Ceny ubytovania v Ostrave vyleteli. Je to dramatické zvýšenie, vraví manažér hotela

Slovenskí hokejoví fanúšikovia to budú mať do Ostravy na skok.
Slovenskí hokejoví fanúšikovia to budú mať do Ostravy na skok. (Autor: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
Miloslav Šebela|12. apr 2024 o 09:30

Za ubytovanie počas MS v hokeji zaplatíte aj sedemnásobok.

OSTRAVA. V roku 2004 sa na niekoľko dní premenila Ostrava na hlavné mesto Slovenska.

V uliciach boli stovky ľudí v slovenských dresoch, v známej Stodolní ulici sa v podnikoch Slováci bavili takmer nonstop a na hokejovom štadióne hokejisti zlatej generácie zbierali jeden úspech za druhým.

Slovenský tím vtedy nastúpil zrejme v najsilnejšom zložení vôbec. V útoku predvádzali Marián Hossa, Marián Gáborík, Pavol Demitra či Miroslav Šatan divy.

V bránke bol veľkou oporou Ján Lašák. V osemfinálovej skupine nedostal od Rusov, Švédov a Dánov ani jeden gól. 

Pre slovenských fanúšikov to bol výnimočný zážitok. Hoci sa šampionát konal v Čechách, pre fanúšikov to boli prakticky domáce majstrovstvá a Ostravu na pár dní premenili na slovenské mesto. 

Ostrava je približne 60 km od hraníc so Slovenskom a na šampionát do Ostravy cestovali Slováci v tisíckach. 

Pri MS 2015 navštívilo zápasy v Ostrave o niečo menej slovenských fanúšikov a častejšie cestovali na zápasy na otočku. Ráno do Ostravy pricestovali a po zápase cestovali domov. 

Za apartmán v centre zaplatíte aj sedemnásobok

Ako to bude na majstrovstvách sveta v hokeji v Ostrave tento rok? 

Ostrava nie je turistická destinácia. No konajú sa tu veľké podujatia ako festivaly Colours of Ostrava, Beats for Love, atletický míting Zlatá tretra a v minulosti sa tu hrala aj skupina majstrovstiev sveta v basketbale žien.

Mesto má obmedzené ubytovacie kapacity, no cenovo je relatívne dostupné. 

Bežne tu zoženiete ubytovanie pre 2 osoby na noc od 40 do 100 eur. Aj veľký a pohodlný apartmán v centre Ostravy by vás na najbližší víkend vyšiel 4800 korún (190 eur).

Lenže veľké podujatia prinášajú vysoký dopyt a poskytovatelia služieb svoje ceny násobne zvyšujú. 

A tak za ten istý apartmán by ste počas konania hokejových majstrovstiev zaplatili za dve noci sedemnásobok – 36-tisíc korún (1420 eur). 

Spoločnosť Stračena prevádzkuje v Ostrave dva hotely s celkovou kapacitou 27 izieb. Podľa Miroslava Bilíka je obsadenosť hotelov stúpa, no stále majú voľné kapacity. 

„Fanúšikovia majú záujem. Pociťujeme ho. Voľných izieb však máme dostatok,“ hovoril pre idnes.cz. 

Hotely majú stále voľné izby

Podľa serveru Booking.com zaplatíte za dve noci otváracie víkendu majstrovstiev sveta v hoteli Stračena City v centre Ostravy 646 eur. O mesiac skôr, kedy sa v Ostrave žiadne veľké podujatie nekoná by to bolo len 224 eur. 

„Ceny sme určovali podľa konkurencie. Nastavili sme ich tak, aby sme boli trochu pod nimi. Ale šli dramaticky hore,“ pripustil Bilík. 

V ponuke Bookingu či AirBnB sa objavili aj byty či apartmány, ktoré ponúkajú ľudia na krátkodobý prenájom. Aj tu sa cena pohybuje vyše 200 eur za noc. 

Priemerná cena ubytovania počas konania šampionátu je vyše 200 eur za noc. V ponuke je stále dostatok voľných izieb, no fanúšikovia musia byť pripravení, že víkendový pobyt v Ostrave len na ubytovaní utratia niekoľko stoviek eur. 

Ceny stúpli aj v okolitých obciach a mestách. Vo Frídku Místku zaplatíte za dvojlôžkovú izbu od 300 eur počas otváracieho víkendu majstrovstiev. Z tohto mesta je to pritom na štadión približne 20 minút autom. 

Nie všetky hotely však zdvihli ceny. 

Manažéri štvorhviezdičkového hotela Miura v obci Čeladná ich ponechali prakticky na rovnakej úrovni. 

V priebehu turnaja tu za noc zaplatíte od 278 eur. Po skončení šampionátu to bude 232 eur.

„Záujem fanúšikov pociťujeme. Zatiaľ máme voľné kapacity. Skôr sa nám hlásia väčšie skupiny a niektoré dni už máme obsadené. Predpokladám, že s blížiacim sa termínom majstrovstiev bude záujem rásť,“ povedala pre idnes.cz manažérka hotelu Miura Simona Děcká.

Na šampionát aj na otočku

Vďaka blízkosti Ostravy však niektoré agentúry ponúkajú zájazdy na MS na otočku, teda bez nocľahu.

A aj organizátori majstrovstiev sveta si uvedomujú, že fanúšikovia možno budú preferovať po zápase návrat domov a pripravili pre Slovákov balíčky vstupeniek spolu s dopravou vlakom z Košíc do Ostravy.

Pričom hokejový expres vyráža v deň zápasu do Ostravy z Košíc približne o pol deviatej a späť na Slovensko sa vracia krátko pred polnocou.

Vlak stojí vo viacerých mestách napríklad v Spišskej Novej Vsi, v Poprade, v Liptovskom Mikuláši či v Žiline. 

Balíčky vstupeniek spolu s dopravou vlakom na MS boli stále k dispozícii na stránke vlakemnahokej.sk

Do Ostravy sa chystajú okrem slovenských priaznivcov aj Švédi, Lotyši a Poliaci, ktorí si zahrajú majstrovstvá sveta elitnej kategórie po 22 rokoch. Teda prvýkrát od roku 2002.

Na šampionáte vo Švédsku vtedy Slovensko hralo rovnako v základnej skupine s Poľskom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Ceny ubytovania v Ostrave vyleteli. Je to dramatické zvýšenie, vraví manažér hotela