Ďalší duel Végh vs. Vémola na Tehelnom poli? Česi by na Slovensko nevycestovali, tvrdí Neruda

Ondřej Novotný (vľavo) a Pavol Neruda (vpravo) s víťazom Odvety storočia Karlosom Vémolom (uprostred).

Ďalší duel Végh vs. Vémola na Tehelnom poli? Česi by na Slovensko nevycestovali, tvrdí Neruda

Ondřej Novotný (vľavo) a Pavol Neruda (vpravo) s víťazom Odvety storočia Karlosom Vémolom (uprostred). (Autor: Instagram/Pavol Neruda)
Ondřej Novotný (vľavo) a Pavol Neruda (vpravo) s víťazom Odvety storočia Karlosom Vémolom (uprostred).
Ondřej Novotný (vľavo) a Pavol Neruda (vpravo) s víťazom Odvety storočia Karlosom Vémolom (uprostred). (Autor: Instagram/Pavol Neruda)
Nikola Baďová|22. jún 2024 o 07:00

Konkurenciu na trhu už prerástli.

Vlastným menom sa volal Pavol Šipkovský, ale väčšina ho už pozná pod menom PAVOL NERUDA.

Spoločne s Ondřejom Novotným založili organizáciu bojových športov MMA Oktagon. Kým pred siedmimi rokmi predali na turnaj sotva dvetisíc lístkov, v nedávnej Odvete storočia medzi Karlosom Vémolom a Attilom Véghom vypredali futbalový štadión Slavie Praha. 

Dočká sa súboj medzi bojovníkmi pokračovania? 

„Začalo sa o tom rozprávať hneď po skončení zápasu. Karlos povedal, že on už nebude zápasiť a keď tak, iba s Attilom,“ prezradil Neruda v rozhovore pre Sportnet. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Aký odkaz spoločnosti zanechali Végh a Vémola? 
  • Ako Végha zasiahla politická kampaň? 
  • Kedy bude trilógia pokračovať? 
  • Je v hre Tehelné pole? 
  • Aký je záujem bojovníkov o organizáciu?
  • Prečo nefungujú dopingové kontroly?
  • Aká je vízia Oktagonu? 

Vráťme sa k zápasu, ktorý ste nazvali Odveta storočia. Čo pre Oktagon znamenalo, že súboj vyhral Karlos Vémola? 

Oktagon skladá veľké príbehy. Potom je to však na samotných borcoch, kto napíše aký príbeh, podľa toho, či zvíťazí. Pre nás to nikdy nie je zlé. 

Občas chceme, aby vyhral ten jeden bojovník, aby mal príbeh pokračovanie. Ak nie, nevadí. V našom biznise sme si na to zvykli. Robíme všetko pre to, aby sa bojovníci mohli proti sebe postaviť a ľudí to bavilo. 

Pre mňa osobne bola Karlosova výhra obrovský šok. Vnútorne som bol presvedčený, že vyhrá Attila. Všetci z jeho kempu mi vraveli, že je fantasticky pripravený. A naozaj bol. 

Z Karlosovho tímu som počul, že netrénuje tak veľa. Videl som sám, že jeho príprava nebola ucelená. Veľakrát som ho videl aj v televízii. Nebol som s ním každý deň, ale mal som pocit, akoby to dopredu vzdal. 

Karlos si zmenil nástupnú pesničku na C’est La Vie od Karla Gotta. Presvedčilo ma to, že ide prehrať a je to jeho rozlúčka. Povedal som si, že škoda, že odíde s prehrou. Nakoniec však vyhral. Nečakal som to.

Bol som za neho veľmi šťastný, pretože je to legenda. Ak by vyhral Attila, radoval by som sa za neho, ale smútil by som, že veľké meno ako Vémola odíde po dvoch prehrách. Všetko sa to zmenilo, keď Karlos uškrtil Attilu v dobrom zápase.

Zaujala aj Véghova fantastická premena. Riešite v organizácii nejaké dopingové kontroly? 

Neriešime to, pretože je to veľmi zložité. Chceli sme to zaviesť a komunikovali sme s príslušnými orgánmi alebo súkromnými firmami. Je to však veľmi drahé. Na jeden turnaj by to vyšlo okolo dvadsaťtisíc eur a pri pätnástich turnajoch je to tristotisíc eur ročne. 

Nikto by nám to nepreplatil a zároveň by testy pokryli iba určitý súbor látok. Iným látkam by sa dalo vyhnúť. Ďalší problém je ten, že ak by sme dali bojovníkovi zákaz, tak na druhý deň ho zoberie konkurencia. 

Kým to nie je ucelená dohoda všetkých promotérov, tak dovtedy to nie je možné vymáhať. 

Takto by sme to ale mohli vnímať, že zatvárate pred tým oči. 

Nezatvárame pred tým oči, ale sme bezmocní. Snažíme sa šíriť osvetu, že to nie je najlepšia vec, ktorú človek robí, pretože si ubližuje a ničí svoje vlastné telo. Nikto pred tým neskôr neutečie. 

Myslím, že veľa bojovníkov to už chápe. Povedal by som, že číslo sa každý rok znižuje. Som za to rád. Je to veľmi nefér, keď sa jeden bojovník svedomito pripraví, dá zo seba všetko a jeho oponent podvádza. Podvedený je aj fanúšik, pretože nevidí, kto je z nich dvoch reálne lepší. Našťastie si myslím, že sa to deje čoraz menej. 

Végh mal počas prípravy niekoľko sponzorov, ale poznačila ho politická kauza na podporu jedného kandidáta v prezidentskej kampani. Myslíte si, že ho to ovplyvnilo? 

Myslím, že trochu áno. Attila sa zaprisaháva, že nie. Viem však, že sponzori sú pre neho extrémne dôležití. Dal si na tom veľmi záležať a vieme, ako ho obklopujú. Niektorí ľudia to vnímajú negatívne, ale je to jeho šikovnosť. 

Na Slovensku máme lepšiu pozíciu. Oktagon pozná viac ľudí a viac ľudí zápasy sleduje. Keď však dôjde na nákup lístkov, tak Slováci sú viac cenovo senzitívni a hľadajú cesty, ako zápasy sledovať zdarma. 


Neruda o slovenských fanúšikoch

Zrejme doživotne zabezpečil svojej rodine perfektný život vďaka tomu, že je šikovný. Teraz mu túto vec, na ktorej tvrdo pracoval, niekto skresal. Verím, že ho to muselo zasiahnuť. Už je to však za ním a poučil sa z toho. 

V klietke síce šli proti sebe, ale preukázali si vzájomný rešpekt. Aký odkaz dali Végh a Vémola dnešnej spoločnosti? Aj sám Attila v záverečnej reči vyzýval ľudí, aby sa nerozdeľovali. 

Veľmi sa mi to páčilo. Prial by som si, aby Slováci boli podobní ako oni dvaja. Aj keď je medzi nimi rivalita a nesúhlasia v nejakých veciach, tak si na konci podajú ruku a rešpektujú sa. Nejakým spôsobom sú priatelia a majú dobrý vzťah. 

Bol to super odkaz. Ľudia z najtvrdšieho športu sveta pošlú odkaz spoločnosti, že máme sa rešpektovať a mať sa radi ako ľudia. Dvaja športovci ukázali, že boj patrí do klietky a nikam inam. Veľa ľudí, ktorí to sledovali, inšpiroval. 

O toto nám ide. Sú to dvaja pekní ľudia vo vnútri, ktorí vedia ukázať polarizovanej spoločnosti, že pozri sa, on ma práve zbil v najväčšom zápase môjho života pred tridsaťtisíc ľuďmi a ja mu ukážem rešpekt.

Obaja bojovníci dostali na turnaji rovnaké prémie. Je to najviac, čo zarobil bojovník na československom trhu? 

Áno. Bola to naozaj dobrá výplata na úrovni veľkých zápasov UFC. 

Koľko stála organizácia akcie na futbalovom štadióne v Prahe? 

Blíži sa k dvom miliónov eur. Bolo to naozaj veľké. 

Pred siedmimi rokmi ste na prvom turnaji predali dvetisíc lístkov a teraz ste vypredali hľadisko futbalového štadióna. Aká dlhá to bola cesta? 

Neuveriteľne dlhá. Som do toho stále ponorený a niekedy si ani nevšimnem, ako veľmi čas preletí. Všímam si to až na fotkách, čo sme všetko zažili. Je to neuveriteľná cesta. 

Špekuluje sa o pokračovaní trilógie Vémola – Végh. Môžete to potvrdiť? 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Oktagon MMA»Ďalší duel Végh vs. Vémola na Tehelnom poli? Česi by na Slovensko nevycestovali, tvrdí Neruda