Správy

MCDONALD'S CUP - Víťazom rekordného ročníka McDonald's Cupu​​ je ZŠ Brezová z Piešťan

Víťazná škola McDonald's Cupu ZŠ Brezová z Piešťan
Víťazná škola McDonald's Cupu ZŠ Brezová z Piešťan (Autor: Timotej Pavlík)
Timotej Pavlík|29. máj 2024 o 21:51
Víťazná škola McDonald's Cupu ZŠ Brezová z Piešťan
Víťazná škola McDonald's Cupu ZŠ Brezová z Piešťan (Autor: Timotej Pavlík)

Trnava (mcdonaldscup.sk) - Titul majstra Slovenska na McDonald's Cupe si pred 2 500 divákmi na Štadióne Antona Malatisnkého vybojovali žiaci zo základnej školy Brezová z Piešťan.

McDonald’s Cup je výnimočné podujatie, ktoré v Európe, s výnimkou Česka, nemá obdobu. Je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku. Za 25 rokov si tento legendárny turnaj zahralo viac ako 250-tisíc chlapcov a dievčat, ktorí vytvorili 36-tisíc tímov: “Nie je veľa projektov, ktoré by mali takú dlhú tradíciu. McDonald’s Cup je projekt na vysokej úrovni, ktorá z roka na rok rastie. UEFA podporuje všetky asociácie pri rozvoji školského futbalu. Zväz preto dbá na takéto projekty, aby deťom vo veku od 10 rokov nižšie ponúkal možnosť hrať na každej úrovni. A dúfam, že sa nám z roka na roku bude dariť pritiahnuť ďalšie školy, ktoré doteraz nehrali. Prajem si, aby deti mali pravidelný pohyb a aby ich rodičia viedli k športu,“ uviedol Grassroots koordinátor SFZ pre styk s UEFA a FIFA, Vladimír Lupták.

Postup do veľkolepého finále majstrovstiev Slovenska si vybojovalo osem víťazov krajských kôl. Favoritov na víťaza bolo viac, no vyhrať mohol len jeden. Po napínavom finále plnom emócii sa z cennej trofeje tešila ZŠ Brezová z Piešťan. Šampióni jubilejného 25. ročníka McDonald’s Cupu si vybojovali možnosť vidieť na vlastné oči zápas EURO 2024 Slovensko – Rumunsko, ktorý sa hrá 26. mája vo Frankfurte.

Tím internacionálov na exibičnom zápase McDonald's Cupu
Tím internacionálov na exibičnom zápase McDonald's Cupu (Autor: Timotej Pavlík)

Pred veľkým finále sa na trávniku v exhibičnom zápase predstavili legendy slovenského futbalu, za ktoré nastúpili mená ako Samuel Slovák, Július Šimon, Miloš Glonek, Ladislav Pecko, Tomáš Medveď, Stanislav Fišan, Jozef Valachovič, Martin Obšitník, Lucia Haršanyová, Cyril Janoško a ďalší. Proti nim stál výber, za ktorý hrali influenceri Smajlo, Kopačkovo, Peter Hersty Herstek či bývalá reprezentantka Lucia Ondrušová. Výber internacionálov vyhral 6:2. Zápas a samotné finále McDonald’s Cupu sledovali z lavičky náhradníkov aj ďalšie legendy československého futbalu Ladislav Petráš a Ladislav Jurkemik.

Bývalá futbalová reprezentantka Lucia Ondrušová v zápase proti výberu internacionálom na McDonald's Cupe
Bývalá futbalová reprezentantka Lucia Ondrušová v zápase proti výberu internacionálom na McDonald's Cupe (Autor: Timotej Pavlík)

Patrónmi 25. ročníka boli slovenský reprezentant, útočník Sparty Praha Lukáš Haraslín a Lucia Ondrušová, bývalá hráčka národného tímu, ktorá ako prvá dosiahla métu 100 štartov za Slovensko. "Vážim si túto možnosť a príležitosť. Že môžem spopularizovať ženský a mládežnícky futbal. Keď vidím deti, aké emócie tu zažívajú, je to pekný pohľad. Je tu fantastická kulisa, čo by som dala za to v ich veku, aby som to mohla zažiť," povedala reprezentačná rekordérka Lucia Ondrušová.

Keď na trávnik v Trnave prišiel Lukáš Haraslín, čerstvý držiteľ majstrovského titulu a Českého pohára so Spartou Praha, tak vyvolal ošial na tribúnach. Štadión mohutne tlieskal. Deti si chceli od neho podpísať kartička, tričká, šiltovky, ruky, či topánky. "Keď som bol chlapec, hrával som na podobných turnajoch. Vždy to bol veľký zážitok. Aj preto som sa rozhodol stať patrónom. Organizátori ma oslovili, čo si vážim. Futbal je mi blízky a vždy rád podporím dobrú vec, mladých futbalistov. McDonald’s Cupu želám, aby pokračoval ďalej, stále sa rozvíjal a hralo ho viac a viac škôl. A vychádzalo z neho viac a viac talentov, nielen chlapcov, ale i dievčat,“ uzavrel slovenský reprezentant a patrón McDonald’s Cupu Lukáš Haraslín.

Slovenskí futbaloví reprezenanti Lukáš Haraslín, Sebastian Kóša, Leo Sauer, Dominik Takáč a bývalá slovenská reprezentantka Lucia Ondrušová na McDonald's Cupe
Slovenskí futbaloví reprezenanti Lukáš Haraslín, Sebastian Kóša, Leo Sauer, Dominik Takáč a bývalá slovenská reprezentantka Lucia Ondrušová na McDonald's Cupe (Autor: Timotej Pavlík)

Konečné poradie (FINÁLE, majstrovstvá Slovenska, SVIATOK FUTBALU, Trnava):
1. miesto: ZŠ Brezová, Piešťany
2. miesto: ZŠ s MŠ. Hurbanova, Martin
3. miesto: ZŠ Spojová, Banská Bystrica

Finále:
ZŠ s MŠ Hurbanova, Martin - ZŠ Brezová 19 Piešťany 2:4

O 3. miesto:
ZŠ Spojová Banská Bystrica - ZŠ Severná, Moldava nad Bodvou 10:3

A skupina, poradie: 1. ZŠ s MŠ Hurbanova, Martin, 2. ZŠ Severná, Moldava nad Bodvou, 3. ZŠ Novomeského Trenčín, 4. ZŠ Lúčna, Vranov nad Topľou.

B skupina, poradie: 1. ZŠ Brezová 19 Piešťany, 2. ZŠ Spojová Banská Bystrica, 3. Základná škola Ul. Pohraničná Komárno, 4. ZŠ Lúčna, Vranov nad Topľou.

Individuálne ocenenia:
Najlepší strelec:
Peter Paulinský (Moldava nad Bodvou) – 14 gólov.
Najlepšia strelkyňa:
Sára Kubalová (Piešťany) - 2 góly.
Najlepší hráč:
Mateo Pajer (Banská Bystrica).
Najlepšia hráčka:
Ema Surovčíková (Senec), ktorá za svoje gesto fair-play dostala aj zelenú kartu.
Najlepší brankár:
Damián Leonid Lengyel (Komárno).


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: