Ak Babač nepostúpi do Ria, zväz požiada o voľnú kartu

Lukáš Babač sa teší zo zisku zlatej medaily na nedávnych majstrovstvách Európy.
Lukáš Babač sa teší zo zisku zlatej medaily na nedávnych majstrovstvách Európy. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. máj 2016 o 14:03

Lukáš Babač je úradujúcim majstrom Európy v skife ľahkých váh.

BRATISLAVA. Už o necelých desať dní sa reprezentanti zo 47 krajín sveta predstavia na olympijskej kvalifikačnej regate vo švajčiarskom Luzerne (22. - 24. 5. 2016), kde budú bojovať o zostávajúce miestenky do brazílskeho Ria de Janeiro.

Medzi nimi nebude chýbať ani slovenský reprezentant Lukáš Babač, ktorý je jedinou nádejou na účasť na augustových hrách. Úradujúci majster Európy v skife ľahkých váh bude mať sťaženú úlohu, keďže musí súťažiť s ťažšími súpermi v klasickom skife, ktorý je na rozdiel od skifu ĽV súčasťou olympijského programu. V hre sú len tri miestenky, na ktoré je dovedna sedemnásť uchádzačov.

Slovenský veslársky zväz (SVZ) má pripravený aj záložný variant, keby sa Babačovi nepodarilo vkliniť medzi najlepšiu trojicu v rámci kvalifikačnej regaty.

"Požiadame o voľnú kartu. V uplynulej sezóne ovládol Lukáš seriál Svetového pohára v skife ľahkých váh, teraz sa v tejto disciplíne stal európskym šampiónom. Budeme argumentovať, že ako najlepší vo svojej disciplíne by si zaslúžil miesto v štartovom poli skifárov aj na olympiáde. V minulosti sme takto našepkali kolegom z ČR, ktorí sa vzápätí obrátili na FISA so žiadosťou a uspeli," uviedol pre agentúru SITA predseda a zároveň generálny sekretár SVZ Alexander Dénes.

Babač sa na úspech na diplomatickom poli nespolieha, v prvom rade chce uspieť na vode. "Nebudem hľadieť na možnosť získať voľnú kartu. Budem sa snažiť vyjazdiť si ju v Luzerne," vyhlásil pre SITA piešťanský veslár.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ak Babač nepostúpi do Ria, zväz požiada o voľnú kartu