Hlavné menu

A prehra za prehrou sa valí...

Šéfredaktor|27. feb 2017 o 01:00

Tatran Prešov napriek istote, že neopustí najvyššiu futbalovú súťaž, zostáva verný svojím predjarným predsavzatiam. Nasadzuje mladých chlapcov  a hrá otvorene, bez nejakého murovania. A to aj za cenu toho, že v úvodných dvoch tohtoročných zápasoch nielenže nezískal ani bod, ale nestrelil ani gól. Pasívne skóre 0:7 je výrečné, hoci hrozivé. Pritom však nemožno lámať nad zelenobielymi palicu, lebo napriek prehrám ukázali v niektorých úsekoch sympatické prvky a statočne vzdorovali svojim premožiteľom.

Naďalej však platí, že Šarišania sa už dávno netešili z výhry medzi elitou. Naposledy sa tak stalo  v októbri minulého roka, keď zdolali na vlastnom trávniku Ružomberčanov.  Po vstupnej jarnej porážke so Slovanom naposledy východniari nepochodili ešte výraznejšie na Žitnom ostrove. Dunajská Streda ich úplne rozprášila, pričom znovu bol kritický pre výsledok druhý polčas. Domáci kouč Csaba László na pozápasovej tlačovej besede možno skôr diplomaticky zložil aj poklonu hosťom za férovú hru, pričom prízvukoval, že viackrát upozornil svojich zverencov na nebezpečenstvo, ktoré môže od Prešovčanov číhať. Naznačil, že po prvom polčase dokonca na hráčov kričal, čo vraj nemá vo zvyku. Poukázal na to, že sledoval pozorne Tatran v dueli proti belasým a tušil, aké zradné je zahrávať sa s ohňom v súperení s našimi.

Naproti tomu kormidelník Prešovčanov Miroslav Jantek pochválil hostiteľov, ktorí podľa neho hrali výborne. „Ešte lepšie než predtým proti nám si počínal Slovan. Boli okamihy, keď boli až piati domáci hráči v nebezpečnom území pred našou bránou. S tým sme sa doteraz nestretli. Niektorí súperi by v takejto situácii zvolili jednoduchý „betón“, ale to nie je cesta, ktorou chceme ísť. Možno niekedy, keď budeme chcieť uhrať dobrý výsledok, sa na to dáme, ale teraz určite nie, hoci na to doplácame.“ Napriek objektívnym veciam – absencia štyroch hráčov zo základnej zostavy (zranení sú P. Jacko, Kačala, Luberda a vykartičkovaný bol Petko) – predsa kouč sa domnieval, že niektoré veci mohli jeho zverenci urobiť lepšie. „Prvý polčas sme celkom ustáli, hoci domáci boli mimoriadne aktívni, dobre nás presovali a paradoxne ani na moment nás nepodcenili. Aj my sme vtedy mali dobré veci, dostávali sme sa niekedy hore, lenže po zmene strán súper ešte viac vyvinul presing na našej polovici ihriska, prepadávali sme preto v strede. Dostali sme lacný gól po rohovom kope a potom sa to zosypalo. Prišli individuálne chyby a znovu sme inkasovali. Za tohto stavu bolo po zápase a napokon bolo ešte dobre, že sa to skončilo tak, ako sa to skončilo. Domácim narástli krídla a na nás sa valila jedna útočná vlna za druhou. My sme nemali podporu v ofenzíve, loptu sme neudržali, lebo sme sa pochopiteľne viac zamerali už iba na defenzívu, aby sme neodišli domov s ešte vyšším prídelom.“

Niektoré črty mali súboje so Slovanom i DAC spoločné. Hlavne to, že v druhom polčase Tatran už odpadol. Hlavne za nepriaznivého stavu. „Do prestávky sme ako-tak držali krok, hoci už vtedy sme mali čo robiť, aby sme odvrátili nebezpečenstvo. Nechcem byť prehnane kritický voči svojim chlapcom, ale niekedy boli  absolútne nedostačujúci. Nie je to ich chyba, tak to funguje a pre niektorých bolo vôbec vrcholom, že v takej atmosfére mohli nastúpiť. Aspoň však získali skúsenosti, hoci skladba hráčov súpera je oproti nášmu tímu nadštandardná. My máme možno troch-štyroch jednotlivcov, ktorí dosahujú primeranú úroveň. Pokiaľ ide o ďalších, tak je to beh na dlhú trať,“ dodal M. Jantek.

Nedalo nám ešte pristaviť sa pri zamýšľaných zmenách. V zostave Prešova sa ukázal Rolinc. „Jakub je naším hráčom, hoci po jesennom zápase v Podbrezovej naznačil, že odchádza. Vyvinulo sa to tak, že sa nedostal k niečomu lepšiemu a tak zostala preňho výzva hrať u nás. Návrat bol podmienený tým, aby nezostal na krátko, ale na dlhšie obdobie, aspoň na poldruha roka.“ Rolincov comeback súvisí aj so streleckou mizériou východniarov. „Je to naša slabina, žiaľ. Nechceme upustiť od línie, ktorá je vytýčená a dotýka sa otvárania dverí prešovským odchovancom, ale jednoducho musíme mať i schopných hráčov, aby sme neregistrovali podobné nátery ako naposledy. Nerád by som bol, aby sa napriek tomu menila naša rétorika, treba byť trpezlivým a modliť sa, aby sa maródi čím skôr vrátili,“ dodal kouč. Naznačil, že na sľubnej ceste je aj angažovanie Trebuňáka z FC VSS Košice, ktorý by mohol – pokiaľ  finiš rokovania dobre dopadne – nastúpiť už najbližšie proti Trenčínu.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: