Koho majú Slováci v skupine a kúpite ešte vstupenky? (otázky a odpovede o MS v hokeji 2024)

Slovenskí hokejisti.
Slovenskí hokejisti. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. apr 2024 o 09:00

Prečítajte si odpovede na časté otázky o MS v hokeji 2024.

PRAHA, OSTRAVA. MS v hokeji 2024 sa aj po deviatich rokoch budú konať v Česku. Turnaj sa uskutoční 10. až 26. mája v Prahe a Ostrave.

Pred jeho začiatkom Sportnet pripravil základné otázky a odpovede.

Kto sú účastníci MS v hokeji 2024?

Na šampionáte sa tradične predstaví 16 tímov, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín na základe rebríčka IIHF.

V skupine A v Prahe budú hrať Česko, Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, Dánsko, Nórsko, Rakúsko a Veľká Británia.

V skupine B v Ostrave hrajú USA, Nemecko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francúzsko, Kazachstan a Poľsko. Štyri najlepšie tímy z oboch skupín postúpia do štvrťfinále.

Kde sa konajú MS v hokeji? 

Zápasy skupiny A sa budú hrať v Prahe v O2 Arene. Halu postavili na organizáciu MS 2003, pre prieťahy si však Česko vymenilo organizáciu MS s Fínskom a hala hostila šampionát o rok neskôr.

MS sa tu konalo aj v roku 2015. Ligové zápasy v nej hrá HC Sparta Praha.

Do hľadiska sa zmestí 17 400 ľudí. V minulosti sa volala hala Sazka Arena. Lotériová spoločnosť neskôr prenajala názov telekomunikačnej spoločnosti O2 Telefonica.

Zápasy skupiny B, v ktorej hrá aj Slovensko, sa budú konať v Ostravar Aréna s kapacitou 10 000 divákov. Štadión otvorili ešte za socializmu v roku 1986. Hostil však MS 2004 aj MS 2015. Domáce zápasy tu hrá HC Vítkovice. 

Základná časť a po dva štvrťfinálové zápasy sa budú hrať v oboch dejiskách. Semifinále a medailové zápasy uvidia diváci v Prahe.

Koľko stoja vstupenky? 

Vstupenky na zápasy slovenského tímu sú už takmer vypredané. BVoli k dispozícii v rozpätí od 1990 do 3290 českých korún (od 78 do 130 eur).

Vstupenky na jednotlivé zápasy Slovenska už nie sú k dispozícii a zakúpiť sa dajú len balíčky vstupeniek na zápasy v daný deň a spolu so spiatočným lístkom na dopravu vlakom na trase Košice – Ostrava.

Všetky informácie o vstupenkách na MS v hokeji 2024 nájdete na tomto odkaze.

Veľký záujem bol v skupine B medzi fanúšikmi aj o zápasy Poľska, ktoré sa vrátilo do elitnej kategórie MS, a o zápasy Lotyšska.

V skupine A je už vypredaných tiež viacero zápasov a k dispozícii sú voľné vstupenky na menej atraktívne zápasy.

Najlacnejšie na zápasy Rakúsko - Veľká Británia či Francúzsko - Nemecko sú k dispozícii od 190 korún (7,50 eur). 

Kde sa budú dať sledovať zápasy? 

Od roku 2001 vysielala hokejový šampionát verejnoprávna RTVS. Vysielacie práva pre Slovensko však na päť rokov získala JOJ.

Počas paralelne hraných duelov bude pražská skupina vysielaná na stanici JOJ Plus a zápasy ostravskej skupiny sa budú deliť medzi stanice JOJ Šport a TV JOJ.

Keďže prakticky všetci kábloví operátori vyradili zo svojej ponuky športový kanál Českej televízie ČT Sport, bude JOJ a internetová platforma JOJ Play jedinými možnosťami, kde bude možné zápasy sledovať. 

Kto je maskotom MS? 

Maskoty sú dvaja a osvedčili sa už počas MS 2015, a preto organizátori zostali pri rovnakej dvojici - králikoch Bob a Bobek. Ide o postavy z kresleného seriálu. 

Maskoty Bob a Bobek.
Maskoty Bob a Bobek. (Autor: TASR)

Králiky majú na sebe dresy s číslami 20 a 24, ktoré spoločne predstavujú rok konania šampionátu.

Kreslený seriál o králikoch, ktorí bývajú v klobúku kúzelníka, vznikol v roku 1979. 

Kde v Česku budú počas MS fanzóny? 

V Česku má hokej veľkú popularitu a fanzón bude viacero. Oficiálne fanzóny, ktoré zabezpečujú organizátori MS, budú v blízkosti štadiónov. 

V Prahe to bude v blízkosti O2 Areny. V Ostrave bude fanzóna na dvoch priľahlých parkoviskách.

Jedna časť bude zameraná na partnerov šampionátu a v druhej bude kultúrny program. V Ostrave budú vystupovať interpreti zo Slovenska (Iné kafe, Heľenine oči) aj z Poľska.  

Vo fanzónach budú veľkoplošné obrazovky. Organizátori na nich však plánujú vysielať zápasy z druhej skupiny. V Ostrave teda zápasy z Prahy a v Prahe zo zápasov B-skupiny, v ktorej nastúpia aj slovenskí hokejisti.

Okrem oficiálnych fanzón, pripravuje vlastné Fanzóny aj Český zväz ľadového hokeja. Budú označené ako fanzóny českého národného tímu.

Budú v Prahe na Staromestskom námestí, na Václavskom námestí, v Prahe v Galerii Harfa a v Ostrave v oblasti Dolní Vítkovice.

Do všetkých fanzón bude voľný vstup. Všade budú premietať zápasy MS na veľkoplošných obrazovkých a bude pripravený sprievodný program.

Ako sa darilo Slovákom v Česku v minulosti?

V ére samostatnosti sa v Česku konali dva šapionáty a na oboch sa predstavili slovenskí hokejisti.

V roku 2004 v silnom zložení s Jánom Lašákom, Miroslavom Šatanom, Mariánom Gáboríkom, Mariánom Hossom aj Zdenom Chárom vyhralo mužstvo základnú B-skupinu aj osemfinálovú F-skupinu. 

Zdolali napríklad Rusko 2:0, remizovali s USA aj so Švédskom. Do štvrťfinále postúpili z prvej priečky a vyradili Švajčiarsko 3:1.

V semifinále však podľahli Kanade 1:2, keď víťazný gól strelil Sean Horcoff po tom, čo Jána Lašáka za bránkou fauloval Rob Niedermayer. 

Protesty slovenských hokejistov nezabrali a rozhodca Rick Looker gól uznal. Tvrdil, že faul Niedermayera na Lašáka nevidel, a preto ho nemohol posúdiť. 

V boji o bronz podľahli slovenskí hokejisti tímu USA po samostatných nájazdoch.

Na MS 2015 sa slovenská reprezentácia do štvrťfinále neprebojovala. V skupine obsadila nepostupové 5. miesto. 

Prečo na MS v hokeji 2024 chýba Rusko a Bielorusko?

Rada IIHF vylúčila oba tímy v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko.

Trest sa týka všetkých ruských a bieloruských reprezentačných tímov v každej vekovej kategórii a vo všetkých súťažiach pod hlavičkou IIHF. Oba tímy nehrali na šampionáte už vlani ani predvlani.

IIHF vo februári rozhodla o vylúčení Ruska a Bieloruska na celú nasledujúcu sezónu.

Naposledy chýbalo Rusko, ktoré je nástupníckou krajinou po Sovietskom zväze, na MS 1962. Na šampionát, ktorý sa vtedy konal v Colorado Springs, necestovala zborná z politických dôvodov.

Americká vláda totiž po vybudovaní berlínskeho múru odmietla udeliť vstupné víza hokejistom Nemeckej demokratickej republiky. Na protest sa nezúčastnili na turnaji ani reprezentácie ďalších socialistických krajín - okrem Sovietskeho zväzu ani Československo a Rumunsko.

Rusko má však zmrazený renking a v rebríčku IIHF je stále na 3. priečke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Koho majú Slováci v skupine a kúpite ešte vstupenky? (otázky a odpovede o MS v hokeji 2024)