Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ: Sviatočná a novoročná hrozba petárd, šampanského a pľuštenia

Pavel Malovič|20. dec 2023 o 10:00

BRATISLAVA (SFZ) - Záver roka patrí k najveselším oslavám, ktoré si dnes ťažko predstaviť bez prskaviek, ohňostrojov, búchajúcich guľôčok a iných druhov zábavnej pyrotechniky. Dosť často sa však tento druh svetelnej a ohnivej veselosti neobíde bez výrazných zdravotných následkov, ktoré môžu dotknutým skomplikovať osobný aj športový život. 

Balkón či terasa nie je ideálnym miestom na odpaľovanie efektov. Rôzne zvyšky alebo padajúce rakety môžu dopadnúť na ľudí či autá. Preto, pokiaľ chce človek oslavovať nejakým svetelným efektom polnoc na balkóne, sú vhodnejšie menšie rímske sviece. Inak sa odporúča väčšia a voľná plocha, napríklad záhrada či park.
Po silvestrovskej oslave, sprevádzanej najrozličnejšími oslavnými výbuchmi, nie je vôbec zriedkavé, že postihnutí s popáleninami druhého stupňa - najčastejšie na rukách - navštevujú pohotovosť a potom sa liečia dlhé mesiace.

PRVÁ POMOC pri popálení ruky:
a/ čo najskôr stiahneme prstene, hodinky alebo náramky z postihnutého miesta, pretože v oblasti popálenia rýchlo vzniká opuch,
b/ poškodenú plochu ihneď schladíme – napríklad pod tečúcou studenou vodou, a to na 10 až 20 minút alebo ponoríme do nádoby s čistou ľadovou vodou, a počas chladenia voláme linku 155 alebo 112  
c/ postihnuté miesto prekryjeme čistým obväzom, gázou alebo čistou plátennou vreckovkou, aby sme zabránili vzniku infekcie. V nijakom prípade neprikladáme maste, náplaste alebo mäkkú, prípadne buničitú vatu.

 „BÚCHANIE“ SEKTU. Obľúbená súčasť silvestrovského pitného režimu – otváranie šumivého vína, sektu, šampanského – skrýva tiež isté zdravotné riziká. Nesmieme zabudnúť, že zátka z fľaše môže vyletieť rýchlosťou až 300 km/h

Preto je vhodné držať fľašu pri otváraní v uhle 45 stupňov, smerom od seba a mieriť niekam, kde nebude nik ohrozený v zornom poli „výstrelu.“ Neodporúča sa páčiť zátku zubami! Pokiaľ nemáme špeciálne kliešte na sekt, ktoré zátku z hrdla fľaše vyťahujú vytáčaním, používame ruky. Najlepšie tak, že dno fľaše držíme v uteráku alebo utierke (orosená fľaša tak nekĺže) a krútime fľašou smerom k sebe, pričom zátku držíme pevne v dlani. Fľašou nenatriasame, držíme ju pokojne a pomaly otáčame, zátka sa uvoľní. Pri „páčení“ palcom sa korková zátka môže prelomiť a potom nastáva „posledné“ riešenie – vývrtka, ktorá si však vyžaduje nielen určitú skúsenosť, ale ešte prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

PĽUŠTENIE  NOVOROČNÉHO  RÁNA. Nepríjemný následok prehýrenej noci – ťažká hlava, triašku vo vnútri celého tela, rozhojdaný žalúdok a zvláštnu psychickú slabosť- ľudovo nazývaný „opica“ či z češtiny „kocovina“ má spisovný názov pľuštenie. Je to metafora, odvodená z ľudovej meteorologickej terminológie od slova „pľušť“ (čľapkanica, nečas). 

Je možné tento nepríjemný stav tela i duše prekabátiť, keďže má pomerne jednoduché príčiny. Alkohol spomaľuje vyplavovanie antidiuretického hormónu, ktorý reguluje vstrebávanie vody a minerálnych látok v obličkách, a tak telo trpí odvodnením a stratou potrebných minerálov. To je najhlavnejšou príčinou (spolu s farbivami a inými prímesami farbených alkoholov) popisovaných známych príznakov. Preto im treba predchádzať. Trebárs pripraviť si vopred silnú cesnakovú polievku, mäsový a zeleninový vývar, ale bez väčších nestráviteľných kúskov, ktoré by boli problematické pre žalúdočné pochody. Ďalším krokom je zopár vajíčok natvrdo a šošovicový prívarok, obe potraviny sú kvalitným zdrojom komplexu vitamínov B, predovšetkým tiamínu. 

Pre horšie prípady (s tým treba vždy rátať), ktoré sa prejavujú silným nechutenstvom, je treba mať pripravenú sadu týchto vitamínov v tabletkách (B-komplex forte, Thiamin).
Istou pikantériou z dejín alkoholu je, že jeden z najslávnejších výrobcov tvrdých alkoholov v určitom období veľmi silno uvažoval, že by do whisky pridával vitamín tiamín, lebo u pravidelných nadmerných konzumentov tohoto nápoja by sa takto mohlo znížiť riziko predčasného úmrtia na cirhózu. Táto myšlienka sa ale neujala.

ČO PIŤ PRI PLUŠTENÍ. Treba mať doma na likvidáciu pľuštenia väčšie množstvo minerálok s výrazným obsahom magnézia (horčíku) a kália (draslíka), pár krabíc stopercentných ovocných džúsov a hustý včelí med. Tieto produkty totiž obsahujú dosť cukru, ktorý je najlepším liekom na „poopičnú“ slabosť. Keď je pečeň preťažená alkoholovou smršťou, nestačí v potrebnom množstve uvoľňovať svoje cukrové zásoby a telo začne trápiť nedostatok aktuálnej energie, ktorý sa prejavuje najmä výraznou malátnosťou a slabšími pohybovými schopnosťami. Dostatok vhodného cukru a potrebné minerály obsahujú aj známe iónové nápoje. V súčasnosti sa prestávajú odporúčať známe tabletky s obsahom kyseliny acetylsalicilovej alebo sódy bikarbóny, lebo tieto produkty sú pre poničenú sliznicu žalúdka ďalším útokom a zvyšujú beztak vysokú kyslosť tráviacich štiav.

HROZBA ODVODNENIA. Na možnú dehydratáciu je vhodné myslieť priebežne: obmedziť pitie tvrdého alkoholu a šumivého vína, ale aj kombinácie  alkoholu  s bublinkovými nápojmi, ktorá je nepriateľom jasnej hlavy. Jednak prekyseľuje žalúdok a potom urýchľuje vstrebávanie alkoholu, takže stav opitosti aj jej následky sa dostavia oveľa skôr a intenzívnejšie. Keď tomuto predídeme, stačí pravidelne v malých dávkach niečo zjesť, nemiešať druhy alkoholu, každý pohárik alkoholu zapiť nebublinkovou vodou alebo studeným bylinkovým čajom, prípadne zajedať ovocím (najlepšie sú jabĺčka, ktoré neutralizujú alkohol) alebo zeleninou a nový rok sa začne s naozaj dobrým pocitom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: