Od tejto sezóny vraj už nič nečaká. Fialková však na víťazku takmer nestratila

Sestry Paulína Fialková (vľavo) a Ivona Fialková.
Sestry Paulína Fialková (vľavo) a Ivona Fialková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. feb 2021 o 17:12

Slovensko skončilo v súťaži miešaných štafiet na MS osemnáste.

POKLJUKA, BRATISLAVA. V najsilnejšom zložení sa predstavila slovenské družstvo v prvej disciplíne svetového šampionátu biatlonistov.

V súťaži miešaných štafiet nastúpili aj sestry Paulína a Ivona Fialkové. Na vrcholné podujatie sa vrátili po mesačnej pauze.

Sezónu prerušili pre pretrvávajúce problémy po prekonaní covidu ešte v januári. Mladšia Ivona nastúpila aj na majstrovstvách Európy, no štarty brala skôr ako prípravu na MS v Pokljuke.

„Môžeme len prekvapiť. Netlačíme na žiadne výsledky. Dievčatá si snáď môžu urobiť chuť a prekvapiť dobrým výsledkom,“ vravela trénerka Anna Murínova o cieľoch Fialkových na šampionáte pre RTVS.

Šima sa vytrápil

Novinkou miešaných štafiet bolo, že preteky sa išli v opačnom garde. Súťaž rozbiehali muži a ženy bojovali na posledných dvoch úsekoch. V minulosti to bolo presne naopak.

Už po úsekoch Michala Šimu a Tomáša Hasillu bolo jasné, že Slováci budú bojovať len o to, aby ich súperi nedostihli o celý okruh. Po prvej polovici pretekov bola štafeta so stratou troch minút a 12 sekúnd na 20. priečke.

„Trápil som sa. Bolo to pomalé. Na stojke som bol vyčerpaný, a preto prišli chyby,“ opisoval pre RTVS Michal Šima, ktorý štafetu rozbiehal a po prvom úseku bol až na 23. priečke. Hasilla sa po solídnom výkone posunul o tri pozície, lenže strata už bola veľmi veľká.

„Nie som spokojný. Čakali sme, že budeme do 15. miesta. Snažil som sa, ale dúfal som, že sa dotiahnem na väčšiu skupinu vpredu,“ komentoval svoj výkon Hasilla.

Po prvej polovici pretekov to nebola nalepšia pozícia. 

Ivonu zradila streľba v stoji

Sestry Fialkové mali pred sebou neľahkú úlohu pokúsiť sa ešte posunúť štafetu vyššie.

Odstupy pred nimi však už boli veľmi veľké. Strata na sedemnástu Litvu bola minúta a 15 sekúnd.  

Ivona Fialková ukázala, že bežecky je na tom oveľa lepšie ako v januári a po prvej streľbe sa priblížila k súperkám. Lenže zradila ju streľba v stoji, kde musela bežať aj trestný okruh a prepadla sa na 22. pozíciu. 

Sestre Paulíne odovzdávala s takmer päťminútovou stratou.

Šprint na cieľovej rovinke

Finišerka podala výborný výkon. Z desiatich rán, musela dobíjať len raz. K tomu pridala výborný beh.

Napriek veľkej strate na súperky sa dokázala ešte posunúť na 18. miesto. Na cieľovej rovinke šprintovala proti Estónke. Obe biatlonistky šli nadoraz. Fialková súperku tesne predstihla a vybojovala 18. priečku.

Sľubné je, že na svojom úseku stratila proti nórskej finišerke Marie Olsbuovej Röisenadovej len 10 sekúnd. Vzhľadom na jej predchádzajúce problémy je to výborný výsledok.

Najlepším výsledkom Slovenska v súťaži miešaných štafiet v rámci majstrovstiev sveta ostáva 7. miesto z roku 2013. Pred rokom obsadili Slováci 18. priečku.

Titul obhájili Nóri. Striebro si senzačne vybojovalo Rakúsko, bronz brali Švédi.

Môžu si zlepšiť maximum

Staršia zo sestier pred pretekmi vravela, že sa cíti veľmi dobre. Pred šampionátom absolvovala dlhšie sústredenie. V Obertilliachu strávila 16 dní.

„Nebadám tie problémy, ktoré som mala pred tým,“ vravela s úsmevom pre RTVS.

„Ale tie sa doteraz ukazovali len v pretekoch. Dúfam, že na ne môžem už zabudnúť. Od tejto sezóny však už nemám veľké očakávania. To mi povedali aj lekári. Budem rada, ak sa vrátim do dobrých pocitov.

Výkony sestier Fialkových sú príjemným prekvapením. Dôležité bude, či výkon dokážu zopakovať cez víkend.

V sobotu sú na programe rýchlostné preteky a v nedeľu stíhacie. Paulína sa v tejto sezóne ani raz nedostala do stíhačky a jej najlepší výsledok je 74. miesto.

Ivone sa to podarilo už získať aj body do Svetového pohára, keď v Oberhofe dobehla v šprinte na 28. mieste, no je to jej jediný úspech. Nedokázala naň nadviazať. 

Ak Fialkové cez víkend zopakujú výkon zo štafety, môžu bojovať o najlepšie umiestnenia v tejto sezóne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Od tejto sezóny vraj už nič nečaká. Fialková však na víťazku takmer nestratila