Tatran Prešov ešte žije. Preberie ho mesto? Alebo sa presťahuje inam?

Prezident 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta a primátorka Prešova Andrea Turčanová.
Prezident 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta a primátorka Prešova Andrea Turčanová. (Autor: Daniel Dedina)
Daniel Dedina|2. jún 2021 o 09:30

Termín na definitívu je do 21. júna.

PREŠOV. Značka 1. FC Tatran Prešov sa nachádza v stave klinickej smrti. V utorok mohol nastať definitívny kolaps najstaršieho futbalového klubu na Slovensku.

Na valnom zhromaždení spoločnosti 1. FC Tatran, a.s. sa k slovu dostal bod o zrušení športovej činnosti klubu.

To sa zatiaľ nekoná.

Náklady majú, benefit nie

„K rozhodnutiu, že ako hlavný akcionár nebudeme ďalej podporovať futbal sme dospeli pred rokom,“ pripomenul prezident 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta.

„Mesto sme informovali, že z obchodných dôvodov i podmienok, ktoré v Prešove máme, to znamená bez funkčného štadióna i perspektívy, nemáme žiaden benefit z propagácie futbalu.

Pritom náklady boli aj tento rok na úrovni 800-tisíc eur a hoci sme sa snažili ich znížiť, viac to už nedokážeme,“ tvrdí Remeta, ktorý na čele klubu stojí už šestnásť rokov.

Spomínaných 800-tisíc eur sa niektorým zdá priveľa, keďže A-mužstvo účinkuje momentálne v tretej lige. Podľa šéfa prešovského futbalového klubu by sa pritom táto suma pri plnej sezóne mohla vyšplhať až na milión eur.

„Pri štatúte akadémie sa rozpočet mládeže pohybuje rádovo medzi 200 až 300-tisíc. Fungovanie zázemia vrátane ihrísk, administratívnej budovy, či dopravy stojí ročne okolo 300-tisíc. Rozpočet na A-mužstvo je 400-500-tisíc,“ vysvetlil.

Zo strany SFZ či mesta získal klub doposiaľ na mládež ročne zhruba 150-tisíc eur.

Remeta: Svitla ešte nádej

Remeta ďalej zdôraznil, že počas uplynulého roka sa venovali hľadaniu partnera, ktorý by jeho spoločnosť nahradil.

„Rokovali sme so zahraničnými i lokálnymi partnermi, ale po roku snahy musím konštatovať, že sme takého nenašli. Požadoval som, aby mi preukázal, že má prostriedky na financovanie jedného roku rozpočtu,“ prezradil.

Na utorkovom valnom zhromaždení, ktorého sa zúčastnila aj primátorka Prešova Andrea Turčanová, si podľa vlastných slov veľa veci ujasnili.

Prezident 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta a primátorka Prešova Andrea Turčanová.
Prezident 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta a primátorka Prešova Andrea Turčanová. (Autor: Daniel Dedina)

„Svitla ešte nádej, že sa o niečo pokúsime. Rozhodnutie o tom, že my to ďalej financovať nebudeme, je konečné, avšak mrzelo by ma, ak by sme nenašli cestu ako zachovať Tatran. Som ochotný tomu pomôcť, ale už nie v pozícii majoritného akcionára,“ pokračoval Remeta.

V hre sú podľa neho momentálne dve možnosti.

„Sme pripravení vyhlásiť, že žiadne záväzky voči nám ani tretím stranám neexistujú a ručiť za to.

Ak nájdeme takú dohodu, sme pripravení urobiť prevod za jedno euro. Ostatné prostriedky (približne 300-tisíc eur, pozn. red.) budú poskytnuté do Tatrana Prešov,“ povedal.

„Ak sa to nepodarí, za tých istých podmienok, ako sme mestu ponúkli odstúpenie nášho podielu, sme pripravení prevziať jeho podiel.

Máme záujem o vyčistenie akcionárskej štruktúry, aby sme mali voľnejšie ruky a mohli rozhodnúť, či tu bude amatérsky futbal, či sa bude hrať v inom meste, alebo celá činnosť zanikne,“ priblížil Remeta.

Podniknú kroky, aby futbal udržali

„V mestskom zastupiteľstve sme prijali uznesenie o tom, že akcie klubu chceme kúpiť, ale s podmienkou vykonania ekonomického a právneho auditu.

To sa nepodarilo, ale teraz sme boli ubezpečení, že ak kúpime akcie, tak bez ďalších a skrytých záťaží. Všetky zmluvné vzťahy by mali byť ošetrené tak, aby na nás neprechádzali potenciálne staré dlžoby,“ povedala Turčanová.

Vyjadrila sa aj k druhej ponuke.

„Pán Remeta ponúka mestu, aby odpredalo svoje akcie, ale v takom prípade by sa mohlo stať, že 1. FC Tatran by už nemusel hrať v Prešove,“ zdôraznila.

Zásadné rozhodnutie má byť prijaté najneskôr do 21. júna. To je termín na podávanie prihlášok do nového ročníka III. ligy Východ.

„Šestnásteho júna máme mestskú radu, kde to predložím jej členom, pretože zastupiteľstvo máme až 23. júna.

Na základe výsledkov rokovania mestskej rady podnikneme ďalšie kroky. Tak, aby sme futbal v meste Prešov udržali,“ vyhlásila prešovská primátorka.

Ročný rozpočet na úrovni milión eur nie je podľa nej možné z mestskej kasy utiahnuť.

„Preto vyzývam všetkých podnikateľov a ľudí, ktorým na futbale záleží, aby podali pomocnú ruku. Samotné mesto nedokáže financovať ani manažovať futbalový klub. Potrebujeme víziu nielen na jednu sezónu,“ zdôraznila Turčanová.

Aj mesto už rokovalo s možnými partnermi.

„Tých ale odradila súčasná štruktúra spoločnosti 1. FC Tatran. Ak bude jeden stopercentný akcionár, tak si myslím, že sa ľahšie dohodne so sponzorom,“ poznamenala.

Aký bude osud najstaršieho futbalového klubu na Slovensku?
Aký bude osud najstaršieho futbalového klubu na Slovensku? (Autor: Daniel Dedina)

Nový klub? Krajná možnosť

Spoločnosť 1. FC Tatran, a.s. má v súčasnosti troch akcionárov - Futbal Tatran, s.r.o. (86,96 percent akcií), mesto Prešov (8,69 percent) a Just s.r.o. (4,35 percent), v ktorej je konateľom bývalý generálny riaditeľ prešovského futbalového klubu Jozef Petrík.

„Pán Petrík sa valného zhromaždenia nezúčastnil, ale som ochotný mu poskytnúť rovnakú dohodu ako mestu. A ak mesto prevezme akcie, malo by urobiť to isté,“ podotkol Remeta. 

 Objavujú sa aj hlasy o založení nového mestského klubu v Prešove. Je to reálne?

„Myslím si, že by to bola úplne krajná možnosť, ak by sa pán Remeta rozhodol s 1. FC Tatran odísť niekde inde. Potom by asi nebolo iné východisko,“ skonštatovala Turčanová.

Zápasy v Ľuboticiach? V Prešove nemajú kde hrať

Prešovskí futbalisti dohrávajú sezónu v improvizovaných podmienkach, nehodných histórie tohto klubu. Trénujú v susednej obci Dulova Ves a zostávajúce dva domáce zápasy (2. júna proti Lipanom, 5. júna proti Spišskému Podhradiu) odohrajú v Ľuboticiach.

„Ukončili sme zmluvu o prenájme časti pozemku, keďže bolo rozhodnuté o víťazovi tendra na výstavbu nového štadióna. A mohli by sme dlho rozprávať o tom, čo všetko by bolo potrebné zaktualizovať.

To nie je tak, že prídeme na ihrisko. Prevádzkové náklady hlavnej budovy sú v desaťtisícoch eur. Rokovali sme o rekonštrukcii zázemia v Jazdeckom areáli, ale to sa neuskutočnilo. To znamená, že v Prešove Tatran nemá kde odohrať zápasy,“ hovorí prezident 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta.

Tým, ktorí v klube zostali, vyjadril poďakovanie. 

„Som vďačný hráčom i pánovi Dugasovi, ktorý zinicioval tím a hoci po uvoľnení opatrení spočiatku netrénoval, na zápasy nastupuje, aby Tatran mohol dohrať sezónu a nebol vylúčený z ligy,“ doplnil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Tatran Prešov ešte žije. Preberie ho mesto? Alebo sa presťahuje inam?