný gól súbežného zápasu C-skupiny Švajčiari proti Lotyšom.

Oficiálne skóroval Moser, no v skutku si dal vlastný gól Lotyš Pujacs. Švajčiari prestrieľali Lotyšov 39:21 a vyhrali 1:0.

V C-skupine majú Švédi a Švajčiari jedno víťazstvo, Česi a Lotyši po jednej prehre. Česi nastúpia v piatok 14. februára o 9.00 proti Lotyšom. Švédi o 13.30 h proti Švajčiarom.


Česko - Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Góly a asistencie: 29. Židlický (Eliáš, Michálek), 31. Jágr (Plekanec, Kaberle) - 11. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog, Kronwall), 25. Karlsson (D. Sedin, Bäckström)

Vylúčení 5:5, presilovky 0:1, oslabenia 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Sutherland (Kan.) - Deďulia (Biel.), Devorski (Kan.), 11 419 divákov.

Česko: Kovář (21. Salák) - Z. Michálek, Židlický, Rozsíval, Kaberle, Krajíček, Barinka, Šmíd - Jágr, Plekanec, Červenka - Voráček, Krejčí, Palát - Nedvěd, Erat, Eliáš - Frolík, Novotný, M. Michálek - Hemský

Švédsko: Lundqvist - Kronwall, Jonathan Ericsson, Oduya, Hjalmarsson, Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder - Landeskog, Zetterberg, Steen - D. Sedin, Eriksson, Bäckström - Nyquist, Berglund, Alfredsson - Jimmie Ericsson, Silfverberg, Krüger.

((f))

Lotyšsko - Švajčiarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Gól a asistencia: 60. Moser (Streit)

Vylúčení 5:3, presilovky a oslabenia 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Meier (USA) - Amell (Kan.), Suominen (Fín.), 5116 divákov

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Ozoliňš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs - Sprukts, Darziňš, M. Redlihs - Vasiljevs, Karsums, Daugaviňš - Girgensons, Indrašis, Keninš - Štals, Cipulis, Pavlovs

Švajčiarsko: Hiller - Streit, Diaz, Y. Weber, Josi, Vauclair, Seger, Blindenbacher - Niederreiter, Plüss, Moser - Ambühl, Suri, Bieber - Wick, Romy, Brunner - Bodenmann, Gardner, Hollenstein - Cunti


ONLINE:

Tretia tretina:

Do konca riadneho hracieho času zápasu Česko - Švédsko ostáva ešte minúta. Zápas sa skončil, Švédi vyhrali 4:2. V tretej tretine vyhrali Česi na strely 15:5.

57. min: Švédi bránia náskok 4:2 zatiaľ úspešne, Frolík ako blesk získal pásmo pre Čechov.

54. min: Veľkú šancu nevyužil sám pred Lundqvistom Kaberle, volil strelu bekendom. Predtým vychytal Ericssona Salák.

Doteraz v presilovke skórovali raz Švédi, Čechom sa to nepodarilo ani na tretí pokus, hoci Plekanec s Jágrom a Červenkom Švédov zatvorili nadlho v pásme. Česi budú hrať štvrtú presilovku. Hemský mohol znížiť na 3:4, ale v čistej šanci prihrával. Je po presilovke, beží 50. minúta.

44. min: Česi aj napriek viacerým šanciam presilovku v úvode tretiny nevyužili, hra však počas nej pripomínala skôr vyrovnaný počet hráčov na ľade piatich proti piatom. Landeskrog mohol následne zvýšiť na 5:2, ale Salák dobre zatlačil betóny na ľad. Po hákovaní Jágra v dobrej šanci ide von ďalší Švéd Kruger.

Začala sa tretia tretina. V prvej tretine vyhrali Švédi na strely na bránku 9:7 a boli jasne lepší, v druhej vyhrali na strely 11:7 a šance mali tímy na oboch stranách.

Druhá tretina:

Zatiaľ čo v Boľšoj aréne sa hrá hokej plný gólov, v Šajbe hrajú Lotyši so Švajčiarmi aj po druhej tretine 0:0.

Do konca druhej tretiny to boli opäť Švédi, ktorí hrozili pred Salákom. Český náhradík však po tom, čo hneď po vstupe do zápasu inkasoval gól na 0:4, Čechov viackrát podržal. Jeho spoluhráči ešte v úplnom závere druhej časti mohli znížiť na 3:4. Vyťažili aspoň vylúčenie Erikssona za držanie, v úvode tretej tretiny budú hrať dve minúty presilovku.

35. min: V týchto fázach zápasu hrajú skvelý hokej pre zmenu Česi, tlačia Švédov v ich obrannej tretine. Lenže Švédi hrajú presilovku, na trestnej lavici sedí za podrazenie Nedvěd a Salák betónom zachránil Čechov.

29. a 31. min: Česi znižujú zásluhou krásnej Židlického strely pod vrchnú žŕdku. Česi sa v útoku chytili a naďalej majú šance. Jednou rukou na 2:4 znižuje Jágr. Gól musel odobriť videorozhodca, keďže v bránkovisku bol v čase Jágrovej strely Plekanec.

27. min: Až teraz mali Česi prvú vyloženú šancu v zápase. Červenka však Lundqvista v ideálnej streleckej pozícii medzi kruhmi neprekonal.

25. min: Na trestnej lavici sedí Židlický za podrazenie. Švédi prekonávajú aj Saláka, vedú 4:0. Svoj druhý gól v zápase strelil opäť od modrej čiary obranca Erik Karlsson. A pokračujú naďalej vo veľkom tlaku.

Začala sa druhá tretina a Švédi v závere prvej minúty vedú už 3:0. Brankára Kovářa strieda Salák. Gól dal Zetterberg, pričom Kovářovi výborne bránil vo výhľade Steen.


  • Olympijský hokejový turnaj mužov sa začína naraz dvoma zápasmi v stredu o 18.00 h. Švédi hrajú s Čechmi a Lotyši so Švajčiarmi.
  • Ani jednému z mužstiev Česka a Švédska sa na predchádzajúcej olympiáde nepodarilo získať medailu.
  • Švédske dvojičky Henrik a Daniel Sedin si na tejto olympiáde spolu nezahrajú. Henrika Sedina zranil Čech Martin Hanzal. Na centri prvého útoku ho dnes nahradí Nicklas Bäckström z Washingtonu.
  • Tréner Čechov Alois Hadamczik zaradil do prvého útoku 42–ročného Jágra, Plekanca a Červenku.
  • Jágr hral v zlatom tíme Česka v Nagane 1998. Švédi zasa získali zlato na ZOH v Turíne 2006, v ich tíme vtedy hrali aj obaja Sedinovci.
  • Hadamczik do zápasu prekvapujúco nenominoval brankára Pavelva, ale dvojicu Kovář - Salák.
  • Tréner švédskej reprezentácie Pär Marts sa bude spoliehať na tri vyrovnané útoky, chce rozložiť kvalitu.

Prvá tretina:

Strely na bránku boli v prvej tretine 9:7 pre Švédov, ale celkovo boli Švédi výrazne lepší než Česi, ktorí sa do pekných akcií takmer nedostávali.

Skončili sa prvé tretiny oboch úvodných zápasov mužského turnaja. Švédi vedú nad Čechmi 2:0, Lotyši hrajú so Švajčiarmi 0:0.

17. min: Česi hrajú prvú presilovku v zápase. Hrali ju zle, nemali ani šancu.

14. min: Berglund dáva Kovářovi gól z uhla na 2:0. Švéd úspešne vystrelil z podobnej pozície, ako Kovářa prekonal Šatan v semifinále MS 2012, Berglund však tentokrát puk zdvihol.

11. min: Švédi budú hrať presilovku, von ide Barinka za nedovolené bránenie. Česi sa ubránili.

10:07: Švédi vedú po strele Karlssona od modrej.

10. min: Spoza obrancu strieľa aj Nedvěd, Česi dnes zakončujú jednoducho.

8. min: Česi dôkladne bránia, Švéd láme hokejku pri pokuse ohroziť Kovářa.

6. min: v českej obrannej tretine to miestami vyzerá ako pri presilovke Švédov, no protiútok Voráčka sa skončil pekným zakončením spoza obrancu.

5. min: Kovář zlikvidoval viacero pokusov Švédov, no tí zatiaľ vyloženú šancu nemali.

3. minúta sa končí, Švédi držia viac puk, šance zatiaľ nie sú.

V bránke Čechov je Jakub Kovář (Jekaterinburg), vo švédskej Henrik Lundqvist (New York Rangers).

Zápas v Boľšoj aréne pre 12-tisíc divákov, ktorá je zrejme vypredaná, sa začína 18.05 h nášho času.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česi vymenili brankárov, so Švédmi prehrali 2:4