Muž a žena v jednej lodi? Najprv boli ako Titanic, potom zmenili loď, aj pozície

Denis Myšák a Bianka Sidová na Európskych hrách v Krakove.
Denis Myšák a Bianka Sidová na Európskych hrách v Krakove. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|24. jún 2023 o 08:00

Slovenská dvojica sa postupne zlepšuje.

KRAKOV. Je to trend, ktorý sa presadzuje čoraz viac. V niektorých športoch je už pomerne zaužívaný, v iných sa s ním experimentuje teraz.

Ide o takzvaný mix, teda preteky, v ktorých tvoria muž a žena jeden tím.

Funguje to v tenise, stolnom tenise či v streľbe. Na Európskych hrách v Krakove je novinkou aj mix v rýchlostnej kanoistike.

Problémy na štarte

V novej disciplíne na 200 m štartovala aj slovenská dvojica Bianka Sidová a Denis Myšák.

V semifinále obsadili šieste miesto a postúpili do sobotňajšieho B-finále. V cieli neskrývali sklamanie, lebo cítili, že by mali na postup. Na štarte nevedeli trafiť do štartovacieho bloku, no štartér napriek tomu preteky odštartoval.

„Podbehli sme tie šnúrky, čo nás tam držia. Práve, keď som z toho vycúval, tak to odpálil. Pritom to určite musel vidieť, lebo som bol pozadu o štvrť lode,“ vravel Myšák.

Slovenská loď síce stratu na súperov sťahovala, ale dvestovka je nekompromisná trať. Hoci Sidová a Myšák dosiahli o sekundu lepší čas ako o deň skôr v rozjazde, na postup do finále to nestačilo.

Vo vzduchu na vznášadle

Sidová a Myšák boli najlepšími singlistami na kvalifikačných pretekoch a preto ich zväz nominoval na túto novú disciplínu.

„Išli sme do úplného neznáma. Mali sme jeden spoločný tréning. Najprv sedela Bianka vpredu a Denis vzadu, ale vtedy išla loď v "móde Titanic", naklonená, zadná časť bola pod vodou,“ priblížil začiatky partnerstva tréner Bianky Sidovej Eugen Honti.

„Predovšetkým, vtedy sme mali ženskú loď. Bianka bola vo vzduchu na vznášadle a ja som rozrážal límcom vodu. Tak sme skočili do našej veľkej lode, v čom so Samom jazdím, a skúsili sme sa aj vymeniť,“ doplnil Myšák.

Takto plávala loď oveľa lepšie a aj pretekári sa cítili pohodlnejšie na svojich obvyklých miestach.

Keď už, tak päťstovku

Zmiešaný dvojkajak prekvapil Sidovú rýchlosťou. „Je to, ako keby som sedela v káštvorke,“ uviedla.

Myšák sa zase musel vyrovnať tým, že táto posádka nie je taká rýchla ako mužský dvojkajak. „Rád súťažím a bral som to ako výzvu,“ poznamenal.

V niektorých športoch sú zmiešané disciplíny súčasťou olympijského programu. „Ja by som to uvítala, ak by to bolo aj u nás. Veľmi ma to bavilo,“ vyhlásila Bianka Sidová.

„Keď už, tak radšej päťstovku, ktorá nám viac pasuje. Aj keď toto bolí len chvíľku. Dvakrát som žmurkol a boli sme v cieli,“ doplnil Myšák.

Najmladšia dvojica

Bianka Sidová absolvovala na Európskych hrách najviac štartov z celej slovenskej kanoistickej výpravy.

Okrem mixu štartovala aj v ženskom štvorkajaku a v dvojkajaku. Na K2 500 metrov sa s Katarínou Pecsukovou prebojovali do finále, v ktorom skončili na 9. mieste.

„Bolo to veľmi ťažké. Snažili sme sa držať sa s ostatnými čo najdlhšie. Celkom sa nám to podarilo, až na poslednú stovku, keď sme strašne stuhli,“ zhodnotila finálovú jazdu Pecsuková.

Bianka Sidová a Katarína Pecsuková na Európskych hrách v Krakove.
Bianka Sidová a Katarína Pecsuková na Európskych hrách v Krakove. (Autor: Titanilla Bőd)

„Boli sme najmladšia dvojica na štarte,“ podčiarkla Sidová.

V mnohých športoch sa stáva, že juniori sa presadia na úkor starších pretekárov. Kanoistika medzi ne nepatrí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Muž a žena v jednej lodi? Najprv boli ako Titanic, potom zmenili loď, aj pozície