Michael Jordan, prezidenti, aj celebrity v plavkách. Legendárny časopis má vážny problém

Supermodelka Kate Upton s obálkou špeciálneho vydania Swim issue Sports Illustrated z roku 2013.
Supermodelka Kate Upton s obálkou špeciálneho vydania Swim issue Sports Illustrated z roku 2013. (Autor: REUTERS)
Titanilla Bőd|7. feb 2024 o 09:00

Vydavateľ magazínu Sports Illustrated neuhradil licenčný poplatok.

BRATISLAVA. Jeho názov sa stal pojmom vo svete športovej žurnalistiky. Michael Jordan sa objavil na jej titulke päťdesiatkrát, Muhammad Ali štyridsaťkrát, ale figurovali na nej aj štyria rôzni americkí prezidenti.

Reč je o prestížnom americkom magazíne Sports Illustrated, ktorého prvé číslo vyšlo pred takmer sedemdesiatimi rokmi: 16. augusta 1954.

Zdá sa však, že príbeh renomovaného periodika sa chýli ku koncu. Vydavateľ Arena Group stratil licenciu pre neuhradených 3,75 milióna dolárov. Licenčnú zmluvu uzavreli v roku 2019, avšak držiteľ licencie Authentic Brands Group ju pre veľké dlhy ukončil.

Firma prepustila všetkých zamestnancov, oznámila to počas callu, ktorý trval sedem minút a kde vedenie neodpovedalo na žiadne otázky. V Sports Illustrated pracovalo približne sto žurnalistov. Niektorí končia ihneď, ďalším sľúbili, že ešte môžu ostať tri mesiace.

Tri milióny predplatiteľov

Podľa portálu Intelligencer nešlo o to, že by Arena Group nemala dostatok financií na uhradenie licenčného poplatku, ale bol to zo strany firmy premyslený krok.

Podľa zdrojov, ktoré poznajú čísla, mala spoločnosť v decembri približne 10 miliónov dolárov, z ktorých by mohla uhradiť dlhy, zaplatiť licenčné poplatky a vyplatiť mzdy.

„Magazín bol stabilný a ziskový,“ vravel Rob Barett, bývalý prezident Arena Group, ktorého prepustili pred mesiacom.

Keď bol časopis na svojom vrchole, mal tri milióny predplatiteľov a bol považovaný za to najlepšie vo všetkých oblastiach športovej žurnalistiky, spravodajstva, publicistiky i fotografie.

Každoročné mimoriadne „plavkové číslo“, teda Swimsuit Issue, v ktorom sa prezentovali športovci i celebrity v plavkách, sa stal fenoménom.

Škandál s umelou inteligenciou

Sports Illustrated vychádzal od svojho vzniku až do roku 2018 ako týždenník, ďalšie dva roky ako dvojtýždenník a od roku 2020 ako mesačník.

Zmena mediálneho trhu ho poznačila a už dlhšiu dobu zažíval ekonomický pokles. Pred deviatimi rokmi boli prepustení poslední stáli fotografi ikonického časopisu.

Vlani ho navyše postihol škandál, keď vysvitlo, že v magazíne vyšli recenzie produktov pod falošnými menami a vymyslenými životopismi autorov, ktorých fotografie sa objavili na stránkach, kde sa predávajú portréty generované umelou inteligenciou. Objavilo sa podozrenie, že aj samotné recenzie produktov boli dielom umelej inteligencie.

Najlepší z najlepších

Tento prešľap však nič nezmení na tom, že Sports Illustrated mal obrovský vplyv na športovú žurnalistiku a samotný šport v Spojených štátoch.

Už od prvého roku časopis vyhlasoval najlepšieho športovca roka. Prvým laureátom sa stal atlét Roger Bannister, ktorý ako prvý na svete zabehol míľu v čase pod štyri minúty.

Medzi víťazmi figurovali také mená, ako golfista Tiger Woods, basketbalista LeBron James, tenistka Serena Williamsová či futbalistka Megan Rapinoeová. Medzi ocenenými však boli aj predstavitelia univerzitného športu.

Niektorých športovcov ocenil časopis titulom športová osobnosť roka pre ich prácu s mládežou alebo so znevýhodnenými skupinami ľudí.

Magazín v roku 1999 zvolil aj športovú osobnosť storočia, stal sa ňou Muhammad Ali.

Čierna mačka na obálke

Zo športov sa najčastejšie objavil na titulke bejzbal, v rozpätí rokov 1954 až 2009 dokopy 628-krát. Na porovnanie, tenis sa dostal v tomto období na obálku 78-krát, ľadový hokej stokrát, a box 134-krát. Takmer tretina z týchto obálok patrilo práve legendárnemu Muhammadovi Alimu.

Byť na titulke tohto časopisu bola pochopiteľne pocta, časom sa však medzi fanúšikmi a športovcami rozšírila mestská legenda, že ten, kto figuruje na obálku, bude „prekliaty“. Išlo to tak ďaleko, že v roku 2002 umiestnila redakcia na titulku fotografiu čiernej mačky s nápisom: „Titulka, pre ktorú nikto nechce pózovať. Je kliatba SI skutočná?“

Táto povera má dokonca samostatné heslo na Wikipédii aj s možnými vysvetleniami, že na obálku Sports Illustrated sa zvyčajne dostane športovec, ktorý dosiahol výnimočný úspech a práve po ňom sa aj priemerné výkony môžu javiť ako pokles výkonnosti. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Michael Jordan, prezidenti, aj celebrity v plavkách. Legendárny časopis má vážny problém