Trénuje deti a tím bývalých ligistov. Vzorom a inšpiráciou je pre neho Kozák

Najúspešnejšiu časť kariéry strávil Jaroslav Kolbas (v žltom) v  Košiciach.
Najúspešnejšiu časť kariéry strávil Jaroslav Kolbas (v žltom) v Košiciach. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič|24. nov 2021 o 08:00

Niekdajší hráč Košíc i Prešova pôsobí v tretej lige ako hrajúci tréner.

KOŠICE. V Košiciach ho dlhé roky viedol bývalý reprezentačný tréner Ján Kozák starší, v gréckej Škode Xanthi sa na krátko stretol s Wolfgangom Wolfom, bývalým trénerom viacerých nemeckých klubov.

Obaja sú dnes na trénerskom dôchodku, 67-ročný Kozák skončil s trénovaním v polovici októbra 2018, kedy rezignoval na post reprezentačného trénera Slovenska, zatiaľ čo 64-ročný Wolf ukončil svoju trénerskú kariéru pred rokom v lete.

Kým dvaja velikáni už končili, svoju trénerskú kariéru pomaly, ale isto rozbiehal Jaroslav Kolbas (36).

Amatérov to musí baviť

Aktuálne hráč treťoligovej Kalše má na starosti A-mužstvo účastníka najvyššej regionálnej súťaže, ako aj žiakov do 12 rokov v Košiciach.

“Rozdiely v trénovaní mužov a detí sú obrovské. Iný je prístup a vzťah trénera k žiakovi a iný k dospelému. Cieľ trénovania je pri týchto dvoch kategóriách taktiež diametrálne odlišný. U mužov, keďže sme amatéri, sa snažíme tréningami udržiavať v kondícii smerom k zápasom. Chlapcov musia baviť, nakoľko skoro všetci pracujú. Futbal je pre nich relaxom,” vysvetľuje Kolbas.

“Čo sa týka žiakov, konkrétne v mojom prípade, kategórie detí do 12 rokov, učíme chlapcov základné herné činnosti a pripravujeme ich na prechod na veľké ihrisko,” priblížil hráč, ktorý si dvakrát obliekol na seba reprezentačný dres Slovenska.

Akadémia bude obrovským prínosom

Za svoj trénerský vzor považuje stredopoliar, a v minulosti i obranca, svojho bývalého trénera Jána Kozáka.

Bol to práve on, kto mu dal šancu v najvyššej slovenskej súťaži. Presvedčil ho však aj svojimi trénerskými schopnosťami a metódami.

Kolbas a Kozák st. v minulosti pôsobili v role hráč a tréner.
Kolbas a Kozák st. v minulosti pôsobili v role hráč a tréner. (Autor: TASR)

“Každý tréner, ktorý ma počas mojej hráčskej kariéry trénoval, mi niečo dal. Ale ak mám povedať jedno meno, tak to je práve on. V Košiciach ma trénoval niekoľko rokov. Svojim prístupom si vedel získať celú kabínu i fanúšikov, čo neskôr ukázal aj v reprezentácií.”

Kolbas i Kozák dnes pracujú v službách košického FC. Ten má v dohľadnej dobe spolu s maďarskými partnermi v pláne otvoriť v metropole východu futbalovú akadémiu.

“Aj keď vedenie vytvára výborné podmienky pre mládež už dnes, v Košiciach, ako aj vo viacerých iných kluboch na Slovensku, chýbajú futbalové ihriská. Z tohto hľadiska to bude obrovský prínos,” hovorí Kolbas.

Košiciam i Prešovu praje postup

Bývalý ligový futbalista v minulosti pôsobil v Košiciach aj v Prešove. Oba kluby dnes na rôznych frontoch bojujú o návrat na stratené pozície. Košice v druhej a Prešov až v tretej najvyššej súťaži.

“Potešilo by ma, ak by sme boli v tabuľke vyššie. Napriek tomu, sezóna ešte nie je stratená. Treba zvládnuť priame súboje s mužstvami, ktoré majú tiež ambíciu postúpiť, a s kúskom šťastia sa ešte môžeme o postup pobiť. Chlapcom budem držať palce a pevne verím, že urobia všetko preto, aby sa v Košiciach budúci rok hrala najvyššia súťaž. Košice to potrebujú ako soľ.”

Výborný prehľad má Kolbas aj o výsledkoch prešovského Tatrana, keďže ten pôsobí v rovnakej súťaži ako Kalša.

“Šance Prešova vidím otvorené, nakoľko strata na vedúcu Spišskú Novú Ves nie je veľká. Aj keď musím uznať, že Spišiaci na mňa herne zapôsobili najviac. Myslím si, že postúpiť by mohlo jedno z týchto dvoch družstiev. Prešovu držím palce.”

Oba kluby sa v poslednej dobe museli uskromniť aj čo sa týka štadióna. Košičania hrali svoje domáce stretnutia na štadióne Lokomotívy a Prešov vo Veľkom Šariši.

Prinajmenšom košickým futbalistom v tomto smere svitá na lepšie časy. Jar by mali odohrať na novom štadióne.

“Teším sa, že po toľkých rokoch sa Košice konečne dočkali nového futbalového stánku. Pevne verím, že čo najskôr sa dokončia tribúny za bránkami a vznikne moderný štadión."

Mužstvo bývalých ligistov

Na súpiske Kalše figuruje niekoľko známych mien, ktoré v minulosti pôsobili v najvyššej súťaži.

V drese MFK Košice si v minulosti zahrali okrem Kolbasa aj Peter Krakovský, Ján Novák či Róbert Zeher, ktorý legionárčil aj v českej Ostrave.

Skúsenosti s druhou ligou majú aj ďalší hráči Kalše.

Kým Kolbas a Krakovský patrili celú jeseň k oporám základnej zostavy, Novák a Zeher sa z nej postupne vytratili.

“Obaja boli po zraneniach, Jano Novák bol mimo vyše mesiaca. Po ich návrate už finišovala jesenná časť. Času bolo málo a snažili sme sa poskladať čo najlepšiu zostavu, aby sme boli úspešní. Verím, že v príprave dobre potrénujú a svojimi kvalitami nám pomôžu k úspešným výsledkom,” povedal o spoluhráčoch ich tréner.

Kalšu poznačila maródka

Kým v Košiciach a Prešove pomýšľajú na vyššiu súťaž, v Kalši budú mať čo robiť, aby sa po reorganizácii súťaží udržali v tretej lige. Tá by sa mala po novom spojiť s mužstvami zo SsFZ v pomere 10:6.

“So záverom jesennej časti určite nie sme spokojní, či už výsledkovo alebo herne. Musíme v prvom rade zmeniť prístup, s chlapcami sme si určité veci vyrozprávali. Pevne verím, že nám situácia dovolí absolvovať dobrú zimnú prípravu a že na jar opäť naskočíme na víťaznú vlnu,” poznamenal Kolbas.

V nevydarenom závere jesene získala Kalša v troch zápasoch iba jeden bod.

“Ďalší faktor, ktorý nás poznačil, bola maródka. Nedisponujeme najširším kádrom a v závere jesene sme na to doplatili. Pred sezónou sme s majiteľom riešili otázku kádra, avšak je ťažké doniesť kvalitného hráča. Nechceli sme káder dopĺňať iba do počtu. Nakoniec sme sa rozhodli pre užší káder a hráčov, ktorí chcú naozaj reprezentovať tento klub.”

Cestou, ako sa dostať z krízy čo sa týka počtu hráčov, by mohla byť spolupráca s niektorým z klubov vyššej súťaže. Napríklad s Košicami.

“Zatiaľ som o ničom takom nepočul. Myslím si, že je to skôr otázka na iných ľudí,” skonštatoval Kolbas.

Podľa jeho slov nemuseli na jeseň v mužstve riešiť problémy spojené s koronavírusom. Mužstvu sa vyhol.

V treťoligovej Kalši pôsobí ako hrajúci tréner.
V treťoligovej Kalši pôsobí ako hrajúci tréner. (Autor: Jakub Bobovič)

“Chvalabohu. Celková situácia okolo pandémie však výrazne ovplyvňuje amatérsky futbal. Pevne verím že sa to bude priaznivo vyvíjať a nenastane situácia ako minulý rok, kedy sa odvetná časť sezóny neodohrala,” dodal Kolbas.

Vonku veľa inkasovali, posilnenie nevylučujú

Kalša patrila v jesennej časti k mužstvám dvoch tvárí. Body zbierala najmä na domácom ihrisku. U súperov sa jej nedarilo podľa predstáv.

“Dosť často sa nám stávalo, že súper sa ľahko dostával do vyložených šancí. Po našich vlastných chybách a nedôraze v osobných súbojoch. Potrebujeme popracovať na obrannej fáze hry celého mužstva. Hráči, ktorí tu sú, majú svoju kvalitu, všetko je o prístupe. Nevylučujem, že v zime dôjde k doplneniu kádra.”

Reč o jarných ambíciách podľa Kolbasa zatiaľ neprebehla.

“Túto tému som s majiteľom preberal len okrajovo, nakoľko je situácia neistá. Rovnako ako v minulej sezóne, kedy žiadna reorganizácia nebola, pretože sa súťaž nedohrala. Určite však môžem povedať, že chceme byť v každom zápase úspešní a skončiť v tabuľke čo najvyššie. Ostatné sa uvidí neskôr.”

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
Futbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová Ves
15
13
2
0
46:7
41
V
V
V
V
R
2
1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov
15
12
0
3
53:14
36
V
V
V
V
V
3
ŠK Odeva LipanyŠK Odeva LipanyŠK Odeva Lipany
15
9
5
1
49:14
32
V
V
V
V
P
4
Slávia TU KošiceSlávia TU KošiceSlávia TU Košice
15
8
5
2
39:13
29
V
V
P
V
R
5
MŠK Tesla StropkovMŠK Tesla StropkovMŠK Tesla Stropkov
15
9
2
4
29:12
29
P
P
V
P
V
6
MFK SninaMFK SninaMFK Snina
15
9
1
5
32:19
28
V
P
V
P
V
7
MFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad Topľou
15
8
2
5
35:22
26
V
V
P
P
P
8
FK PopradFK PopradFK Poprad
15
7
3
5
25:19
24
V
R
V
P
P
9
MFK Slovan GiraltovceMFK Slovan GiraltovceMFK Slovan Giraltovce
15
6
2
7
18:25
20
V
P
P
P
P
10
TJ Mladosť KalšaTJ Mladosť KalšaTJ Mladosť Kalša
15
5
3
7
28:40
18
P
R
P
V
V
11
Futbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -Sobranecko
15
4
2
9
16:26
14
R
P
P
V
V
12
OŠK RudňanyOŠK RudňanyOŠK Rudňany
15
4
1
10
26:43
13
P
V
P
V
P
13
OFK - SIM RaslaviceOFK - SIM RaslaviceOFK - SIM Raslavice
15
3
3
9
15:33
12
R
P
P
P
V
14
FK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ Krompachy
15
2
1
12
13:48
7
P
P
P
V
P
15
1.FK Svidník1.FK Svidník1.FK Svidník
15
2
1
12
11:60
7
V
R
V
P
P
16
MŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské Podhradie
15
1
3
11
5:45
6
R
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Trénuje deti a tím bývalých ligistov. Vzorom a inšpiráciou je pre neho Kozák