Ako vzniká trasa Tour? Pomáha aj športový facebook

Pelotón počas jednej z horských etáp na Tour de France 2018.
Pelotón počas jednej z horských etáp na Tour de France 2018. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. jún 2022 o 13:00

Thierry Gouvenou vysvetľuje, ako plánuje trasu etáp na Tour de France.

BRATISLAVA. Pred sto rokmi kreslil etapy riaditeľ pretekov Henri Desgrange podľa máp a Tour de France skutočne pripomínala okruh, ktorý viedol po obvode celej krajiny. Etapy mali aj 400 kilometrov a dĺžka celých pretekov bola astronomická.

Keď sa Desgrange dopočul o nejakom zaujímavom mieste, poslal na prieskum člena svojej redakcie. Ako v roku 1910, aby sa pozrel, či by cyklisti mohli zvládnuť priesmyk v Pyrenejach Col du Tourmalet (2115 m). 

K plánovaniu pomáha športový facebook

Alphonse Steines svoju inšpekčnú cestu takmer neprežil. Jeho auto zapadlo pri stúpaní v snehu, keď sa vybral na vrchol stúpania pešo, zablúdil. Cesty v Pyrenejach využívali len obchodníci a pastieri.

Z kopca dokázal nájsť cestu späť len vďaka pomoci pastierov. Do Paríža poslal telegram plný nadšenia: „Prešiel som Tourmalet. Stop. Cesta je vo výbornom stave. Stop. Dobre zdolateľná. Stop.“ 

Architektom trasy Tour je dnes športový riaditeľ Thierry Gouvenou. Ako bývalý cyklista mnoho etáp a stúpaní prešiel počas kariéry. Okrem toho však po zaujímavých zákutiach pátra.

Inšpiráciu hľadá aj na sociálnej sieti Strava, čo je akýsi facebook pre športovcov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Ako vzniká trasa Tour? Pomáha aj športový facebook