Vyšla unikátna encyklopédia futbalových klubov

16. sep 2023 o 18:40


Publikácia obsahuje 86 vizitiek amatérskych oddielov a viac než tisícku príbehov plných osobností z každého mesta a obce v rámci okresov Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín. Dielo vydal Oblastný futbalový zväz Trenčín.


Ako priblížil autor encyklopédie Peter Martinák, predmetom výskumu sa stali všetky kluby, ktoré zotrvali na scéne aspoň päť rokov, a ktorých A-mužstvá dospelých patria, resp. spadali do pôsobnosti Oblastného (Okresného) futbalového zväzu Trenčín po roku 1960.

Kniha zároveň mapuje najstaršie korene futbalových priekopníkov v oblasti. Vedeli ste, že napríklad Trenčianska Teplá absolvovala súťažnú premiéru na domácom ihrisku už v auguste 1931? Alebo, že v Hornej Strede jeden zo zakladateľov klubu kúpil hráčom prvé dresy za peniaze získané z predaja siedmich káčerov, ktorých zobral svojej mame?


„Dovolím si tvrdiť, že autor počas prípravy a samotnej realizácie zúročil všetky doterajšie skúsenosti zo žurnalistiky a vedecko-výskumnej činnosti v oblasti histórie. Výsledkom jeho snaženia je dielo, ktorým sa nemôže pochváliť žiadny iný oblastný futbalový zväz na Slovensku vyvíjajúci činnosť na území troch okresov,“ podotkol predseda ObFZ Trenčín Ivan Gróf.


Každý futbalový oddiel v našom regióne má nárok na jeden výtlačok zdarma.


V prípade záujmu o viac kusov treba kontaktovať sekretára ObFZ TN (tomas.vano@futbalsfz.sk).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: