Správy

Futbalové Šurany a ich strelec Matej Garay na jar bodujú

Zo zápasu Šurany – Želiezovce (1:1) v bielom najlepší strelec Šurian Matej Garay, ktorý skóroval aj proti žlto-čiernym Želiezovciam.
Zo zápasu Šurany – Želiezovce (1:1) v bielom najlepší strelec Šurian Matej Garay, ktorý skóroval aj proti žlto-čiernym Želiezovciam. (Autor: Lucas Villem)
Marián Dragúň|10. máj 2023 o 19:25

Futbalisti Šurian prehrali v odvetnej časti zatiaľ iba u mužstiev vedúceho tria a v nedeľu potvrdili proti Okoličnej body dovezené z Nededu. Navyše, ich najlepší strelec sa derie do top päť „južnej“ piatej ligy.

Šurany sa dostali do V. ligy Juhovýchod HUMMEL zo štvrtého miesta vlaňajšej piatej ligy Východ a keď po prvých štyroch kolách nemali na svojom konte ani jeden bod, v ďalších kolách hrali pod ultimátom pozastavenia výplaty odmien. V jesennej časti ťažšej súťaže nazbierali nakoniec šestnásť bodov a zimovali v spodnejších poschodiach tabuľky. Tréner ŠK Šurany Marcel Kováčik, ktorého nové klubové vedenie oslovilo pred touto sezónou, pracoval s mužstvom trpezlivo ďalej a na jar prehrali Šurany v deviatich doterajších kolách iba trikrát. Zakaždým to bolo na pôde favorita z top trojky, teda vo Veľkom Mederi (2:0), v Branči po vyrovnanom priebehu najtesnejšie 2:1 a vo vedúcich Trsticiach (3:0). U kormidelníka má v útoku plnú dôveru Matej Garay, ktorý prišiel minulé leto zo šiestoligových Komjatíc a ktorý dôveru zatiaľ spláca dvojnásobne. V zápase sa nešetrí, ale hlavne, s jedenástimi gólmi je najlepším strelcom bielo-modrých a v doterajšom priebehu chýbal priamo v hre iba päť minút, pričom má druhú najvyššiu minutáž celej súťaže. Plných 2160 minút odohral iba jeho spoluhráč, skúsený stopér Michal Kružlík a na delenom treťom mieste v poradí sú Roman Wagner a Gyula Kalmár z Nededu spolu s Andrejom Csingerom z Okoličnej na Ostrove s 2070 minútami. 

Aj bez Brazílčanov na jar zlepšenie 

Napriek tomu, že v klube sa po zime kvôli znižovaniu nákladov rozlúčili s obomi Brazílčanmi Lucasom Pedrosom, ktorý sa uchytil v štvrtoligovom vrábelskom FC ViOn B a Victorom da Silvom, mužstvo Marcela Kováčika má v odvetách lepšie výsledky, ako v 16-bodovej jeseni. Do kádra v zime pribudli 19-ročný Lukáš Magdolen a Roman Szabó z rozpustenej Podhájskej, tiež 20-ročný Adrián Brezánsky z FKM Nové Zámky a z Komjatíc sa vrátil Michal Kuruc. Jar odštartovali Šuranci domácim víťazstvom 2:0 nad Veľkými Lovcami, potom nasledovali postupne aj spomínané tri prehry u tria lídrov piatej ligy, no doma Šurany bodovali pravidelne. S obávanou Šoporňou po výsledku 0:0, s výrazne posilnenými Želiezovcami bolo 1:1 či Dvormi nad Žitavou 3:2. No a v 23. kole prišli tri plusové body po víťazstve 0:3 v Nedede. V nedeľu čakali v mestečku na dolnej Nitre trinástu Okoličnú na Ostrove, ktorá potrebuje body na záchranu a ktorej vôbec nezahralo do karát zimné vystúpenie Podhájskej, na ihrisku ktorej v 8. kole zvíťazila 0:1, no po odrátaní výsledkov Podhájskej o tri body v tabuľke Okoličná nakoniec prišla. 

ŠK Šurany – deviaty tím aktuálnej tabuľky piatej ligy JV. Foto: Lucas Villem
ŠK Šurany – deviaty tím aktuálnej tabuľky piatej ligy JV. Foto: Lucas Villem

Body zostali doma úplne zaslúžene 

ŠK Šurany – FC Okoličná na Ostrove 3:0 (2:0), 17. Martin Braun, 33. Matej Zelenák, 49. Matej Garay, 250 divákov. 

ŠK: Cvik (84. Tóth) – Brezánsky, Halás (82. Szabó), Kružlík, Magdolen, Zelenák, Braun (87. V. Lakatoš), Sádovský, Pinteš (62. Má. Kuruc), Mi. Kuruc (72. J. Komora), Garay. 

FC: Fél – Olajos (46. Frustaci), Meleg (56. Susik), Csinger, Árvai (81. Halász), Domonkos, Nguyen Cong, Uzola (62. Rovenszký), Csóka. Mészáros (82. Olláry), Hrabovský. 

Rozbehnuté Šurany potrebovali potvrdiť body dovezené z Nesvád, kým namočená Okoličná potrebuje v boji o záchranu každý jeden bod. V jej hre chýbala nielen uvoľnenosť, ale aj presnosť v rozohrávke. Do prvej šance sa dostal domáci Garay, jeho krížna strela však tesne minula cieľ. V 17. minúte už ale presne namieril k žrdi hlavou sviatočný hlavičkár Braun a domáci favorit viedol. Vyrovnanie mal o chvíľu na kopačke kapitán Okoličnej Csinger, ktorého štipľavú strelu po zemi vykopával z bránkovej čiary jeden zo zadákov domácich. Šuranci mali viac z hry, ale svoj únik od polovice ihriska zakončil ich kanonier Garay iba do žrde. Na 2:0 ale zvýšil prudkou strelou Zelenák, dobre kopnutý priamy kop Pinteša brankár Fél vyboxoval na roh a dravému prieniku Sádovského do šestnástky chýbala koncovka. Aj do druhého dejstva vstúpili lepšie Šuranci, po výbornej prihrávke Zelenáka zvýšil Garay na 3:0 a keď sa ten istý hráč desať minút pred koncom rútil do druhého samostatného úniku, v stredovom kruhu ho zastavil nedovolene Árvai, za čo videl žltú kartu. Hosťom snahu uprieť nemožno, no body zostali doma úplne zaslúžene. 

„Celú zimu som myslel na prvé jarné kolo“ 

Stretnutie 24. kola piatej ligy JV HUMMEL Šurany – Okoličná skončilo hladkým víťazstvom domácich 3:0 a kormidelník Šurian Marcel Kováčik musel byť po zápase spokojný. „Potrebovali sme potvrdiť tri body z Nededu, mužstvo išlo od začiatku podľa plánu a okrem ďalších šancí sme do prestávky dve premenili. Hneď po prestávke sme zvýšili na 3:0 a myslím si, že bolo po zápase. Určite mohli prísť aj ďalšie góly, ale s výsledkom sme spokojní. Navyše, v druhom zápase po sebe sme neinkasovali.“ Oproti prvým štyrom kolá sezóny bez bodu, na jar Šurany pravidelne bodujú. „Mužstvo som prebral pred touto sezónou a väčšina hráčov bola kondične zanedbaná. Vydržali snáď hodinu intenzívnej hry. V zime sme dobili baterky a teraz už vydržíme behať s každým súperom celý zápas. Tak tomu bolo napríklad aj v Branči či v Trsticiach, no tam už bola kvalita súpera niekde inde.“ Ktorý jarný výsledok si tréner Šurian cení najviac, zisťovali sme. „Pre mňa je určite najcennejšie domáce víťazstvo v prvom jarnom kole s Veľkými Lovcami. Prakticky celú zimnú prípravu sme smerovali k tomu, aby sme úspešne zvládli vstup do jari. Od toho sme sa potom odrazili do ďalšej práce. Napriek tomu, že sme prehrali generálku so šiestoligovou Lipovou 0:1 a aj sa - obrazne povedané - búchalo do stola, stále som tvrdil, že dôležitý bude výsledok proti Veľkým Lovciam. Som rád, že nám plán vyšiel a že bodujeme naďalej.“ Dodáme, že Šurany porazili obávané Veľké Lovce 2:0 po góloch Mateja Garaya. „A najťažší zápas? Jednoznačne ten v Trsticiach, kde sme prehrali 3:0. V Nedede, kde sme naopak vyhrali 0:3, rozhodla naša vyššie kvalita. Vykryštalizovala sa nám základná jedenástka a už toľko nemusím hráčov rotovať. Teraz nastupujeme fakticky v rovnakej zostave už štvrté kolo po sebe.“ Aké má modro-biely klub ciele? „Pred sezónou sme hovorili o desiatej priečke, teraz sme na deviatom s päťbodovým náskokom pred Štúrovom. Ak by sme tak skončili, budem spokojný, ale ak sme dokázali preskočiť ôsme Veľké Lovce, bolo by to ešte lepšie,“ zakončil kouč, ktorý je odchovancom klubu. 

Vpravo za postrannou čiarou tréner Šurian Marcel Kováčik. Foto: Lucas Villem
Vpravo za postrannou čiarou tréner Šurian Marcel Kováčik. Foto: Lucas Villem

Okoličnej chýbajú body, ale aj hráči po zranení 

S hrajúcim trénerom FC Okoličná na Ostrove Štefanom Uzolom sme sa spojili deň po zápase. „Hneď ráno som si pozrel video zo zápasu v Šuranoch a potvrdilo sa mi, že sme urobili veľké chyby najmä v strede obrany. Aj vďaka odstúpeniu Podhájskej a odrátaniu troch bodov sme sa dostali ešte do horšej situácie, v akej sme boli, no bojovať budeme naďalej. Žiadnym fackovacím panákom byť určite nechceme. Prehra v Šuranoch ma veľmi mrzí, no hlavným našim problémom je, že kvôli zraneniam ešte v zimnej príprave nám chýbajú traja hráči zo základnej zostavy. Vo väčšine zápasov nie sme vyslovene horší, no niektorým hráčom chýbajú potrebné skúsenosti. V Šuranoch bolo vynikajúce ihrisko, je to súper, s ktorý sme odohrali väčšinou obojstranne dobrý zápas, no teraz sme im priveľmi uľahčili cestu za gólmi. O záchranu sa však chceme určite ešte pobiť a už túto sobotu proti Nesvadom nič iné, ako víťazstvo neberieme,“ povedal odhodlane Štefan Uzola, ktorý je v zeleno-bielom klube na Žitnom ostrove aj jeho prezidentom. 

V žltom prvý sprava hrajúci tréner a prezident FC Okoličná na Ostrove Štefan Uzola. Foto: Kitty Nemesová
V žltom prvý sprava hrajúci tréner a prezident FC Okoličná na Ostrove Štefan Uzola. Foto: Kitty Nemesová

Matej Garay ofenzívnym ťahúňom 

Najlepším strelcom a ťahúňom ofenzívy Šurian je predsezónna posila zo šiestoligových Komjatíc Matej Garay. Autor jedenástich gólov ŠK strelil po jednom góle aj v ostatných dvoch kolách, teda do siete Okoličnej a Nededu. Predtým v remízovom stretnutí 1:1 aj Želiezovciam, no a v prvom jarnom kole doma proti Veľkým Lovciam sa pod víťazstvo 2:0 podpísal dvomi gólmi. Zväzový portál zaujímal pohľad jedenásťgólového útočníka na víťazstvo 3:0 proti Okoličnej. „Od začiatku sme sa snažili hrať vyšší pressing, nenechávať hráčov Okoličnej kľudne rozohrávať, čo sa nám celkom aj darilo a do ničoho vážnejšieho sme ich nepustili. Aj pri góle na 3:0 sme súpera napádali pomerne vysoko, zachytili sme prihrávku, ja som vysunul Mateja Zelenáka, ktorý mi loptu vrátil pred odkrytú bránu a ja som zakončoval vlastne už do poloprázdnej brány.“ Ešte v prvom dejstve išiel neúnavný hráč od polovice ihriska sám na brankára. „Trochu dlhšie som si spracovával dlhú loptu za obranu a keď ma stopéri začali križovať, moju strelu jeden z nich mierne zblokoval a lopta skončila na žrdi.“ Desať minút pred koncom sa rodil druhý samostatný únik, lenže zadák hostí zatiahol v stredovom kruhu ručnú brzdu a môže byť rád, že dostal iba žltú kartu. „Ja som protihráča predskočil, loptu si z prvej posunul do nábehu, ale som bol faulovaný. Bolo mi povedané, že červená karta nebola preto, že pri lopte by bol skôr brankár.“ V samom úvode sezóny istý čas trvalo, kým sa nádejný strelec rozbehne. „Prakticky každý súper v tejto súťaži má obranu vyspelejšiu a nebolo jednoduché sa hneď presadiť. Môj najcennejší gól? V Okoličnej som dal na jeseň dva a znamenali pre nás bod za remízu 2:2. Tiež boli cenné dva góly v prvom jarnom kole proti Veľkým Lovciam, ale je pravda, že vtedy som kopal penaltu a druhý som iba dorazil do prázdnej brány. Podstatné však je, že v zime sme zapracovali na kondícii, trochu sa zmenil herný systém a prišli aj vhodní hráči,“ zakončil pracovitý útočník, o ktorého sa už - podľa nášho zdroja - začal zaujímať aj jeden mimoriadne ambiciózny klub.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: