Bajčičák: Trate sú ťažké, a to je dobré

Martin Bajčičák štartuje od roku 1997 už na ôsmych majstrovstvách sveta.
Martin Bajčičák štartuje od roku 1997 už na ôsmych majstrovstvách sveta. (Autor: ARCHÍV SME)
Ondrej Gajdoš|23. feb 2011 o 20:11

Na kopci nad nórskym hlavným mestom otvorili v stredu majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní. Vo štvrtok je na programe hlavná disciplína Aleny Procházkovej – šprint.

OSLO, BRATISLAVA. Podľa najlepšieho slovenského bežca na lyžiach Martina Bajčičáka je na Holmenkollene na každom kroku cítiť, že tieto majstrovstvá sveta budú iné, lepšie ako ktorékoľvek doterajšie. Štadión na kopci nad hlavným mestom Nórska vynovili za 77 milónov eur. Šampionát slávnostne otvorili v stredu.

„Skvele upravené, široké trate s vynovenou dominantou - skokanským mostíkom," menoval Bajčičák hlavné plusy najznámejšieho strediska pre klasické lyžovanie na svete. „Dobrovoľníci okolo bielej stopy dohliadajú, aby bol všade poriadok. A lepších fanúšikov nášho športu som nikde nezažil."

Northug bude pod tlakom

Slovenská výprava pricestovala do Osla v utorok po víkendových pretekoch Svetového pohára z neďalekého Drammenu. V generálke pred MS v behu na 15 km klasicky vyhral Švéd Rickardsson, na stupeň víťazov sa dostal aj domáci favorit Northug, tesne za ním zostal Švajčiar Cologna, do desiatky sa vošiel Čech Bauer a do pätnástky aj Bajčičák.

Petter Northug obhajuje z Liberca 2009 tri zlaté medaily. Doma bude pod veľkým náporom. „On to zvládne, na tlak je zvyknutý. Má extrémne rýchly finiš, ním drví súperov," vravel 34-ročný slovenský reprezentant. „Cologna je supertalent. Ale kandidátov na prvenstvo je vari desať. A ďalších desať je takých, čo môžu dosiahnuť na medailu."

Bajčičák bol v Liberci na 10. mieste v pretekoch na 15 km klasicky. „Hneď v utorok som sa vybral na prehliadku tratí, okruh na 50 km voľne je mimoriadne ťažký. To by mi mohlo vyhovovať," povedal rodák z Oravy. „Dobré šance vidím aj v skiatlone. Na členitej trati sa pole roztrhá, treba sa držať vpredu."

O svojej tretej disciplíne sa Martin zatiaľ nerozhodol, ale vyzerá to na 15 km klasicky.

Výbava: 30 párov lyží

Bajčičák si viezol do Nórska 30 párov lyží, to je jeho bežná výbava. Jedna polovica na klasický štýl meria 202 cm, druhá na skejt 187 cm. Fischer mu vyrába lyže na mieru. Najnovší model dostal na Holmenkollene a hneď vybehol do stopy, aby ho vyskúšal. Štyri páry na každý štýl má na prašan, štyri na vodu, štyri na teplotu snehu okolo nuly a zvyšok sú univerzály.

„Vraví sa, že výrobcovia voskov nedajú všetky novinky do predaja a nechajú si ich pre svoje najväčšie esá,“ obrátil pozornosť na voskovanie. „Ale na 90 percent ich máme rovnaké ako Nóri či Švédi a aj my vieme pripraviť dobré lyže.“

Holmenkollen je jedinečný

Lyžovanie je v Nórsku národným športom, atmosféra pri behu na Holmenkollene sa nedá porovnať so žiadnymi inými pretekmi.

„Aj v mrazivej noci Nóri prespávajú v stanoch pri trati, aby mohli na druhý deň povzbudzovať všetkých pretekárov," vravel o fanúšikoch. „A od rána potom rozvoniavajú pri ich stanoch opekané klobásky aj varené víno. Ľahko dráždia chuťové bunky pretekárov."

Bajčičák vstúpi do šampionátu sobotňajším skiatlonom na 30 km, ale už vo štvrtok čaká Alenu Procházkovú jej hlavná disciplína šprint (od 13.15 na Eurosporte).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bajčičák: Trate sú ťažké, a to je dobré