Bartolomej Majerník oslavuje šesťdesiatku

„Berci“ Majerník. Slávi okrúhlu šesťdesiatku.
„Berci“ Majerník. Slávi okrúhlu šesťdesiatku. (Autor: mšk)
Sportnet|23. aug 2012 o 00:00

Najkrajšie futbalové roky zažil v Tatrane Prešov, kam prestúpil z Chemlonu Humenné.

Do povedomia „koňarov“ sa zapísal dvoma gólmi do siete pražskej Dukly po opätovnom návrate zeleno-bielych na prvoligovú scénu.

HUMENNÉ/PREŠOV. Práve dnes, vo štvrtok 23. augusta sa dožíva šesťdesiatky Bartolomej Majerník, jedna z futbalových osobností východniarskeho regiónu.

Rodák z Ptičieho, ktorých nazývajú „Hačure“, začal futbalovú púť v humenskom Chemlone. Pod Vihorlatom prešiel všetkými mládežníckymi vekovými kategóriami.

Dorasteneckú ligu v sedemnástich rokoch hral pod vedením trénera Jozefa Melka, ktorého rukami prešli neskorší viacerí československí prvoligisti. Po preradení do áčka (spolu s Pčolom a Mattom) ešte ako dorastenec hral za LCHZZ Humenné tri roky divíziu.

Svoj premiérový gól si zapísal doma proti Popradu (3:1). O rok neskôr ako obranca nastrieľal už gólov päť.

Divízne roky sa míňali, počas pôsobenia trénerov Kriak - Pšenko - Pirič napokon postupil do I. SNL a jeho sen sa stal realitou.

Už pod novým názvom klubu - Chemlon. V tom čase tvorili mužstvo: Vyskoč, Dzurov, Hrabovský (brankári), Žipaj, Matta, Majerník, Horodník, Oleárnik, Pčola, Szczygiel, Burda, Řadek, Juriš, Mycio, Kováč.

Ku „koňarom“

O mladého „Berciho“ Majerníka prejavili záujem Inter Bratislava a Lokomotíva Košice, no on dal v roku 1976 prednosť Tatranu Prešov, keď odišiel v závere jesennej časti z Chemlonu ako najlepší strelec (7 gólov).

Práve s ním postúpil Prešov z vtedajšej celoštátnej ligy do najvyššej a prežíval v tých časoch futbalovú eufóriu.

V prvom zápase hral prešovský nováčik s Duklou Praha pri umelom osvetlení a za asistencie 20 000 divákov.

Úradujúci majster prehral s Tatranom 0:4 a „Berci“ bol autorom dvoch utešených gólov. Prešovským farbám ostal verný do roku 1983, keď ešte namieril do Bardejova a odtiaľ ako hrajúci tréner do Vyšnej Šebastovej, neskôr hrával aj v Mestisku.

V roku 1991 sa pričinil o postup rodákov v Ptičom do I. B triedy, i keď svoje domáce zápasy museli hrať vtedy v Humennom.

Aj trénersky

V tom čase však stihol privoňať k trénerskému remeslu, pôsobil ako asistent Igora Nováka v staršom doraste Tatrana Prešov.

V 1992 s touto partiou získali titul československých federálnych majstrov. Po šiestich rokoch odišiel do Veľkého Šariša, s ktorým postúpil do tretej ligy.

Rok trénoval v Snine a Starú Ľubovňu dostal zo štvrtej do tretej ligy, chvíľu sa objavil aj v Stakčíne.

Každoročne možno „Berciho“ Majerníka vídať v Ptičom pri futbalovej družbe s poľským Tarnowom, keď si zaspomína na svoju pestrú futbalovú kariéru aj priamo na trávniku v kopačkách.

K množstvu gratulantov k významnému životnému jubileu sa pripájame aj my. Živio, Berci!


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bartolomej Majerník oslavuje šesťdesiatku