Aj Bomba by zatlieskal

Sportnet|13. dec 2011 o 00:00

Na Slovensku bolo veľa futbalových osobností, ale, keď sa pominuli, na väčšinu z nich v kluboch, ktorým šírili slávu, už dávno zabudli. Ak si predsa niekto na tieto hviezdy spomenie, tak sú to zväčša ich spoluhráči.

Tak je to aj v prípade obrancu Jozefa Bombu, dlhoročného ligového obrancu Tatrana Prešov, RH Brno, VSS Košice a čs. reprezentácie.

KOŠICE. Práve spoluhráči z dresu strojárov, v súčasnosti ako členovia klubu Internacionáli VSS, v spolupráci s Košickým olympijským klubom zorganizovali už 2. ročník Memoriálu Jozefa Bombu v halovom futbale.
Dobré, že z tohto podujatia sa stáva tradícia, veď bardejovský rodák, ktorý je jediný východniar a málo z tých čs. reprezentantov, čo dostali šancu obliecť dres UEFA. Uctiť si pamiatku tohto futbalistu prišli mnohí bývalí ligoví a druholigoví hráči či spoluhráči, alebo tréneri Kánássy, Králka, Battyányi, Strausz, Danko, Csákvári, z ktorých nie všetci boli fit, takže dresy si niektorí ani neobliekli.

Aj účastníci MS a OH

Medzi hráčmi sa predstavil i zlatý olympionik Kunzo v drese Lokomotívy,ináč častý hosť medzi starými pánmi VSS. V telocvični ústretového hostiteľa ZŠ Bruselská, kde futbal zapustil hlboké korene, sme videli aj brankára Flešára, ktorý bol na MS' 70 v Mexiku, či ďalších ligistov Pétera, Pencáka, Plichtu a mnohých iných. Vymenovať všetkých 40 hráčov by zabralo veľa miesta, ale najdôležitejšie je, že všetci osobnou účasťou prispeli k úspešnému priebehu memoriálu. V dresoch VSS hrali aj dvaja otcovia a ich synovia – Kánássyovci a Plichtovci. Obdivovali sme najmä Júliusa Kánássyho st., ktorý je dnes najstarším bývalým košickým ligovým futbalistom na ihrisku, ale hoci v máji bude mať už 78 rokov, imponoval v práci s loptou, ktorá ho poslúcha dodnes. Tohtoročný memoriál nebol pre nikoho prechádzkou. Zápasy štvorlístka, ktorý tvorili Spoje, VSŽ, Lokomotíva a VSS ukázali, že nik nechce zložiť futbalové zbrane predčasne. Napokon, toto podujatie sa stalo korisťou Spojov, ale správnejšie bude, ak povieme, že meranie síl takéhoto významu vyhrali prístupom k hre všetci účastníci. A to sme už nespomenuli, že nie jednej akcii, ktorá pripomínala ťahy z veľkej šachovej partie, by zatlieskal aj sám Bomba. Nuž, takéto akcie by mohla podporiť aj Nadácia SFZ pre bývalých reprezentantov, ktorá oživuje svoju činnosť. Podporila by len peknú vec.

Memoriál v číslach

Výsledky: VSS – VSŽ 2:2 (2:1), Lokomotíva – Spoje 2:1 (0:0), VSS – Lokomotíva 4:1 (2:1). Spoje – VSŽ 4:0 (2:0), VSS – Spoje 2:4 (0:3), Lokomotíva – VSŽ 5:3 (:0).

Konečné poradie: 1. Spoje 6 b. (skóre 9:4), 2. Lokomotíva 6 b (8:8). 3. VSS 5 b (8:7), 4. VSŽ 1 b.( 5:5).
Najlepší jednotlivci: brankár Nemčík (VSS), hráč v poli Horňák (Spoje), strelci Hovaník (Lokomotíva) a J. Plichta (VSS), ktorý dal po 5 gólov, teda tretinu z 30, ktoré sme na tohtoročnom memoriáli zaznamenali. Pohár fair play prevzali VSŽ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Aj Bomba by zatlieskal