S Ramsaym alebo bez? Kto by mohol trénovať slovenskú hokejovú reprezentáciu

Zľava Ján Pardavý, Craig Ramsay a Vladimír Országh.
Zľava Ján Pardavý, Craig Ramsay a Vladimír Országh. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|1. jún 2023 o 15:20 (aktualizované 1. jún 2023 o 20:30)

Hokejový expert Ondrej Rusnák ponúka najlogickejšiu voľbu.

BRATISLAVA. Je leto 2017 a Miroslav Šatan, v tom čase ešte len manažér hokejovej reprezentácie, oznamuje meno nového trénera slovenskej reprezentácie. Stal sa ním vtedy 67-ročný Kanaďan Craig Ramsay.

Skúsený tréner s množstvom odohraných a neskôr aj odkoučovaných zápasov v NHL prišiel na Slovensko s vidinou odovzdania know how a zotrvania do roku 2019, keď majstrovstvá sveta hostili Košice a Bratislava.  

Teleport v čase. 

Je začiatok leta 2023 a Miroslav Šatan je okrem generálneho manažéra reprezentácie, už aj prezident hokejového zväzu a hlavným trénerom reprezentácie je stále Craig Ramsay.

V 72. rokoch odkoučoval už svoje piate majstrovstvá sveta v slovenských farbách. Okrem nich zvládol aj dve zimné olympiády. 

Z tej druhej, z Pekingu, sa bronzovými písmenami zapísal do histórie slovenského hokeja. Ale ak by na zimnej olympiáde nezískal medailu, na jeho pôsobenie na lavičke reprezentácie by sa raz spomínalo ako na obdobie výsledkovej stagnácie. Našťastie sa tak nestalo. 

Šťastný chlapec má už 72

Ramsay priniesol identitu hokejovej reprezentácie. Ucelený systém hry založený na neustálom korčuľovaní, snahe okamžite získať puk a podpore útoku, či obrany všetkými hráčmi na ľade. 

Začal preferovať mladých hráčov, ktorí sa chceli podriadiť tímu. Tá zmena bola viditeľná aj pre hokejových laikov. Vďaka jeho osobnosti a odbornosti mu ľudia z hokejového prostredia uverili, a tak tieto zmeny mohol do detailov aplikovať.  

Myslím si, že také prajné pracovné prostredie, aké mal, pred príchodom na Slovensko ani neočakával. Mimochodom, aj to je jeden z dôvodov, prečo sa jeho autobiografia volá Šťastný chlapec. 

Avšak, tento „chlapec“ bude mať na budúcich MS v Česku 73 rokov a je legitímne sa pýtať, či je predĺženie zmluvy s ním namieste. Minulý rok na MS to bolo nepatrné, ale tento rok už bolo cítiť, že Ramsay má toho dosť. Najmä mentálne. 

Ramsay sa snažil vychovať si svojho nástupcu. Popri ňom si vyskúšali rolu asistenta trénera reprezentácie Róbert Petrovický, Michal Handzuš, Ľubomír Višňovský, Vladimír Országh, či aktuálne Ján Pardavý, Andrej Podkonický a Peter Frühauf.

Napriek tomuto zoznamu, veľa ľudí na zväze nevidí aktuálne za Ramsayho náhradu a preto dúfajú, že im ešte na rok prikývne. 

Popravde, nevidím v tom veľkú logiku, znamenalo by to len odsunutie aktuálneho problému na ďalší rok. 

Aké má teda zväz možnosti? 

Najistejšia voľba 

Craig Ramsay ako hlavný tréner (môj odhad 35 %) 

Nezmení sa takmer nič. Hlavným trénerom zostane ešte rok Craig Ramsay a jeho asistenti budú Ján Pardávy a Peter Frühauf.

Andrej Podkonický uprednostnil klubový hokej a upísal sa Avantgardu Omsk z ruskej KHL. Pokiaľ sa situácia vo svete nezmení, nemyslím si, že je aktuálne reálne, aby pokračoval ako asistent v našej reprezentácii. 

Osobne nevidím ani ako nutnosť doplniť realizačný tím o ďalšieho asistenta. Ak by tam mal byť niekto štvrtý, nech je z českej extraligy. Logická voľba je Országh alebo Petrovický.

Tento asistent by mohol prísť až na záverečnú fázu prípravy k MS, keďže české kluby zrejme nebudú púšťať trénera na reprezentačné akcie počas sezóny.  

Najlogickejšia voľba

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»S Ramsaym alebo bez? Kto by mohol trénovať slovenskú hokejovú reprezentáciu